Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές φόρου λόγω… προμηθειών

Εντός Φεβρουαρίου θα έχει «ανέβει» στο Taxisnet η εφαρμογή για πληρωμή φόρων με κάρτες. Πώς θα λειτουργεί το σύστημα. Γκρίνιες από τους φορολογούμενους για τις τραπεζικές προμήθειες.




Ένας στους τρεις πελάτες, μετά την επιβολή προμήθειας κατά την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων στο γκισέ των τραπεζών, άλλαξε τις συνήθειές του, επιλέγοντας ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Η αλλαγή στάσης καταγράφηκε ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής της νέας πολιτικής χρεώσεων και όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, ολοένα τα ποσοστά των φορολογουμένων που επιλέγουν την ηλεκτρονική τραπεζική για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις αυξάνονται.
Όσοι επιμένουν στο χρήμα σε φυσική μορφή, όμως, διαμαρτύρονται. Οι τράπεζες χρεώνουν έως και 2 ευρώ για κάθε πληρωμή φόρου στα γκισέ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα. 
Σύντομα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους, χρεωστικές ή πιστωτικές, για να πληρώνουν τον φόρο χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Η σχετική εφαρμογή χτίζεται από πέρυσι το καλοκαίρι, η ενεργοποίησή της έχει καθυστερήσει αλλά αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το β' 15νθήμερο του Φεβρουαρίου, θα βρίσκεται στον «αέρα» του Taxisnet.
Με την ενεργοποίηση της εφαρμογής, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό μέσω του e-banking κάθε τράπεζας για να εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος, αλλά θα μπορούν μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) να αναγράφουν τον αριθμό της πιστωτικής ή της χρεωστικής κάρτας και αυτόματα να γίνεται η πληρωμή του φόρου.
Η λειτουργία του συστήματος απλή:
- Οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν στο Taxisnet εισέρχονται στον προσωπικό τους λογαριασμό.
- Στη συνέχεια επιλέγουν «Στοιχεία οφειλών». Το σύστημα τους οδηγεί στις βεβαιωμένες οφειλές και την «Ταυτότητα Οφειλής», όπου θα βλέπουν το ποσό της κάθε δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν.
- Θα υπάρχει ειδική ένδειξη για την απευθείας πληρωμή της οφειλής. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνουν, θα είναι να πληκτρολογήσουν τον αριθμό της κάρτας τους (χρεωστική ή πιστωτική) και ό,τι άλλο στοιχείο τους ζητηθεί και αυτόματα θα γίνεται η πληρωμή του φόρου.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν εύκολα, γρήγορα και κυρίως χωρίς τον κίνδυνο λαθών κατά την πληκτρολόγηση της Ταυτότητας Οφειλής, να εξοφλούν την τρέχουσα δόση ή εφάπαξ την όποια φορολογική τους οφειλή, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: