Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Εντονη ανησυχία για την «Κρύπτη της Αποκάλυψης»







Έντονους προβληματισμούς προκαλεί η αποκάλυψη για τα νερά που εισήλθαν στην κιβωτό της Αρκτικής, όπου φυλάσσονται 800.000 διαφορετικά είδη σπόρων. Μολονότι δεν απειλήθηκε κάποιο δείγμα, εκφράζονται ανησυχίες για την επάρκεια της εγκατάστασης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ, γνωστή και ως Κρύπτη της Αποκάλυψης, είναι μια ειδικά διαμορφωμένη 'κιβωτός' που κατασκευάστηκε υπογείως σε μία ζώνη μόνιμης ψύξης, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που κινδυνεύσουν οι πηγές τροφίμων, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.
Βρίσκεται σε ένα βουνό στο Νορβηγικό νησί Spitsbergen, στην αρκτική περιοχή του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο και σε αυτή φυλάσσονται 800.000 διαφορετικά είδη σπόρων. Το παγωμένο έδαφος σε συνδυασμό με τη χαμηλή τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής κατέστησαν το σημείο ιδανικό για την κατασκευή της το 2008, ενώ οι μελέτες είχαν δείξει πως ακόμα κι αν έλιωναν όλοι οι πάγοι της Γης, η κρύπτη θα βρισκόταν και πάλι πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Πριν λίγες ημέρες ωστόσο, οι θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν στην περιοχή και το λιώσιμο των πάγων είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας όγκος νερού μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο. Έτσι νερά εισήλθαν στην επτασφράγιστη Τράπεζα, τα οποία λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας μετατράπηκαν σε πάγο. Κατά το περιστατικό ευτυχώς δεν κινδύνευσαν οι σπόροι.
Οι Νορβηγοί θα προχωρήσουν σε εργασίες αδιαβροχοποίησης της κρύπτης και απομάκρυνσης ηλεκτρονικών από το τούνελ των 100 μέτρων, ενώ θα σκαφτούν και κανάλια για να απομακρύνουν το νερό και τη βροχή. Ως ύστατο μέτρο, θα τοποθετηθούν και αντλίες στο χώρο αποθήκευσης των σπόρων.
Στις αρχές του χρόνου, περίπου 50.000 νέα δείγματα σπόρων κατατέθηκαν στη μεγαλύτερη τράπεζα σπόρων στον κόσμο, που έχει δημιουργηθεί για την προστασία της χλωρίδας και των πηγών τροφίμων του πλανήτη στην περίπτωση πολέμων ή φυσικών καταστροφών. Μερικά από τα 50.000 δείγματα ήταν απλά επιστροφές μετά από μια απρόσμενη ανάληψη το 2015.
Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ, κατασκευάστηκε το 2008 από τη νορβηγική κυβέρνηση υπογείως σε μία ζώνη μόνιμης ψύξης, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που εξαφανιστούν πηγές τροφίμων λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.
Νέα δείγματα
Στις 22 Φεβρουαρίου, η ICARDA κατέθεσε πάνω από 15.000 δείγματα, μαζί με σπόρους από το Μπενίν, την Ινδία, το Πακιστάν, το Λίβανο, το Μαρόκο, την Ολλανδία, το Μεξικό, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Λευκορωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.
Μετά τις πρώτες συγκρούσεις στο Χαλέπι της Συρίας, το Διεθνές Κέντρο για τη Γεωργική Έρευνα στις Ξηρές Περιοχές (ICARDA) αναγκάστηκε να μετακομίσει στη Βηρυτό του Λιβάνου το 2012. Ωστόσο, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία κλιμακώθηκε, οι επιστήμονες δυσκολεύονταν να ανακτήσουν τους σπόρους στην δική τους τράπεζα στην Συρία. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάληψη της αρχικής κατάθεσης που είχαν πραγματοποιήσει στο Σβάλμπαρντ το 2008 για την ενίσχυση της νέας έδρας τους στη Βηρυτό. Οι επιστήμονες του ICARDA εργάστηκαν πάνω σε αυτούς τους σπόρους για 17 μήνες, αναπαράγοντας και διανέμοντάς τους. Στις 22 Φεβρουαρίου, η ICARDA κατέθεσε πάνω από 15.000 δείγματα, μαζί με σπόρους από το Μπενίν, την Ινδία, το Πακιστάν, το Λίβανο, το Μαρόκο, την Ολλανδία, το Μεξικό, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Λευκορωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι σπόροι περιλαμβάνουν σημαντικές πηγές τροφίμων όπως ρεβίθια, φακή, ρύζι και σιτάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: