Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΙ

Οι ξένοι θεσμικοί αρχίζουν να «βλέπουν» και πάλι Ελλάδα

Στην αναζήτηση επενδυτικών σχημάτων φαίνεται να βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών εταιρειών που ψάχνει για ρευστότητα ενώ την ίδια στιγμή ξένοι επενδυτές διαβλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Αθήνα.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι εκθέσεις των διεθνών οίκων. Και μπορεί οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για παροχές να δημιούργησαν κάποια ερωτηματικά στην επενδυτική κοινότητα κυρίως σε ότι αφορά την αξιολόγηση των θεσμών, εν τούτοις οι περισσότεροι εκτιμούν πως μία λύση θα βρεθεί και πως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν θα χαλάσει. Αυτή η πεποίθηση κυρίαρχησε τόσο στο road show που διενεργήθηκε στο Λονδίνο και έληξε χθες ενώ αναμένεται πως θα κυριαρχήσει και σε εκείνο της επόμενης εβδομάδας στο Λονδίνο.


Εκθέσεις
Οι εκθέσεις, κυρίως για τις τράπεζες, εμφανίζουν θετική αλλαγή των δεδομένων.

Σε αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου με τη σύσταση αγοράς προχώρησε πρόσφατα η Citigroup αφού, όπως επισημαίνουν, οι θετικοί καταλύτες υπερτερούν των κινδύνων που υπάρχουν στο σημερινό περιβάλλον.

Πρώτος θετικός καταλύτης είναι η πιο ξεκάθαρη εικόνα της ποιότητας των assets των ελληνικών τραπεζών.

Η έκθεση της ΤτΕ για τη μείωση των NPEs δίνει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019 και οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει πως η Εθνική Τράπεζα είναι στην καλύτερη θέση να μειώσει το υψηλό επίπεδο των NPEs λόγω του χαμηλού της δείκτη NPE (46,4% στο γ' τρίμηνο) και τον υψηλό δείκτη κάλυψης (56%). H Πειραιώςείναι αντιμέτωπη με μεγαλύτερη πρόκληση λόγω του υψηλού δείκτη NPE (52%) και του χαμηλού δείκτη κάλυψης (46%).

Ο δεύτερος θετικός καταλύτης είναι η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η Citi εκτιμά ότι η β' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017 και αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη αργότερα, των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, η Citi υπογραμμίζει ότι η αναδιάρθρωση, η πώληση assets και οι διαγραφές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιέσεις στο επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες ωστόσο θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Όπως σημειώνει η Citi, οι Alpha Bank και η ΕΤΕ θεωρούνται αμυντικά χαρτιά ενάντια σε κάθε πολιτικό και οικονομικό σοκ λόγω της καλύτερης κεφαλαιακής θέσης και προβλέψεων. Η Πειραιώς (buy, τιμή-στόχος 0,30 ευρώ), έχει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου, ενώ ο δείκτης Tier 1 της Eurobank (buy, τιμή-στόχος τα 0,95 ευρώ), είναι ο χαμηλότερος, ωστόσο είναι επαρκής χάρη στον χαμηλότερο δείκτη NPE.

Όμως δεν είναι μόνον η Citi που παίρνει θετική θέση για τις ελληνικές τράπεζες.

Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών δεν προσέφεραν εκπλήξεις, από λειτουργική σκοπιά, υπήρξαν ωστόσο καθησυχαστικά, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη βελτίωση στον κλάδο, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, αναφέρει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες. Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι η κεφαλαιακή διάβρωση των ελληνικών τραπεζών σταμάτησε, το σύστημα καταγράφει εισροές καταθέσεων, ενώ αναμένουν αύξηση της κερδοφορίας τους κατά 2% - 3% την περίοδο 2017 - 2020.

Ωστόσο, δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν ότι τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν υπό πίεση τα επόμενα χρόνια.

Η Goldman Sachs επαναλαμβάνει την προτίμησή της για τη μετοχή της Alpha Bank, δίνοντας σύσταση buy και διατηρώντας αμετάβλητη τιμή-στόχο 2,20 ευρώ, η οποία υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 15%. Επισημαίνει ότι πρόκειται για τη μοναδική ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική βοήθεια, με καλύτερη του μέσου όρου ποιότητα ενεργητικού, στοιχεία που προσφέρουν στη διοίκησή της αυξημένη λειτουργική ευελιξία.

Για τις μετοχές των Πειραιώς, Eurobank και ΕΤΕ δίνει σύσταση neutral με τιμές-στόχους αμετάβλητες στα 0,25 ευρώ για την ΕΤΕ, 0,70 ευρώ για τη Eurobank και 0,20 για την Τρ. Πειραιώς.

MORGAN STANLEY
Roadshows στο λονδινο

Μία παρουσίαση στο Λονδίνο και μία στη Νέα Υόρκη δίνουν την ευκαιρία στις ελληνικές εισηγμένες και στις τράπεζες να παρουσιάσουν τα καινούρια δεδομένα τους στους ξένους επενδυτές. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Goldman Sachs χθες και προχθές στο Λονδίνο προσκλήθηκαν περίπου 10 επιλεγμένες ελληνικές εταιρείες. Πρόκειται για τις Μυτιληναίος, Τιτάνας, Motor Oil Hellas, EΛΠΕ, Folli Follie, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική. Το υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης καλλιεργεί θετικές προσδοκίες για πιθανή αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά έλεγαν εκπρόσωποι των εταιριών που άκουσαν θετικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. H πληροφόρηση των επενδυτικών και επιχειρηματικών κύκλων συντελεί στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδος διεθνώς και στην προσέλκυση επενδύσεων που είναι απαραίτητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας σημείωναν επιχειρηματικοί κύκλοι. Στα πλαίσια αυτά, ένα ακόμη σημαντικό για την ελληνική οικονομία το Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Capital Link ανοίγει τις πόρτες του για 18η χρονιά, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει o πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κ. Χάρης Λαλάκος. Το Συνέδριο διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, από την Capital Link σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και την υποστήριξη διεθνών τραπεζών και οργανισμών, ενώ από την κυβέρνηση θα μετέχουν οι κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου (υπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης), ο κ. Γιώργος Σταθάκης (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας), η κα Έλενα Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού), ο κ. Αλέξης Χαρίτσης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης), ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) (μέσω webcast), ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής (Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων) και ο κ. Eric Tourret (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Παρούσες με εκπροσώπους τους θα είναι και οι 4 συστημικές τράπεζες. Θα μετέχουν στο συνέδριο ανώτεροι εκπρόσωποι από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, αλλά και μεγάλους διεθνείς οίκους. Τα βασικά θέματα που εστιάζουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είναι τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι δυνατότητες ρευστότητας των άλλων εισηγμένων και αλλά θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: