Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Δ. Παπαδημητρίου: Ο χώρος της υγείας είναι το «βαρύ χαρτί» της οικονομίας

Στη μεγάλη σημασία των επενδύσεων στην υγεία ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου στην ομιλία του στο 1ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον Κλάδο της Υγείας που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Ο τομέας του φαρμάκου, ο τουρισμός υγείας, ο ιατρικός εξοπλισμός αλλά και οι κλινικές μελέτες – όπου μπορούν να επενδυθούν στην Ελλάδα ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ- αποτελούν τα «βαριά χαρτιά» της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον Κλάδο της Υγείας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο τομέας της υγείας προσφέρει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και πολλές ευκαιρίες επένδυσης τόσο λόγω των υφιστάμενων κοινωνικών αναγκών που προκαλούν η οικονομική και δημογραφική κρίση, όσο και εξαιτίας των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων».
Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ιατρικό τουρισμό, ο οποίος όπως τόνισε, μπορεί να προσελκύσει το ξένο και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς και στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων που έχει αναγνωριστεί ως κρίσιμη κινητήρια δύναμη για την ποιοτική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.
Για την ανάπτυξη των υπηρεσιών του τουρισμού υγείας, όπως επεσήμανε, το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος, μπορεί να υπερβεί το μισό δις διαχρονικά, εφόσον πετύχουμε μία ετήσια προσέλευση 100.000 ασθενών και παράλληλη ιατρική εξυπηρέτηση όσων έρχονται για τουρισμό αλλά χρειάζονται ιατρική φροντίδα (πχ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κλπ.). Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι συνέχισε, «να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αδιαφάνειας των συστημάτων τιμολόγησης (κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία), κάποια νομοθετικά κενά και η γραφειοκρατία».
«Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε επενδυτικό προορισμό για το φαρμακευτικό τομέα εξαιτίας πλεονεκτημάτων που αφορούν την παραγωγή φαρμάκων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά standards ποιότητας και ασφάλειας, το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της, την πολύτιμη τεχνογνωσία που έχει συσσωρεύσει εδώ και 50 χρόνια και τέλος τη γεωγραφική της θέση» υπογράμμισε ο Υπουργός. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τον εξαγωγικό δυναμισμό της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εφόσον ήδη τα ελληνικά φάρμακα έχουν ισχυρή παρουσία εκτός συνόρων και μάλιστα κυκλοφορούν στα ¾ των χωρών του κόσμου. Χαρακτηριστικά όπως είπε, ο ελληνικός κλάδος φαρμάκου δέχεται εισαγωγές από 61 χώρες και εξάγει σε 141 χώρες.
Αντίστοιχες δυνατότητες προσφέρει και ο τομέας του ιατρικού εξοπλισμού, ο οποίος ωστόσο λόγω της έλλειψης κεφαλαίων καθιστά αναγκαία τη δημιουργία συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη κλινικών μελετών οι οποίες σήμερα, παρόλες τις δυσκολίες, συνδέονται με την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Νίνα Κομνηνού

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραιος τυπος Α Λ Λ Α δεν λεει ουτε αυτος το 6% που μας κραταει στο ονομα της υγειας που παει ???? Τι γινονται τα χρηματα του λαου που τα δινει πιστευοντας σε μια ποιο καλη περιθαλψη οταν την χρειαστει ?? Τουλαχιστον να μην βγαινουν και λενε οτι κανουν και κοινωνικη πολιτικη με τα λεφτα μας !!! ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΠΑΧΤΗΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ !!! Θα βγουν στην φορα καποια στιγμη και τοτε αν υπαρχουν Εισαγγελεις θα εχουν παρα πολυ δουλεια !!!