Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Αττική


Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε 10.24 το βράδυ και έγινε αισθητή σε όλη την Αττική.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 24 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο του ορίζεται στην περιοχή της Σταμάτας.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 4,2 Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εκτιμά τον σεισμό στα 4,5 Ρίχτερ. 
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε νεότερη  ανακοίνωση του τονίζει πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 Ιανουαρίου όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, επειδή το εστιακό βάθος ήταν μικρό, μόλις 5 χιλιόμετρα.
Η Πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί προς το παρόν κάποια κλήση για βοήθεια.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας έγραψε στο Twitter:
Τώρα -επιφανειακός Μεγέθους ~4.5, στην περιοχή της Σταμάτας Αττικής. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι...μεγάλο.
Αποτελεί τη συνέχεια του σμήνους των σεισμών της 9ης Ιανουαρίου. Μικρές οι τεκτονικές δομές της περιοχής για να δώσουν μεγάλο . Παρακολουθούμε το φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: