Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Μείωση των βουλευτικών προνομίων προτείνουν ο Κωστοπαναγιώτου και 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Ανοιχτή Επιστολή 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό, για τον περιορισμό των προνομίων των βουλευτών. Την επιστολή υπογράφει και ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου κι απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Η Ανοιχτή επιστολή έχει ως εξής:
Θέμα: Προτάσεις για αλλαγές στα προνόμια των βουλευτών και υπουργών.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχει υποστεί σημαντικές θυσίες όπως τη μείωση μισθών και συντάξεων, την αύξηση εισφορών και φόρων, την ανεργία και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Οι Έλληνες πολίτες σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης, αλλά και των αδιέξοδων πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Με τα συζητούμενα μέτρα για την “αξιολόγηση” ήτοι της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και μείωσης του κόστους του ασφαλιστικού συστήματος θα έχουμε νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στο κοινοβούλιο δεν μπορούμε να ζητάμε θυσίες, χωρίς να έχουμε πρώτοι εμείς δώσει το παράδειγμα του περιορισμού των οικονομικών απολαβών και προνομίων μας. Είναι αλήθεια ότι κάποια από τα παλαιότερα προνόμιά των βουλευτών έχουν περιοριστεί, ωστόσο κατά την άποψή μας αυτό δεν έχει γίνει στο βαθμό που θα οφείλαμε προκειμένου να αρχίσει να ανακτά ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του προς τους εκπροσώπους του και το ίδιο το κοινοβουλευτικό σύστημα.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε περαιτέρω μείωση των προνομίων μας, μια πράξη που εκτός από την οικονομική θα έχει συμβολική και ηθική αξία.

Συγκεκριμένα προτείνουμε να γίνει συζήτηση στις προτάσεις μας που ακολουθούν:
1. Να γίνει μείωση κατά μέσο όρο 50% των συντάξεων που παίρνουν βουλευτές και πρώην Υπουργοί και εκείνοι που θα πάρουν βουλευτική σύνταξη τα επόμενα χρόνια. Η μείωση αυτή να ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν άλλες συντάξεις πάνω από 1.500€ ή εισοδήματα από άλλες πηγές αθροιστικά με τυχόν άλλες συντάξεις. Για το άθροισμα των συντάξεων βουλευτών και υπουργών να ισχύει και να αναγράφεται με σαφήνεια το όριο “πλαφόν” που ισχύει και θα ισχύει για τους υπόλοιπους συνταξιούχους.
2. Μείωση της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης κατά εύλογο ποσοστό.
3. Η φορολογία να γίνεται με τους ίδιους συντελεστές που φορολογούνται και οι υπόλοιποι πολίτες (τα χρήματα που εισφέρουν από την βουλευτική αποζημίωση υπέρ των κόμματων τους να μη φορολογούνται, ομοίως και για τα έξοδα οργάνωσης γραφείου, κίνησης κλπ).
4. Περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών που διατίθενται σε Βουλευτές και λοιπά πολιτικά πρόσωπα (εν ενεργεία και πρώην). Σύσταση διακομματικής επιτροπής για την επεξεργασία πρότασης –σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- για τη μείωση του αριθμού των αστυνομικών που διατίθενται για τη φύλαξη εν ενεργεία και πρώην πολιτικών προσώπων.
Ως πρόταση για συζήτηση κατατίθεται η ακόλουθη: Επειδή πάρα πολλοί βουλευτές απασχολούν έναν ή δύο αστυνομικούς ως προσωπική φρουρά ή οδηγό, προτείνεται ο μέγιστος αριθμός των αστυνομικών, ο οποίος εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι είναι πάνω από 500, να περιοριστεί στους 200. Οι αστυνομικοί αυτοί θα κατανέμονται στις κοινοβουλευτικές ομάδες ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων και θα χρησιμοποιούνται μόνον κατά περίπτωση ύστερα από αίτηση του Βουλευτή, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος ή ζητηθούν ένας ή περισσότεροι αστυνομικοί για παρουσία σε συγκεκριμένη εκδήλωση. Με την πρόταση αυτή θα εξοικονομηθούν πολύ περισσότερα χρήματα και από την προτεινόμενη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης ( 300 x 25.000= 7.500.000 ευρώ).
5. Εφαρμογή της πρότασης που είχε γίνει από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην παραχωρούνται αυτοκίνητα στους βουλευτές. Για το σκοπό τούτο να γίνει σύσταση διακομματικής επιτροπής για την επεξεργασία πρότασης για τον περιορισμό του αριθμού των αυτοκινήτων που διατίθενται σε βουλευτές. Να ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η απόσταση της εκλογικής περιφέρειας από την πρωτεύουσα, η νησιωτικότητα κ.α.
Συνυπογράφουν με αλφαβητική σειρά:
Βαγενά Άννα
Δημαράς Γεώργιος
Δουζίνας Κωνσταντίνος
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Κωστοπαναγιώτου Ηλίας
Μιχελής Αθανάσιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέττυ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί οι δέκα είναι όλοι κι όλοι που αρνήθηκαν αυτοκίνητα και λοιπά προνόμια. Οι υπόλοιποι 140 γλυκάθηκαν και δεν πρόκειται να τα αφήσουν. Είναι κι άλλοι που τα περίμεναν από πριν. Αυτοί που θέλουν να στήσουν το κράτος του Σύριζα για να υπερισχύσει του κράτους του Πασοκ και της ΝΔ. Είναι αυτοί που έκαναν τον Σύριζα νέο Πασοκ. "Τα δικά μας παιδιά να βάλουμε" ψιθυρίζουν όλοι μαζί...

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που υπογράφουν το κείμενο, όχι μόνο δεν έπρεπε να παίρνουν δεκάρα, αφού δεν κάνουν απολύτως τίποτα, αλλά και να πληρώνουν που η άτιμη συγκυρία τους έκανε βουλευτές.