Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προστασία του Δελφικού Τοπίου με αναφορά στο νέο ΓΠΣ Ιτέας-Κίρρας

Το δελφικό τοπίο, θέα από το Θέατρο

                                            ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                    

Αθήνα, 3  Μαΐου 2017                                                                        
                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Απόφαση για την προστασία του Δελφικού Τοπίου

Η προστασία του Δελφικού Τοπίου είναι αδιαπραγμάτευτη για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτόν με την πρόσφατη έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιτέας-Κίρρας του Δήμου Δελφών, έπειτα από γνωμοδότηση από το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με αυστηρούς όρους,  απαγορεύεται κάθε λατομική και μεταλλευτική εξόρυξη στο σύνολο της έκτασης που αυτό καλύπτει (όρος 9 στους Γενικούς όρους). Σε κανένα σημείο της απόφασης δεν αναφέρεται έγκριση μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) αποτελεί κατευθυντήριο χωροταξικό σχέδιο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη του συνόλου της εδαφικής περιφέρειας της Δ.Ε. Ιτέας – Κίρρας του Δήμου Δελφών.
Για την καρδιά του Δελφικού Τοπίου ειδικότερα, δεν εγκρίθηκαν τα αρχικώς προβλεπόμενα από το ΓΠΣ.  Σε πολλά σημεία, μάλιστα, έγιναν επισημάνσεις προκειμένου τα οριζόμενα στο ΓΠΣ να εναρμονιστούν με τα οριζόμενα στην αρχαιολογική νομοθεσία, η οποία κατισχύει. 
Το ΥΠΠΟΑ παρακολουθεί στενά και τη λειτουργία των συνοδών εγκαταστάσεων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και φόρτωσης-εκφόρτωσης βωξίτη, οι οποίες βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, στη θέση Κεφαλή – Λαρνάκι, έχουν εγκριθεί από το τέως Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) το 2013 (οικ. 2763/57/16-01-2013 – ΑΔΑ: ΒΕΙΠ0-ΜΩΚ) και έχουν άδεια λειτουργίας για δέκα έτη, δηλαδή μέχρι το 2023.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της έγκρισης του ΓΠΣ, δεν είναι δυνατόν να οριστεί η άμεση απομάκρυνση οποιασδήποτε οχλούσας δραστηριότητας, εφόσον αυτή υφίσταται νομίμως. Παρά ταύτα, στην πρόσφατη Απόφαση, υπάρχει ο ιδιαιτέρως αυστηρός γενικός όρος (με αρ.8) για το σύνολο της εδαφικής περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας-Κίρρας του Δήμου Δελφών, ο οποίος επιτρέπει τη συνέχιση υφιστάμενων δραστηριοτήτων που λειτουργούν νομίμως, σε νομίμως υφιστάμενα κτήρια, μόνον εφόσον τεκμηριωμένα,  κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), διαπιστωθεί ότι δεν προκαλούν ουδεμία άμεση ή έμμεση βλάβη σε αρχαιότητες και στο περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό.


14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...μόνον εφόσον τεκμηριωμένα, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), διαπιστωθεί ότι δεν προκαλούν ουδεμία άμεση ή έμμεση βλάβη σε αρχαιότητες και στο περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό....

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΓΑΤΕ....ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ????

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΝ ΣΕ ΣΑΛΕ ΤΟΥ ΓΚΣΤΑΑΝΤ.....
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΧΡΗΣΜΟΥ:"Ήξεις, αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις"

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ κο ΣΑΒΙΔΗ ....

Ανώνυμος είπε...

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της έγκρισης του ΓΠΣ, δεν είναι δυνατόν να οριστεί η άμεση απομάκρυνση οποιασδήποτε οχλούσας δραστηριότητας, εφόσον αυτή υφίσταται νομίμως.

Ανώνυμος είπε...

9:54 Είναι σίγουρο ότι εάν το αγόραζε ο Σαβίδης ή κάποιος Σαβίδης, πολλές αποφάσεις που δεν έχουν παρθεί και πολλές άθλιες αποφάσεις που έχουν παρθεί θάβοντας το Δελφικό Τοπίο δεν θα είχαν τολμήσει ούτε να τις φανταστούν. Οι καταγγελίες ότι οι εγκαταστάσεις είναι παράνομες οπότε όλα αυτά είναι μπούρδες θα είχαν απαντηθεί και όχι σιωπή που είναι ο τελευταίος τρόπος συγκάλυψη. Είναι που έχουμε όμως αριστερή Κυβέρνηση που θα μας σώσει από την αυθαιρεσία και την απληστία του ιδιωτικού τομέα. Το να συγκαλύπτεις ότι ο καστανάς της γειτονιάς δεν έχει άδεια όταν δεν υπάρχει άλλος καστανάς, μπορεί να είναι λίγο αριστερό. Το να προσκυνάς τα μεταλλεία που είναι παγκόσμια η πιο αντιπροσωπευτικά άθλια άπληστη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα,…., άστα να πάνε. Βγάλε όσα δελτία τύπου θες.




Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια ποια είναι η επίσημη θέση της εφόρου Αρχαιοτήτων Δελφών ;
---Γνωρίζει ότι πρέπει νάναι ο τοποτηρητής του Δελφικού Τοπίου ;

Ανώνυμος είπε...

μπραβο ρε γενναιοι, συγχαρητηρια. τολμησατε και γραψατε οτι απαγορευονται οι εξορυξεις εντος δελφικου τοπιου. ζητω σας ρε μεγαλοι. δηλαδη εχετε την εντύπωση ότι θα επιτρεπατε εξορυξη και δεν σας κρεμαγαν την ιδια μερα το πρωι οι βλακες που κοροιδευεται τοσα χρονια; σα δεν ντρεπεστε λιγο να καμαρωνετε επειδη κανατε τα αυτονοητα. εχει πεσει πεινα ρεεεε. καλος ο μισθουλης σας αλλα μην το τραβατε. τα αρθρα που σας φτυνουν τα διαβασατε; λενε ότι το δελφικο τοπιο του 1981 το εχετε ηδη ξεφτιλίσει με αιολικά. λενε οτι σε καποιο νομο που ερχεται εκει που θα τελειωνει η γραμμη του δελφικου τοπιου θα αρχιζουν εξορυξεις που θα φαινονται απο παντου. για αυτα τι λετε; βγαζεται και δελτιο τυπου τρομαρα σας να πειτε οτι εχετε κανει το καλυτερο για τις εγκαταστασεις στην παραλια.σας κατηγορουν ότι σε αυτες τοσα χρονια σας εφτυναν και εκαναν ότι ηθελαν και εσεις το κουκουλωνετε και μιλατε για νομιμοτητα κλπ μπουρδες. τι λετε; είναι τελικα νομιμοι; γιατι αν δεν είναι ισχυει το αυτοι σας φτυνουν και εσεις γλειφεστε. τι ισχυει τελικα; μουγκα στη στρουγκα με τα προβατα αρκει να εχουνε σανο και λιγο καλαμποκι;

Ανώνυμος είπε...

-Γνωστοποιείστε το θέμα στο εξωτερικό , ζητείστε βοήθεια απ τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και τους φιλέλληνες .
-Ζητείστε βοήθεια απ αυτούς που ανέδειξαν και διέσωσαν τα μνημεία μας , απ αυτούς που ξέθαψαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που οι ραγιάδες έσπαζαν , έθαβαν και χρησιμοποιούσαν για οικοδομικά υλικά.
-Ζητείστε βοήθεια απ τους μη άπληστους ανθρώπους , που ξέρουν ότι είναι περαστικοί και πως τα μνημεία των Δελφών είναι αιώνια...και πρέπει να διασωθούν απ τους ντόπιους και ξένους βαρβάρους.

Ανώνυμος είπε...

10:47 η Έφορος Αρχαιοτήτων Δελφών δεν έχει ακουστεί ότι δεν κάνει καλά την δουλειά της. Όλα όσα γίνονται άλλωστε έχουν φτάσει κατευθείαν στα Υπουργεία οπότε όποια θέση έχει πάρει στην αρχή είναι συγκεκριμένη και ότι είναι σωστό ή λάθος έχουν την δυνατότητα να το κρίνουν. Ξέρω σίγουρα ότι η προηγούμενη Έφορος η Κα Σκορδά πάλεψε να μην γίνουν τα αιολικά πάρκα πάνω από το Γαλαξίδι. Τα αιολικά είναι εκεί σήμερα. Το πρόβλημα είναι στα Υπουργεία και στις Κυβερνήσεις. Αν αυτά θέλουν, όλα βρίσκονται. Αν αυτά είναι πουλημένα, τον τελευταίο λόγο έχει ο λαός.

Ανώνυμος είπε...

10:24 ΣΟΥ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΤΑ ΥΠΟΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ …. ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΡΑΤΕΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΟΜΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ. ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό για ποιό λόγο βγήκε αυτό το Δελτίο Τύπου ;
Έγινε κάποια προσφυγή ή καταγγελία;
Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει επίσημα ή να ερωτηθεί επισήμως η Προϊσταμένη για το θέμα;

Ανώνυμος είπε...

Χαλαρώστε τα όρια του δελφικού τοπίου
φτάνει αυτη η υπερβολή-καλό είναι αλλα ως ένα σημείο- πρέπει να ανασάνει η κίρρα, η ιτέα κλπ να υπάρξουν οικιστικές-επιχειρηματικές-τουριστικές δραστηριότητες- εχουμε πεθάνει και δεν το ξέρουμε.

Ανώνυμος είπε...

Πρός Χαλαρό των 2:04 μμ.Αγαπητέ μου το μόνο που μπορεί να κρατήσει εσένα και τα παιδιά σου στην περιοχή,είναι η Τουριστική ανάπτυξη.Το συγκριτικό πλεονέκτημα που σου δίνει η περιοχή λέγεται Δελφικό Τοπίo.Αν εσύ θέλεις το Δελφικό Τοπίο γίνει Νταμάρι γιά να βρείς δουλειά να σε στείλω σε κάτι ανθρακορυχεία στην Αυστραλία (καλοπληρωμένος όχι όπως εδώ).
Εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε εδώ, δεν θέλουμε να βλέπουμε την μετεξέλιξη της περιοχής σε χοιροστάσιο συμφερόντων που αδιαφορούν γιά τους Πολίτες και τους Νόμους.Επίσης αν έχεις επενδυτικά σχέδια η ΒΙΠΕ Αμφισσας απέχει 12 λεπτά από όλον το Δήμο Δελφών.ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΚΑΡΒΟΥΝ(Βωξίτη).

Ανώνυμος είπε...

Για τους φιλους ολους να εχετε υπ οψιν σας οτι οι προπελες δεν φαινονται . Αντε αμεσως να τους κατηγορησετε μονο οι κακοι τις βλεπουν !!! Για τον φιλο των 3.45 αφου ενδιαφερονται για το Δελφικο τοπιο γιατι δεν αφηνουν εναν επιστημονα {που εκανε καποιες ερευνες } να συνεχισει μηπως και αποκαλυφθει εκει που επιμενει αυτος ο περιβοητος ΔΕΛΦΙΚΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ? Φοβουνται μηπως {μακαρι για την περιοχη } αποκαλυφθει οντως η υπαρξης του ??? Και τοτε ??? Τοτε φιλοι μου θα πρεπει να σταματησουν τα φορτηγα να περνουν απο εκει μεταφεροντας κοκκινοχωμο !!! Και απ οτι γνωριζω η κοσμοκρατουσα εταιρεια δεν εχει δωσει τετοια αδεια ακομα !!! Αληθεια οι παπαριες που ελεγαν οι καλα αμοιβομενοι μηχανικοι κ.λ.π. της εταιρειας οτι θα βαψουν τα κτηρια τι εγινε ???