Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Πώς να μειώσετε το αλάτι από τα γεύματά σας

Πώς να μειώσετε το αλάτι από τα γεύματά σας
Χαρίζει νοστιμιά στο φαγητό, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, προκαλεί κατακράτηση υγρών και χρειάζεται μέτρο στη διατροφή. Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού καθημερινά; Υπάρχουν τρόποι!
Το αλάτι είναι ένα υλικό που συναντάμε σχεδόν σε κάθε είδος επεξεργασμένης τροφής ή σε γεύματα εστιατορίων όταν τρώμε έξω ή παραγγέλνουμε στο σπίτι. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το ότι οι περισσότεροι καταναλώνουμε διπλάσια και τριπλάσια ποσότητα από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Για να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού, διατηρώντας το φαγητό μας νόστιμο, υπάρχουν κάποια κόλπα. Ξεκινήστε με τα παρακάτω.
Μαγειρέψτε μόνοι σας
Τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά έχουν πολύ αλάτι, αφού αποτελεί συντηρητικό. Όταν, όμως, μαγειρεύετε το δικό σας φαγητό με φρέσκα υλικά, μπορείτε να ελέγχετε ακριβώς πόσο αλάτι χρειάζεστε και πόσο πρέπει να βάλετε. Επιλέξτε φρέσκα πουλερικά, ψάρι και κρέας, αντί για επεξεργασμένα και καπνιστά κρεατικά και αλλαντικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά αντί για λαχανικά σε κονσέρβα και αν καταναλώνετε κονσέρβες λαχανικά και όσπρια, φροντίστε να τα ξεπλένετε πριν την κατανάλωση, έτσι ώστε να ξεφορτώνεστε μέρος του αλατιού. Για συνοδευτικό, προτιμήστε το καστανό ρύζι και ολόκληρες ψητές πατάτες, αντί για πουρέ ή ρύζι με γεύσεις.
Πώς να μειώσετε το αλάτι από τα γεύματά σας
Ελέγξτε τις ετικέτες
Προτού αγοράσετε οτιδήποτε, φροντίστε να ελέγχετε τις ετικέτες του, ψάχνοντας ιδανικά προϊόντα χωρίς νάτριο ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, που σημαίνει λιγότερο από 35mg αλατιού ανά μερίδα.
Έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι ζωμοί, τα ντρέσινγκ, η σάλτσα σόγιας, οι κύβοι και οι σάλτσες τύπου κέτσαπ, μουστάρδα μπάρμπεκιου έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Τσεκάρετε επίσης τις ετικέτες και για πρόσθετα, όπως μαγειρική σόδα, MSG, sodium benzoate, baking powder, τα οποία όλα σχετίζονται με νάτριο.
Μην ακολουθείτε οδηγίες
Όταν μια συνταγή σας καθοδηγεί στο πόσο αλάτι να χρησιμοποιήσετε, αντί να την ακολουθήσετε, αντικαταστήστε το με κάποιο βότανο ή μπαχαρικό. Μπορείτε να προσθέσετε δενδρολίβανο, μαντζουράνα, θυμάρι, εστραγκόν, πιπέρι, σκόρδο, κρεμμύδι, μοσχοκάρυδο, κύμινο, κάρυ, τζίντζερ, κόλιανδρο, φύλλα δάφνης, ρίγανη, άνηθο, βλαστούς από σπόρους μουστάρδας κ.ο.κ. Εναλλακτικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με ένα μείγμα μπαχαρικών χωρίς αλάτι και να χαρίσετε νοστιμιά ή –ακόμα καλύτερα- να φτιάξετε το δικό σας μείγμα χρησιμοποιώντας τα εξής:
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. τριμμένο βασιλικό
1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. τριμμένο θυμάρι
1 κ.γ. τριμμένο φασκόμηλο
1 κ.γ. μαιντανό ψιλοκομμένο ή σε νιφάδες
1 κ.γ. μαντζουράνα
1 κ.γ. θρούμπι τριμμένο
Πώς να μειώσετε το αλάτι από τα γεύματά σας
Ανακαλύψτε τις εναλλακτικές σας
Αν μαγειρεύετε με τυρί, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια μοτσαρέλα ή τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Προτιμήστε βούτυρο χωρίς αλάτι αντί για το αλατισμένο και θυμηθείτε ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε δεκάδες διαφορετικά υλικά για να χαρίσετε γεύση στο φαγητό σας, χωρίς αλάτι. Ιδού μερικές ιδέες για συνηθισμένα φαγητά:
-Μαρινάρετε το στήθος κοτόπουλου ή τα χοιρινά παϊδάκια σε χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού ή κρασί
-Πασπαλίστε το ψάρι με σουσάμι πριν το ψήσετε
-Προσθέστε στο μοσχάρι σας ένα μείγμα από κρεμμύδι, πιπεριά, φασκόμηλο και θυμάρι
-Σιγοβράστε τα καρότα σε κανέλα και μοσχοκάρυδο
-Πασπαλίστε λίγο δυόσμο και μαϊντανό στις πατάτες σας πριν τις ψήσετε
-Προσθέστε λίγη σκόνη τσίλι στο καλαμπόκι
-Προσθέστε στα ζυμαρικά σας ψιλοκομμένο φρέσκο σκόρδο

Δεν υπάρχουν σχόλια: