Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Σκουρλέτης: Είναι ώριμο πλέον να υιοθετήσουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

Στις αλλαγές του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξη του σε εβδομαδιαία εφημερίδα.
Αποτέλεσμα εικόνας για παραβαν δημοτικων εκλογων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, επισήμανε ότι «είναι ώριμο πλέον να υιοθετήσουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, εάν θέλουμε να απελευθερώσουμε τοπικές δυνάμεις, να δώσουμε μια νέα ώθηση, να ενθαρρύνουμε μια νέα δημοκρατική κουλτούρα συνεργασιών και συγκλίσεων. Όλα αυτά, βέβαια, θα τα συζητήσουμε πρώτα απ’ όλα με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης».

Για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραδέχθηκε ότι στόχος του υπουργείου είναι «να σταματήσει από φέτος η πορεία μείωσης των πόρων, γιατί πράγματι οι ΟΤΑ έχασαν σημαντικό μερίδιο εσόδων από το 2010 και μετά. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε πρόσθετη δυνατότητα για να βοηθήσει οικονομικά τους ΟΤΑ».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ως παράδειγμα την υλοποίηση του προγράμματος που αφορά στην κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ανέφερε ότι έχουν δεσμευτεί 326 εκατ. ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «οι ενισχύσεις δίνονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με την υποβολή των απαραίτητων παραστατικών. Είναι μια ουσιαστική στήριξη των ΟΤΑ, αλλά με θετικά αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία, καθώς τα χρέη που καλύπτονται είναι προς τον ιδιωτικό τομέα. Αν και η ροή εξαρτάται από τους ίδιους τους δήμους, μέχρι τώρα έχουν αποδοθεί περίπου 60 εκατ. ευρώ και φροντίζουμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα το ταχύτερο δυνατό. Αναλόγως, προσπαθούμε να διεκπεραιώνουμε γρήγορα και αιτήματα κάλυψης δαπανών για εργασίες αποκατάστασης ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλες καταστροφές. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, δίνονται και άλλους είδους ενισχύσεις για εξειδικευμένες δράσεις. Το θέμα είναι μεγάλο. Να προσθέσω μόνο ότι με συγκεκριμένες διατάξεις δίνουμε πραγματική βοήθεια σε μικρούς δήμους και για την αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ».

localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: