Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΣΟΙΜΠΛΕ Η ΝΔ «Διαφωνούμε, αλλά θα σεβαστούμε τη συμφωνία»

«Διαφωνούμε, αλλά θα σεβαστούμε τη συμφωνία»


Του Δημήτρη Τσιούφου
Αποφασισμένη να μην ψηφίσει το πακέτο των μέτρων που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη Βουλή, ανεξάρτητα από τις όποιες πιέσεις υπάρξουν, εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ως κυβέρνηση θα σεβαστούμε τις συμφωνίες που θα υπάρξουν και θα επιδιώξουμε να τις αλλάξουμε».
Κύκλοι της οδού Πειραιώς, σε συνέχεια των προχθεσινών επισημάνσεων που κατέληγαν στο ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση (αν συμφωνήσει και αν φέρει, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν) στη Βουλή, σημείωναν χθες πως «δεν υπήρξε καμία πίεση ή παρότρυνση εκ μέρους των δανειστών για τη στήριξη των μέτρων» και τόνιζαν πως ο Β. Σόιμπλε «δεν μίλησε για συνυπογραφή, αλλά για την αυτονόητη εφαρμογή μιας συμφωνίας από την επόμενη κυβέρνηση της χώρας».
Με βάση την εκτίμηση αυτή κινήθηκαν χθες και οι διευκρινιστικού χαρακτήρα δηλώσεις κορυφαίων του κόμματος, με τον αντιπρόεδρό της Κ. Χατζηδάκη να επαναλαμβάνει πως «δεν θα ξεπλύνουμε τα λάθη της κυβέρνησης ψηφίζοντας τα νέα μέτρα», αλλά και να επισημαίνει πως «θα σεβαστούμε τη συνέχεια του κράτους και θα επιδιώξουμε να αλλάξουμε το δημοσιονομικό μείγμα πείθοντας τους εταίρους με τις πολιτικές μας». Η ΝΔ, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, «δεν υποκρίνεται πως διαθέτει ?μαγική γομολάστιχα? με την οποία θα σβήσει τα συμφωνηθέντα ?με ένα νόμο κι ένα άρθρο?, όπως ισχυριζόταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ανατροπή της λιτότητας θα επιτευχθεί μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας, η οποία θα δρομολογηθεί με σοβαρή πολιτική, ακολουθώντας τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου».
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι «εμείς δεκανίκι της κυβέρνησης δεν θα γίνουμε. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει νέα δημοσιονομικά μέτρα» και διευκρίνισε ότι κάθε συμφωνία δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, πρόσθεσε «η ΝΔ μπορεί να πείσει τους εταίρους πως θα πετύχει τους ίδιους στόχους με διαφορετικό τρόπο» και υποστήριξε πως η κυβέρνηση «αναζητά ?πολιτικό σωσίβιο? στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μπροστά στην ανικανότητά της να κλείσει την αξιολόγηση, αλλιώς κινδυνεύει με ?πολιτικό πνιγμό?».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε πως «η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα τηρήσει τις όποιες συμφωνίες». Η ΝΔ, πρόσθεσε «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν είπαμε ούτε ότι θα καταργήσουμε το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο, ούτε go back madam Merkel, ούτε ότι θα εξορίσουμε την τρόικα». Οι υπογραφές που βάζει κάθε ελληνική κυβέρνηση, τόνισε, «δεσμεύουν την ελληνική δημοκρατία και άρα η όποια επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το λαμβάνει υπόψιν».
Η δήλωση του κ. Σαπέν, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης «διαψεύστηκε από το ίδιο το ΔΝΤ» και έσπευσε να τη διαχωρίσει από αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, λέγοντας πως «η δήλωση του κ. Σόιμπλε λέει ότι η σημερινή αντιπολίτευση θα πρέπει να σεβαστεί την συμφωνία και να έχει κάνει κάποιου είδους δήλωση ότι θα τη σεβαστεί, διότι τα μέτρα είναι και για μετά την θητεία αυτής της σημερινής κυβέρνησης». Η δήλωση του κ. Σόιμπλε, κατέληξε «δεν μας αφορά, αυτά είναι θέματα λυμένα. Δεν μπορεί ποτέ ο κ. Σόιμπλε να επιβάλει σε ένα Κοινοβούλιο πώς θα κινηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: