ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Γεμιστή γαλοπούλα - Συνταγή από τη «Φάρμα Γεροδήμου» (Άγιοι Πάντες Φωκίδας)




Δοκιμασμένη συνταγή από τη «Φάρμα Γεροδήμου» (Άγιοι Πάντες Φωκίδας)



Γεμιστή γαλοπούλα

Υλικά
1 γαλοπούλα 4 – 5 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα βούτυρο καθαρισμένο Αλάτι πιπέρι
Για τη γέμιση
6 κουταλιές βούτυρο
τα εντόσθια της γαλοπούλας
300 – 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
300 – 350 γρ. κιμά χοιρινό
1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα
200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα σε κομματάκια
1/4 κούπας κουκουνάρια
1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά μόνο αν θέλουμε να πάρει γλυκιά γεύση)
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά μόνο αν θέλουμε να πάρει γλυκιά γεύση )
1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος
Άτομα: 10 
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30′
Χρόνος ψησίματος: Ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας
Εκτέλεση
Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, πλύντε την καλά μέσα και έξω και αφήστε τη να στραγγίσει. Λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλείψτε και τρίψτε τη γαλοπούλα με λίγο από το μίγμα αυτό. Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με αλάτι και πιπέρι. Ετοιμάστε τη γέμιση: Πλύντε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το βούτυρο, ζεστάνετέ το σε δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετέ τα καλά. Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίξτε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας. Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πάρτε όσο χρειάζεται και γεμίστε πρώτα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψτε τη με την πέτσα της ράχης. Πιάστε μια-μια τις φτερούγες, γυρίστε τες προς τη ράχη, διπλώστε και δέστε τις άκρες τους κάτω από την πλάτη.
Έτσι σχηματίζουν μια βάση, για να σταθεί καλύτερα η γαλοπούλα επάνω στη σχάρα. Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα. Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει. Δέστε και στερεώστε καλά τα μπούτια με την ουρά. Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και προσέξτε να μη μείνει χωρίς νερό, όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Φτιάξτε από αλουμινόχαρτο ένα καπέλο και σκεπάστε τη γαλοπούλα έτσι, ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά του πουλιού. Βάλτε τη σε φούρνο 160 βαθμών Κελσίου και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Το περιεχόμενο που χωράει η κοιλιά δεν φθάνει για τόσα άτομα , όσο φθάνει το κρέας της γαλοπούλας και για το λόγο αυτό έχω αυξήσει την ποσότητα της γέμισης. Όση λοιπόν περισσέψει θα την βάλετε σε μια άκρη του ταψιού μεσά την 1 1/2 ώρα ψησίματος ώστε να ψηθεί με το κρέας αλλά να είναι σκεπασμένη για να μην καεί. Την τελευταία ώρα, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγετε από καιρό σε καιρό το φούρνο και αλείφετε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού-πορτοκαλιού και βουτύρου, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο. Έτσι η πέτσα της δε θα σκάσει και θα πάρει ένα λείο,γυαλιστερό, ροδοκόκκινο χρώμα.
Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, εάν το χρώμα της δε σας ικανοποιεί, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15′ ακόμη, ακάλυπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: