Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Άρθρο αναγνώστη :

“Η κα.Κονιόρδου ζητά να ανακηρυχθούν διατηρητέα κτίρια στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού , καθυστερώντας την πολυαναμενόμενη επένδυση “

«Όλα ανάποδα γίνονται στην Ελλάδα - Κηρύσσονται διατηρητέα κτίρια του 1960 μ.Χ στην Γλυφάδα και δεν προστατεύονται μνημεία του 4000 π.Χ στο Δελφικό τοπίο»


ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣΝέα «τρικλοποδιά» στην επένδυση του Ελληνικού φαίνεται πως βάζει το υπουργείο Πολιτισμού.   Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ανοίγει εκ νέου θέμα διατηρητέων κτηρίων στο παλαιό αεροδρόμιο αναπέμποντας απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.   

Ειδικότερα έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού (αρ. πρωτ. 3288/317/51 από 13/4/2017) προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που κοινοποιείται σε πολλαπλούς αποδέκτες και φέρει την υπογραφή της υπουργού κ. Λυδίας Κονιόρδου, αναπέμπει προς επανεξέταση την απόφαση περί μη κήρυξης ως διατηρητέων ορισμένων από τα κτίρια στο Ελληνικό.   

Πιο συγκεκριμένα, ζητά να εξεταστούν ξανά ως δυνάμει διατηρητέα το κέλυφος του κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και o αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων που στεγάζει σήμερα την ΥΠΑ.   

Η αναπομπή γίνεται έπειτα από την αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, στις 5 Ιανουαρίου του 2017, κατά της υπουργικής απόφασης για τον μη χαρακτηρισμό των ανωτέρω κτιρίων ως νεωτέρων μνημείων. Μάλιστα, η Επιτροπή, στις 13 Φεβρουαρίου κατέθεσε για το ίδιο θέμα αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.   


Αναλυτικότερα, στο σχετικό κείμενο της αναπομπής, με ημερομηνία 13 Απριλίου 2017 και το οποίο υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, αναφέρονται τα εξής: «Έχοντας υπόψη την υπ' αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14.12.2016 Υπουργική Απόφαση με την οποία δεν χαρακτηρίσθηκαν ως μνημεία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002: 

1) Το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων - αναχωρήσεων), 
2) Ο παλαιός πύργος ελέγχου του Αεροσταθμού, 
3) Ο αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ), του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, φερομένης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., την από 05-01-2017 Αίτηση Θεραπείας (υπ' αριθμ. πρωτ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/3288/317/51/09.01.2017) της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατά της ανωτέρω Υ.Α, διαβιβάζουμε το φάκελο της υπόθεσης, που αναφέρεται στο θέμα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων».   

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), στις 13 Οκτωβρίου 2016, τα μέλη του κλήθηκαν να διερευνήσουν κατά πόσο οκτώ κτίρια του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού (μεταξύ των οποίων και τα παραπάνω) έχουν τις προϋποθέσεις να κηρυχθούν μνημεία, υπό το βάρος της προεξαγγελθείσας επένδυσης στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Τελικά, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση επτά ωρών, ως μνημείο κηρύχθηκε μόνο το ιδιαίτερο, αρχιτεκτονικά, κτίριο του αγγλικού υποστέγου «Παγόδα».   Η ημερομηνία συζήτησης του θέματος στο ΚΣΝΜ δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί, ενώ παράλληλα εκκρεμεί η συζήτηση της κήρυξης-οριοθέτησης των σημαντικών αρχαιοτήτων της περιοχής στο ΚΑΣ. 


----------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: