Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών ως αντίποινα


Η Ουάσιγκτον αποφάσισε την απέλαση 35 Ρώσων αξιωματούχων που φέρονται να σχετίζονται με μυστικές υπηρεσίες αλλά και το κλείσιμο δύο ρωσικών ενώσεων στη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ, 

υιοθετώντας κυρώσεις κατά της Μόσχας ως αντίποινα για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Οι αξιωματούχοι της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και στο προξενείο της χώρας στο Σαν Φρανσίσκο χαρακτηρίστηκαν «persona non grata» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς κρίθηκε ότι ενήργησαν με τρόπο «που δεν συνάδει με το διπλωματικό τους καθεστώς».
Όπως ανέφερε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ.
«Αυτές οι ενέργειες δεν αποτελούν τη συνολική μας απάντηση στις επιθετικές δραστηριότητες της Ρωσίας», προειδοποίησε ο κ. Ομπάμα.
Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία βλάπτουν την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Κονσταντίν Ντολγκόφ, σε μία πρώτη αντίδραση της Μόσχας μετά από την απόφαση της Ουάσιγκτον για την απέλαση 35 Ρώσων αξιωματούχων.
Ο κ. Ντολγκόφ χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές τις κυρώσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Δεν υπάρχουν σχόλια: