Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Μπουτάρης: Μέχρι 100 χρονών θα είμαι δήμαρχος



«Μέχρι εκατό χρονών θα είμαι δήμαρχος Θεσσαλονίκης» ήταν η απάντηση του Γιάννη Μπουτάρη στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο, Σταύρο Καλαφάτη, που χθες, από τη συχνότητα του “Πρακτορείου 104,9 FM”, εξέφρασε την εκτίμηση πως το 2019 κλείνει ο κύκλος Μπουτάρη στη δημαρχία. «Εγώ για να γίνω 100 χρονών θέλω άλλα 25 χρόνια. Μπορεί ο Σταύρος να είναι 25 χρόνια υποψήφιος, αλλά δήμαρχος θα είμαι εγώ», ήταν το καρφί Μπουτάρη για τον πολιτευτή της ΝΔ.
Ο κ. Μπουτάρης στην συνέντευξη του ΣΤΟ ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογράμμισε πόσο σημαντικές είναι οι δομές φτώχειας για την κοινωνία και σημείωσε: “οποιαδήποτε δομή για τη φτώχεια είναι καλή, αλλά το θέμα δεν είναι το κράτος να είναι φιλεύσπλαχνο για αυτούς που δεν έχουν να φάνε και να πληρώσουν το ρεύμα αλλά το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ο εργαζόμενος να μην εξαρτάται από τη φιλανθρωπία του κράτους”.
Επίσης ανέφερε ότι το σημαντικότερο γεγονός που συνέβη το 2016 στο Δήμο ήταν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος: “το 2016 δεν ήταν η καλύτερη χρόνια που θα μπορούσαμε να έχουμε γενικώς αλλά και στο Δήμο. Υπάρχει μια σημαντική ευχαρίστηση για αυτά που συνέβησαν και ήταν ότι προχώρησε πολύ και ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η τυπική και η ουσιαστική, για την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην πόλη. Ήδη μέσα στο 2017 θα έχουμε το ξεκίνημα αυτής της πολύ μεγάλης ιστορίας για την πόλη, θα το αντιληφθεί ο κόσμος, όταν αρχίσει να δουλεύει, διότι αυτό βάζει τη Θεσσαλονίκη σε ένα επίπεδο παγκόσμιου ενδιαφέροντος”.
Θα γιορτάζουμε το 2017 με πυροτεχνήματα
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε αισθητικά ανεβασμένο το χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης. “Παρά τη μεμψιμοιρία και την γκρίνια που ακούμε για το θέμα του στολισμού της πόλης, νομίζω ότι ήταν μια ανεβασμένη αισθητικά κατάσταση για την πόλη. Για τα παιδιά υπάρχει ο Αστεροκόσμος και υπάρχει και το τεράστιο Λούνα Παρκ στη Τούμπα, όποιος θέλει μπορεί να πάει εκεί”, είπε και αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ζήτησε από τον Δήμο Βιέννης να δανείσει στη Θεσσαλονίκη χριστουγεννιάτικα στολίδια. Ζητήσαμε από τον Δήμο της Βιέννης να μας βοηθήσει και να μας στείλει διαφορά περισσευούμενα στολίδια και μας απάντησαν ότι το στολισμό της πόλης δεν τον αναλαμβάνει ο Δήμος άλλα τα επιμελητήρια, οι έμποροι, διότι αυτοί κερδίζουν από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Τι κάνουν στη Βιέννη; Στολίζουν την κεντρική πλατεία του Δημαρχείου, βάζουν ένα σωρό μαγαζιά, τα οποία πουλάνε ό,τι μπορείς να φανταστείς, έχουν μια μεγάλη ορχήστρα που χορεύει ο κόσμος μέχρι και εγώ έχω χορέψει στη Βιέννη βαλς με παλτό”.
Η αλλαγή του χρόνου, φέτος στην πόλη, θα γίνει με πυροτεχνήματα, συνέχισε και ανέφερε: “Τα πυροτεχνήματα είναι μια προσφορά του επαγγελματικού επιμελητηρίου θα τα κάνουν δυο παιδιά που έχουν πάρει παγκόσμιο πρωτάθλημα στα πυροτεχνήματα και ευχαριστούμε πολύ το Επιμελητήριο και φαντάζομαι ότι οι ολίγες θα το ευχαριστηθούν”.
Κανείς δεν θέλει εκλογές – Έκανε ζαβολιά ο Τσίπρας στους δανειστές
“Κανένας δεν θέλει εκλογές, ούτε οι δανειστές, ούτε ο κόσμος και άλλη δουλειά δεν είχαμε από να πηγαίνουμε όλο σε εκλογές”, δήλωσε ο δήμαρχος. Είπε ότι καλώς ο πρωθυπουργός έδωσε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά διαφώνησε με τον τρόπο, επειδή έκανε “ζαβολιά” στους δανειστές, και συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η λιτότητα και αν δεν αλλάξει λογική η Ε.Ε. είναι “επικίνδυνη” για την ίδια την ύπαρξη της.
“Μεταξύ μας κανένας δεν θέλει εκλογές. Ισως ο μόνος που θέλει να απαλλαγεί από το βάρος που έχει στο κεφάλι του είναι ο Τσίπρας. Κανένας δεν θέλει εκλογές. Ούτε οι δανειστές θέλουν εκλογές, ούτε ο κόσμος θέλει εκλογές. Άλλη δουλειά δεν είχαμε, όλο σε εκλογές θα πηγαίνουμε”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης αναφερόμενος στην εκλογολογία, με αφορμή τη χορήγηση επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και πρόσθεσε: “Η ιστορία είναι ότι πρέπει μια και έχουμε μια υποχρέωση προς τους δανειστές μας-δεν εξετάζω αν όλη αυτή η υποχρέωση η οποία βασίζεται στη γερμανική νοοτροπία είναι σωστή ή όχι-αυτή είναι όμως. Αυτοί έχουν το μαχαίρι αυτοί έχουν και το καρπούζι, αυτοί δίνουν τα λεφτά, αυτοί βάζουν τους όρους. Δεν συμφωνώ με την πρακτική που εφάρμοσε ο Τσίπρας. Μπορούσε κάλλιστα να το διαπραγματευθεί. Να πει παιδιά ως εδώ, ο κόσμος πεθαίνει της πείνας, που λέμε, πρέπει κάτι να δώσουμε. Το έκανε μονομερώς. Οταν είσαι σε μια συζήτηση με τους δανειστές σου δεν κάνεις πράγματα μονομερώς. Ζαβολιά έκανε. Και χάρη του έκαναν…”.
Τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της πολιτικής της λιτότητας και εξέφρασε τη συμφωνία του με τον υπουργό Οικονομικών. “Ο Τσακαλώτος το είπε πάρα πολύ καλά. Αν δεν αλλάξει η λογική στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επικίνδυνη η ίδια η ύπαρξη της Ε.Ε. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση της λιτότητας. Από την άλλη μεριά πρέπει κι εμείς να μπορέσουμε να κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε κάποιες οικονομικές ανάσες. Διότι μην ξεχνάμε καμιά οικονομική ανάσα δεν πρόκειται να έρθει αν δεν γίνουν επενδύσεις. Αν δεν αλλάξει το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε Θεού πρόσωπο”.
Δύσκολο το έργο Μητσοτάκη
Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τη μέχρι τώρα παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μπουτάρης απάντησε: “Το έργο του Μητσοτάκη είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, της κλασικής πολιτικής δεξιάς, είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, έχει πολλών ειδών αντιλήψεις μέσα. Ο Μητσοτάκης πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο είδος δεξιάς θέλει να οργανώσει για την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα. Ο άνθρωπος τρέχει, δουλεύει, μαζεύει νέο κόσμο δίπλα του. Ο Μητσοτάκης είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός. Μπορεί κάποια στιγμή να γίνει πρωθυπουργός, ως αρχηγός της Ν.Δ. Εξ όσων γνωρίζω και τον έχω δει σε διάφορες καταστάσεις είναι εξαιρετικός. Δεν τον ψηφίζω, βέβαια, για να ΄ξηγιόμαστε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: