Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Apollo Delphi Botanic Garden: Ένας μοναδικός βοτανικός κήπος στις πλαγιές του Παρνασσού



Τα βότανα θεωρούνται δώρα της φύσης και διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου από την αρχαιότητα έως σήμερα και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά η Μαριά Μαγκανιά και η Ειρήνη Βαλλιανάτου,



 δύο γυναίκες οι οποίες με γνώμονα την αγάπη τους για το Περιβάλλον, τα βότανα και τους Δελφούς, δημιούργησαν έναν ξεχωριστό για τα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα βοτανικό κήπο, στις βουνοπλαγιές του Παρνασσού: Τον Apollo Delphi Botanic Garden!
Η κυρία Μαγκανιά είναι η υπεύθυνη του βοτανικού κήπου και η κυρία Βαλλιανάτου -Διδάκτωρ Βιολογίας και συστηματικής βοτανικής-φυτοκοινωνιολογίας- είναι η επιστημονική επιμελήτρια.
Τα τελευταία πέντε χρόνια κάνουν τα ανθρωπίνως δυνατά προκειμένου να γίνει το όραμά τους πραγματικότητα και να αναδείξουν, μέσα από τους μύθους και τη λαϊκή παράδοση, τη σημασία των βοτάνων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προγονοί μας.
Η δημιουργία του βοτανικού κήπου, στον οποίο υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη φυτών -ακόμη και σπάνιων- οφείλεται καθαρά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και έγινε πραγματικότητα με το εγχείρημα αυτό των δύο κυριών και χάρις στην πολύτιμη βοήθεια που εθελοντικά προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει μια ομάδα ειδικών και επιστημόνων που πιστεύουν στην αξία και τη σημαντικότητα του κήπου.
«Ο βοτανικός κήπος, το έργο μας, είναι κάτι που θα δοθεί στην κοινωνία», είπε η κυρία Μαγκανιά μιλώντας στην κάμερα του CNN Greece και πρόσθεσε ότι «οι Δελφοί αποτελούν ακόμη έναν φάρο Πολιτισμού για τους Έλληνες, παρά τις δύσκολες αυτές στιγμές που όλοι ζούμε».

Δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες

Στο Apollo Delphi Botanic Garden στους Δελφούς μικροί και μεγάλοι μπορούν να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες και να μάθουν τα πάντα γύρω από τα βότανα του τόπου. Πιο αναλυτικά, πραγματοποιούνται ειδικά προγράμματα για ενηλίκους, όπως ρείκι και γιόγκα, ενώ γίνονται και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τους Δελφούς και τον ιδιαίτερο πλούτο του κήπου.
Σύμφωνα με την κυρία Μαγκανιά, «τα παιδιά μπαίνουν σε μια ατμοσφαιρική κατάσταση του μύθου και μέσα από ένα οδοιπορικό από την Κασταλία -την ιερή πηγή των Δελφών- στον βοτανικό κήπο, συνδέονται με τα φυτά και μαθαίνουν χάρις στη μουσική και το θεατρικό παιχνίδι».
Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε η κυρία Βαλλιανάτου, στον κήπο βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή πινακίδων QR code για κάθε φυτό με τις οποίες οι επισκέπτες θα μπορούν να μαθαίνουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά. Μάλιστα, όπως η ίδια μας είπε, τα περισσότερα από τα φαρμακευτικά φυτά που υπάρχουν στον βοτανικό κήπο στους Δελφούς περιλαμβάνονται στην Ιπποκρατική Συλλογή!
Σύμφωνα με την κυρία Βαλλιανάτου, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η μελέτη για τη χλωρίδα των φυτών του Παρνασσού και να δοθεί η δυνατότητα για μια αναπτυξιακή κατεύθυνση σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, όσον αφορά στη βοτανική επιστήμη και τη μελέτη της χλωρίδας του Παρνασσού.
Στόχος των δύο κυριών είναι να δημιουργηθεί σε αυτόν τον μαγικό χώρο ένα μουσείο εικονικής πραγματικότητας, «όπου οι μύθοι θα τρέχουν μπροστά στα παιδιά και τον επισκέπτη, ένα μουσείο στο οποίο οι θεατές θα είναι αλληλοσυνδεδεμένοι με τη Δάφνη και τον Απόλλωνα»!





Δεν υπάρχουν σχόλια: