Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΙΤΕΑΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΙΤΕΑΣ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ιτέας - Παιδικό Τμήμα «Γιώτα Μαδούρα» συμμετέχει, σε συνέχεια της από 17/05/2017 Ομόφωνης Απόφασης της Επιτροπής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιτέας,  και φέτος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 για παιδιά που συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (15/6-8/9).
Το γενικό θέμα του φετινού καλοκαιριού είναι: «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο». Με βάση τις οδηγίες που θα σταλούν από την Εθνική Βιβλιοθήκη θα γίνουν εργαστήρια με θέμα τα σημεία στίξης, το σημείο βρασμού, το σημείο ισορροπίας, τα σημεία του ορίζοντα, τους φάρους σημεία στη θάλασσα, τα αστέρια σημεία στον ουρανό, τα σημεία και τέρατα και πολλά άλλα.
 Καλούμε εθελόντριες και εθελοντές (εκπαιδευτικούς και όχι μόνο) να συμμετέχουν στην οργάνωση αλλά και να βοηθήσουν στην υλοποίηση των εργαστηρίων του καλοκαιριού.
Ας βοηθήσουμε να ξαναζήσουν τα παιδιά της πόλης μας την εμπειρία του περσινού καλοκαιριού που συμμετείχαν με ενθουσιασμό, δημιουργικότητα και φαντασία στις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης.
Επισυνάπτεται κατάλογος των τίτλων των εργαστηρίων και σύντομη περιγραφή. Από τον κατάλογο αυτό οι εθελοντές/ριες μπορούν να επιλέξουν εργαστήριο και να δηλώσουν όποια ημερομηνία θέλουν. Θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες από την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 02/06/2017.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις στο υπάλληλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιτέας, κ Γιώργο Γκόλφη,  τηλ  2265351117.
Η Πρόεδρος
Της Επιτροπής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιτέας Δήμου Δελφών
Τριανταφυλλιά Πιλάλα-Τσακίρη



Κατάλογος των τίτλων των εργαστηρίων - σύντομη περιγραφή
Περιπέτειες από σημείο σε σημείο

Γιορτή έναρξης. Πόσα διαφορετικά πράγματα, λέξεις, έννοιες μπορεί να είναι ένα σημείο. Στη βιβλιοθήκη ψάχνουμε, ανακαλύπτουμε, ζωγραφίζουμε, φωτογραφίζουμε διαφορετικά σημεία και φανταζόμαστε τις περιπέτειές μας αυτό το καλοκαίρι από σημείο σε… σημείο. Τέλος φτιάχνουμε το ημερολόγιο του καλοκαιριού με τις σημαντικές ημερομηνίες της βιβλιοθήκης. Για όλα τα παιδιά

Λογοτεχνικές συναντήσεις
 Παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούργια βιβλία της Καλοκαιρινής εκστρατείας. Από βιβλίο σε βιβλίο γνωρίζουμε τους ήρωες, τις περιπέτειες, τους τόπους. (Για όλα τα παιδιά)
 Σημεία συνάντησης – Λογοτεχνικές συναντήσεις από ζώο σε ζώο. Τα ζώα του δάσους βγήκαν από τις σελίδες τους και το ένα συναντάει το άλλο στα κόκκινα σημεία συνάντησης της βιβλιοθήκης. (Για παιδιά από 6-9 ετών)
 Σημεία συνάντησης – Λογοτεχνικές συναντήσεις από ταξίδι σε ταξίδι. Τα ταξίδια στα βιβλία γίνονται σημείο συνάντησής μας. (Για παιδιά 9-12 ετών)
 Οι λέξεις ως σημεία. Ένα παιχνίδι αφήγησης και συγγραφής με αφετηρία τρεις λέξεις. (Για παιδιά 6-12 ετών)
 Σημεία και τέρατα. Συναντήσεις με όλα τα τέρατα των παραμυθιών και των μύθων. (Για όλα τα παιδιά)
Τα σημεία της γλώσσας
 Σημεία στίξης. Τα σημεία στίξης παίζουν μαζί μας. Αφήνουν το κείμενο μόνο με τις λέξεις ή μπερδεύουν τις θέσεις τους. Μπορείς να καταλάβεις την ιστορία; (Για παιδιά 9-12 ετών)
 Εργαστήριο emoticons. Χρησιμοποιώντας σημεία στίξης, γράμματα και αριθμούς φτιάχνουμε εκφράσεις προσώπων. (Για παιδιά 9-12 ετών)
 Από γράμμα σε γράμμα βρες τις λέξεις. Τα γράμματα από τα ονόματα ηρώων και γνωστών φράσεων από βιβλία παίζουν κυνηγητό σε μια κόλλα χαρτί. Πιάσε τα και δέσε τα για να βρεις το νόημά τους. (Για παιδιά 6-12 ετών)
Τα σημεία στις φυσικές επιστήμες
 Τα σημεία επαφής στον ηλεκτρισμό. Φτιάχνουμε ηλεκτρικά κυκλώματα και δημιουργούμε σημεία επαφής. (Για παιδιά 9-12 ετών)
 Το σημείο πήξης και τήξης. Οι πάγοι στο Βόρειο και το Νότιο Πόλο. (Για παιδιά 6-12 ετών)
 Το σημείο βρασμού. Παρατηρώντας, θερμομετρώντας το νερό που βράζει. (Για παιδιά 9-12 ετών)
 Τα αστέρια, σημεία στον ουρανό. Κατασκευάζουμε ένα μίνι πλανητάριο μέσα στη βιβλιοθήκη για να μπορούμε να παρατηρούμε τα αστέρια και τους αστερισμούς. (Για παιδιά 6-12 ετών)
 Σημείο ισορροπίας. Φτιάχνουμε κατασκευές που καταφέρνουν να ισορροπούν. (Για παιδιά 6-12 ετών)
Τα σημεία ταξιδεύουν
 Τα σημεία του ορίζοντα. Πώς ταξίδευαν τα παλιότερα χρόνια. Πώς χρησιμοποιούμε την πυξίδα. (Για παιδιά 6-12 ετών)
 Οι φάροι σημεία στη θάλασσα. Οι φάροι αφηγούνται ιστορίες τρικυμίας, καταιγίδων, ναυαγίων. (Για παιδιά 6-12 ετών)
 Οι σταθμοί ενός ταξιδιού που κράτησε 80 ημέρες. Φτιάχνουμε το δρομολόγιο του Φιλέα Φογκ με ημερομηνίες και ώρες. (Για παιδιά 6-12 ετών)
Τα σημεία στον χρόνο
 Οι αναμνήσεις μας – σημεία της ιστορίας μας. Πάνω σε μια χρονογραμμή ποια είναι τα σημεία – σταθμοί της δικιάς σου ζωής; (Για παιδιά 6-12 ετών)
 Σημεία των καιρών. Περιγράφουμε την εποχή που ζούμε. Πώς είναι το σχολείο, οι σχέσεις μας, οι φιλίες μας, η οικογένειά μας, η πόλη μας. Αυτά είναι τα σημεία των δικών μας καιρών. (Για παιδιά 9-12 ετών και έφηβους)
Τα σημεία παίρνουν εικαστική μορφή
 Σημείο, γραμμή, επίπεδο: Στο ατελιέ του Βασίλι Καντίνσκι. (Για παιδιά 6-12 ετών)
 Ζωγραφική με κουκίδες. Στο ατελιέ του Ζωρζ Σερά. (Για παιδιά 6-12 ετών)
 Ζωγραφική με σταγόνες. Στο ατελιέ του Τζάκσον Πόλλοκ. (Για παιδιά 6-12 ετών)
Κατασκευές με σημεία
 Από σημείο σε σημείο: Ενώνουμε κουκίδες στο χαρτί και φτιάχνουμε εικόνες. (Για παιδιά 6-12 ετών)
 Από σημείο σε σημείο: Ενώνουμε σημεία στο χώρο και φτιάχνουμε τρισδιάστατες κατασκευές. (Για παιδιά 9-12 ετών)
Τα σημεία λειτουργούν με κώδικες
 Οι έξι τελείες στο σύστημα Braille. Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα γράμματα ενός διαφορετικού αλφάβητου. (Για παιδιά 9-12 ετών)
 Σήματα Μορς. Ένα αλφάβητο από τελείες και παύλες. (Για παιδιά 9-12 ετών)
Τα σημεία πάνω στο χάρτη. Φτιάχνουμε το υπόμνημα του αγαπημένου μας φανταστικού ή πραγματικού χάρτη. (Για παιδιά 6-12 ετών)
 Η Χιονάτη και τα σημεία. Αφήγηση της ιστορίας με τον τρόπο της εικαστικού Warja Lawater. (Για παιδιά 6-12 ετών)
Η ματιά μας στα σημεία
 Από ποιο σημείο τράβηξες αυτή τη φωτογραφία; Η έννοια της οπτικής γωνίας στη φωτογραφία και στις ιστορίες. (Για παιδιά 9-12 ετών και έφηβους)
 Όλοι βλέπουμε το ίδιο σημείο. Ένα εργαστήρι φιλοσοφίας για το σημαίνον και το σημαινόμενο. (Για παιδιά 9-12 ετών και έφηβους)
Τα σημεία παίρνουν κίνηση
 Twister - ένα παιχνίδι με σημεία. Μια πρόκληση ισορροπίας και ευλυγισίας με χέρια και πόδια από σημείο σε σημείο. (Για όλα τα παιδιά)
 Τα σημεία της πόλης. Βγαίνουμε βόλτα φωτογραφίζουμε και καταγράφουμε τα σημεία που ξεχωρίζουν στον χάρτη της πόλης. (Για παιδιά 6-12 ετών)
 Το σημείο βρασμού. Ένα εργαστήριο για τον θυμό. (Για παιδιά προσχολικής ηλικίας)
Τα σημεία αποκτούν γεύση
 Το σημείο πήξης και τήξης. Μια συνάντηση για να φάμε παγωτό. (Για όλα τα παιδιά)
 Γλυκά και αλμυρά σημεία. Φτιάχνουμε μικρές στρογγυλές γλυκές και αλμυρές βούλες για να κεράσουμε τους επισκέπτες στη γιορτή λήξης της καλοκαιρινής εκστρατείας. (Για όλα τα παιδιά)
 Γιορτή λήξης. Οι περιπέτειες των σημείων αφηγούνται τις ιστορίες τους στους επισκέπτες της βιβλιοθήκης. (Για όλα τα παιδιά)


Δεν υπάρχουν σχόλια: