Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Παγοθραυστικό Leader: Το ρωσικό «κτήνος» που κατακτά τον Βόρειο Πόλο

Παγοθραυστικό Leader: Το ρωσικό «κτήνος» που κατακτά τον Βόρειο Πόλο
Φουλάρει στη μάχη για την κατάκτηση της Αρκτικής η Ρωσία που θα κατασκευάσει ένα επαναστατικό παγοθραυστικό που θα διατηρεί τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό ανοιχτή όλο τον χρόνο.

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ αποφάσισαν προχθές να απαγορεύσουν επ' αόριστον την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ομοσπονδιακά χωρικά ύδατα στον Αρκτικό Ωκεανό, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του οικοσυστήματος της περιοχής, η Μόσχα κάνει ένα μεγάλο βήμα για να αποκτήσει τον έλεγχο της Αρκτικής.
Το φουτουριστικό πλοίο «Leader», το οποίο θα μπορούσε κανείς να μπερδέψει με διαστημόπλοιο των ταινιών Star Wars, είναι σχεδιασμένο ώστε να κρατά ανοιχτή όλες τις εποχές τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό, που κανονικά ανοίγει για μόλις δύο μήνες τον χρόνο.
Στόχος του μήκους 178 μέτρων παγοθραυστικού είναι να επιτρέπει σε τάνκερ που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο με βάρος έως και 300.000 τόνων να περνούν από την Οδό (εκτείνεται από τη Θάλασσα του Κάρα, στα ανοιχτά της Σιβηρίας, έως τον Βερίγγειο Πορθμό) όλον το χρόνο.
Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο μοναδικός σχεδιασμός του πλοίου του δίνει τη μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών στον κόσμο.
Στόχος των σχεδίων της κυβέρνησης είναι η κατασκευή ενός βασικού παγοθραυστικού πλοίου και δύο βοηθητικών που θα αντικαταστήσουν εκείνα που χρησιμοποιούνται από τη σοβιετική εποχή.
Το project αναπτύσσεται από το κρατικό ερευνητικό κέντρο Krylov στην Αγία Πετρούπολη και ακολουθεί τα αποκαλυπτήρια τον περασμένο Ιούνιο του μεγαλύτερου παγοθραυστικού που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η Ρωσία, του «Arktika». «Αυτό θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για τη χώρα μας ως προς τη διατήρηση της εθνικής άμυνας και την πλοήγηση της Αρκτικής όλο τον χρόνο και τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή που είναι κρίσιμης σημασίας για τη Ρωσία και ολόκληρο τον κόσμο», είχε δηλώσει το καλοκαίρι ο Σεργκέι Κιριγένκο, διευθύνων σύμβουλος της Rosatom. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: