Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Από τις 8 Αυγούστου σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών

(ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης - φωτογραφία αρχείου: left.gr)

Από τις 8 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών, όπως ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι «πολλά σημεία είναι αυτοματοποιημένα προκειμένου να γίνονται οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συντεταγμένα»



Από τις 8 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Αυτό ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι "πολλά σημεία είναι αυτοματοποιημένα προκειμένου να γίνονται οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συντεταγμένα".
Τα πλεονεκτήματα‭ ‬και‭ ‬τα‭ ‬εργαλεία‭ ‬που‭ ‬παρέχει‭ ‬ο‭ θεσμός‭ ‬της‭ ‬ ‭Διαμεσολάβησης‭ ‬ στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών ‭ και οι βασικές‭ ‬ρυθμίσεις του ‭νόμου‭ ‬για τον ‭ ‬εξωδικαστικό μηχανισμό παρουσιάστηκαν στην χθεσινή ημερίδα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ. Ο‭ ‬πρόεδρος‭ του‭ ‬Οικονομικού ‭Επιμελητηρίου,‭ ‬Κωνσταντίνος ‭ ‬Κόλλιας, ‭ ‬στην‭ ‬ομιλία‭ ‬του, τόνισε τη σημασία του ρόλου της διαμεσολάβησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ενδιαφέρουσα συγκυρία δεδομένου ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, αποτελεί, νόμο του κράτους.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, Νικόλας Κανελλόπουλος, ανέφερε ότι «ο ΟΠΕΜΕΔ και το Οικονομικό Επιμελητήριο, από κοινού, προάγουν ένα νέο και δυναμικό τρόπο επίλυσης των διαφορών. Μία νέα κοινωνική κουλτούρα, ένα νέο, δυναμικό εργαλείο για τον πολίτη και την επιχείρηση, στην πραγματική οικονομία». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Έλληνες οικονομολόγοι έχουν κομβικό ρόλο να επιτελέσουν για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών, τόσο μέσα από τον νέο μηχανισμό όσο και μέσω όλων των άλλων εναλλακτικών μεθόδων διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους.
Στην ημερίδα, ο κ. Κουρμούσης ενημέρωσε για‭ ‬τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Όπως είπε:
- ‭ ‬Ο‭ ‬ νέος‭ ‬‬νόμος,‭ ‬ ρυθμίζει‭ ‬χρέη‭ ‬προς‭ ‬τράπεζες,‭ ‬εφορία,‭ ‬ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες. Είναι μια καινοτομία για την Ελλάδα, μια διαδικασία εκτός δικαστηρίων. Κάθονται όλοι σ' ‭ ‬ένα‭ ‬τραπέζι‭ ‬και ‭συζητούν‭ ‬πώς‭ ‬θα ‭ σωθεί‭ ‬ ‭ ‬μια‭ ‬ επιχείρηση.‭ ‬ Αυτό‭ ‬‬γίνεται‭ ‬ στη‭ ‬ ‬βάση‭ ‬μιας μελέτης βιωσιμότητας όπου η επιχείρηση ‭ ‬αποδεικνύει ότι είναι βιώσιμη ‭ ‬και ρυθμίζονται ‭ ‬τα χρέη της με στόχο να συνεχίσει να συνεισφέρει στην αγορά και να παρέχει εργασία.
- ‭‬Για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση σε όλη αυτή ‭ ‬τη διαδικασία πρέπει να μπορεί ‭ ‬να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη είναι πάνω από 20.000 ευρώ.
- Η όλη διαδικασία διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας, που θα τεθεί σε λειτουργία στις 8 Αυγούστου. Πολλά σημεία είναι αυτοματοποιημένα προκειμένου να γίνονται οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συντεταγμένα.
Προϋπόθεση‭ ‬ που‭ ‬‬πρέπει‭ ‬να ‬πληροί‭ ‬κάποια‭ ‬επιχείρηση ‬για‭‭ ‬να‭ ‬ενταχθεί‭ ‬ στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι ότι θα πρέπει να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έξοδα, αφαιρουμένων των εσόδων της έχουν θετικό πρόσημο. Τα εργαλεία και τα οφέλη του θεσμού της Διαμεσολάβησης παρουσίασαν τρεις πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές, ο Σπύρος Αντωνέλος, η Κατερίνα Κωτσάκη και ο Νικόλαος Σοφιανός.
 Στα‭ ‬πλεονεκτήματα‭ ‬ ‭‬της‭ ‬διαμεσολάβησης‭ ‬για‭ ‬‬τις‭ ‬επιχειρήσεις‭ ‬ και‭ ‬ τους‭ ‬ ‬ιδιώτες περιλαμβάνονται:
- Σύντομη διαδικασία.
- Αποφυγή σημαντικών εξόδων της δικαστικής διαδικασίας.
- Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι ελέγχουν τη διαδικασία.
- Διαχείριση των εντάσεων με τρόπο που θα οδηγήσει σε λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: