Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Τσίπρας σε Γεωργιάδη: Μην φωνάζεις! Εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων

Βόμβα Τσίπρα: Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία - «Τα χαμογελάκια και οι μαγκιές εδώ και όχι στα τηλεπαράθυρα», είπε στον Γεωργιάδη

Βόμβα Τσίπρα: Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία - «Τα χαμογελάκια και οι μαγκιές εδώ και όχι στα τηλεπαράθυρα», είπε στον Γεωργιάδη

- Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
- Επίθεση Τσίπρα στους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ - Τους χαρακτήρισε καρεκλοκένταυρους που φτιάχνουν βιντεάκια
- «Κομματάρχες και κολλητοί υπουργών αλώνιζαν στα νοσοκομεία και γι' αυτό δεν γινόντουσαν τα αυτονόητα», είπε επίσης
- Λεβέντης: Ερχονται στο γραφείο μου και μου ζητούν να βάλω μέσον για να βρουν κρεβάτι σε εντατική
- Τσίπρας στην δευτερολογία του: Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα σε αυτή τη χώρα;

Η συζήτηση αναμένεται να είναι σε υψηλούς τόνους παρά το γεγονός ότι τον λόγο δικαιούνται μόνο ο κ. Λεβέντης που κάνει την ερώτηση και ο κ. Τσίπρας που θα απαντήσει.

Από νωρίς βρέθηκαν στα έδρανα του κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης και οι δυο πρώην υπουργοί Υγείας. Σημειώνεται ότι στην Βουλή θα είναι και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός αλλά και αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με τον οποίο ειδικά ο κ. Γεωργιάδης έχει πλέον βεντέτα.

Ο κ. Λεβέντης ανεβαίνοντας στο βήμα είπε ότι κάνει δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα επίκαιρη ερώτηση γιατί ο κόσμος είναι ανάστατος στο θέμα της υγείας. Ερχονται στο γραφείο μου και μου ζητούν να βάλουν μέσον για να βρουν εντατική. Είναι γιατί δεν υπάρχουν κλίνες, ή γιατί τις κρατούν κάποιοι κενές για να εξυπηρετούν φίλους τους;
Ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στο χρυσό εφάπαξ του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΣΦΑ και στην απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης ο οποίος είπε ότι εδωσε 27.000 ευρώ παραπάνω στον εαυτό του και δεν έγινε και τίποτα. Ο κ. Λεβέντης αναρωτήθηκε πως επέτρεψε ο κ. Τσίπρας στον υπουργό του να δώσει τέτοια απάντηση την στιγμή που κόβονται συντάξεις και άνθρωποι τρώνε στα συσίτια στις Μητροπόλεις και γιατί δεν επενέβη ο ίδιος. «Εσείς υποτίθεται ότι ήρθατε να διορθώσετε κάποια πράγματα που έκανε η ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε πάλι στο αίτημά του για μειώσεις στους μισθούς των βουλευτών αλλά και στην καταπολέμηση της αργομισθίας στο Δημόσιο. Και είπε ότι τον αγνόησαν και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας. «Ετσι δεν μπορώ να ψηφίσω τίποτα», είπε ο κ. Λεβέντης.
Αναφέρθηκε και στην Ολλανδία με τα 18 εκατομμύρια πληθυσμό και έχει 150 έδρες οπως και η Γερμανία έχει λιγότερες έδρες από την Ελλάδα. «Αν θέλουμε όντως να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και το κοινοβιυλευτικό έργο θα γίνει πιο παραγωγικό και οι ψηφοφόροι θα γίνουν πιο επιλεκτικοί και προσεκτικοί», είπε. 
«Για να υπάρχει υγεία πρέπει να υπάρχει και οικονομία», είπε επίσης. Τέλος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι αν δεν προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που ζητούν οι δανειστές τότε θα πάμε σε εκλογές.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τομέα της υγείας που αφορά όπως είπε την κάθε οικογένεια. «Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης είχαμε τρομακτική συρρίκνωση στην ποιότητα των παροχών ιδιαίτερα στην δημόσια υγεία. Αναφέρομαι στην 5ετια 2010 - 2014 που ενώ ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% και πριν την κρίση ήταν στο 6,8% το 2014 εμείς παραλάβαμε την δημόσια δαπάνη πολύ χαμηλότερα. Δεν μας παραξενεύει ότι ήταν χαμηλότερη από ότι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Παραλάβαμε ένα πλαίσιο ασφυξίας χρηματοδοτικής αλλά κάναμε ένα μικρό θαύμα. Ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση το 2015 στο 5,1% του ΑΕΠ». Είπε ακόμα ότι αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νεα χρέη. Τα παλαιότερα έχουν ρυθμιστεί και αποπληρώνονται κανονικά, είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στο παρελθόν και το πάρτι που γινόταν όπως είπε στις προμήθειες. Καταφέραμε να εντάξουμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να στερείται στην δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το σύστημα είχε τρομακτικά κενά σε προσωπικό και δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη στα νοσοκομεία από το 2010. «Από όταν αναλάβαμε μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη 6.251 προσλήψεις. Το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό».
Ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε στους συνδικαλιστές στον χώρο της υγείας, φωτογραφίζοντας την ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηρίζοντάς τους "καρεκλοκένταυρους" οι οποίοι κάθονται στο γραφείο τους και φτιάχνουν βιντεάκια. «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε επίσης τους συνδικαλιστές ότι επι πέντε χρόνια που βυθιζόταν η υγεία δεν μιλούσε κανείς.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η επόμενη μεγάλη παρέμβαση θα είναι στον τομέα του φαρμάκου με πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε ποιοτικά φάρμακα και με εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Χαρακτήρισε πιο σημαντική πρωτοβουλία την πρόσβαση όλων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και σταθερό προσωπικό και θα βρίσκουν οι πολίτες γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους. Θα υπάρχουν τέτοιες μονάδες ανα 10.000 κατοίκους. Θα οργανώνει όχι μόνο την θεραπεία αλλά και την πρόληψη και θα αποσυμφορήσει τα μεγάλα νοσοκομεία.

Ως τον Ιούνιο θα έχουν ανοίξει 50 τέτοιες μονάδες σε αστικές περιοχές και έως το τέλος του έτους θα έχουν ανοίξει άλλες 237.
Κατηγόρησε τη ΝΔ και συγκεκριμένα τον τομεάρχη υγείας κ. Βασίλη Οικονόμου ότι χαρακτήρισε αυτές τις μονάδες κατάλοιπα των σοβιέτ και ότι είπε θα τις ξηλώσουν. Τον αποκάλεσε άσχετο και εμπαθή. «Αποκάλυψε με αφέλεια το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη. Είπε ότι θα απολύσει το προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας των δημόσιων νοσοκομείων που δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου ενώ παλαιότερα δούλευαν με εργολαβίες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας είπε ακόμα ότι η ΝΔ αποκάλυψε ότι θα απολύσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ποιές διοικήσεις; ¨Οχι αυτούς που διορίστηκαν με το σύστημα 4-2-1 αλλά αυτούς που διορίστηκαν με διαδικασίες καθαρής αξιολόγησης. 
Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε την οργή των βουλευτών από τα έδρανα της ΝΔ και ιδιαίτερα του Αδωνι Γεωργιάδη λέγοντας ότι η ΝΔ θα απολύσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων για να φέρει κομματικούς εγκάθετους.

Μάλιστα, στις φωνές του κ. Γεωργιάδη του είπε: «κ. Γεωργιάδη μην φωνάζετε εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων».
«Κομματάρχες και κολλητοί υπουργών αλώνιζαν στα νοσοκομεία και γι' αυτό δεν γινόντουσαν τα αυτονόητα», είπε ο πρωθυπουργός. Το σύστημα υγείας επι των ημερών μας δεν έχει γίνει παράδεισος αλλά έχουν γίνει αλλαγές. Και έχει γίνει "ηθικοποίηση" του συστήματος. Υπερασπίστηκε τους υπουργούς του λέγοντας ότι είναι "άνθρωποι της υγείας".

Στην δευτερολογία του ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι δέχτηκε μηνύματα γιατρών που του λένε ότι ενώ τους χρωστάει λεφτά ο ΕΟΠΥΥ εκείνοι πρέπει να πληρώσουν ΕΦΚΑ. «Δεν μπορεί να λένε ψέμματα. Δεν είναι όλη η κοινωνία εναντίον σας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του, είπε αναφερόμενος στα σχολικά γεύματα ότι δεν είναι κάτι ανούσιο όπως είπε ο κ. Τσίπρας και παραδέχθηκε ότι ακόμα και στις μέρες μας παιδιά πηγαίνουν σχολεία χωρίς να έχουν πλήρη γεύματα από το σπίτι τους.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στα ΜΜΕ που όπως είπε δεν έλεγαν τίποτα επι πέντε χρόνια για όσα γίνονταν στην υγεία και τώρα που γίνονται πράγματα δεν ασχολούνται. Ο κ. Τσίπρας για την υπόθεση της Novartis είπε ότι ασχολούνται εισαγγελείς και από τις ΗΠΑ και είπε ακόμα ότι κάποιοι λένε ότι το σκάνδαλο δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερο και από της Siemens.
Δεν μπορούμε να βάλουμε στο συρτάρι την δικογραφία Παπαντωνίου και πήραμε την πρωτοβουλία να συσταθεί προανακριτική. Πόσα χρόνια είναι αυτό το σκάνδαλο; Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα σε αυτή τη χώρα;
Για τον Γιάννο Παπαντωνίου είπε ότι ζει στην Ελβετία και ο γιος του είναι σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Τα χαμογελάκια και οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα αλλά εδώ!., είπε ακόμα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και πάλι στον Αδωνι Γεωργιάδη. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: