Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Αγάπη... μόνο

Το τρενάκι της χαράς βγήκε βόλτα φορτωμένο με 60 προσφυγόπουλα από τον χώρο αλληλεγγύης του City Plaza και ταξίδεψε στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας | ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας
Είναι ελάχιστες οι φορές που ο κόσμος μοιάζει όπως τον θέλεις - συνήθως, κι όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος μοιάζει όπως δεν τον θέλεις.
ΠροσφυγόπουλοΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Αλλά πού και πού ο κόσμος χαμογελάει φαφούτικα και σε σφίγγει στην αγκαλιά του ενώ δεν σε ξέρει και σου δίνει σβουριχτά φιλιά και παίζει μαζί σου και κάνει σκανταλιές.
Αρκεί μια τραμπάλα, δυο κούνιες, πολλά λαμπιόνια, ένα σιντριβάνι από σοκολάτα, λίγο μαλλί της γριάς. Κι αμέτρητα πιτσιρίκια από κάθε γωνιά της Γης, μαζεμένα στα ελάχιστα τετραγωνικά ενός πάρκου. Πού και πού αυτός ο άγριος κόσμος μεταμορφώνεται σε παιδική χαρά.
Χρειάζεται και μερικά παραπάνω: χρειάζεται μερικούς ακούραστους ακτιβιστές, μια εμπνευσμένη δημοτική αρχή και διάθεση για γιορτή.
ΠροσφυγόπουλοΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Και κάτι ακόμα: τη βαθιά πίστη ότι ντόπιοι και ξενομερίτες, Ελληνες και πρόσφυγες και μετανάστες, όχι μόνο ζούμε μαζί, αλλά μπορούμε να ζούμε και πολύ καλά μαζί. Χρειάζονται τελικά πολλά για να να στηθεί μια χριστουγεννιάτικη γιορτή. Ή μόνο ένα: να αγαπάς όλα τα παιδιά.
Είχε πολλή αγάπη το Σάββατο στη Νέα Φιλαδέλφεια και πολλά κέφια. Το παλιό τρενάκι του δήμου, που για χρόνια ήταν παραπεταμένο σε κάποια αποθήκη, επισκευάστηκε και βγήκε τσάρκα στους δρόμους της Αθήνας.
Από τον χώρο αλληλεγγύης City Plaza στην Αχαρνών παρέλαβε περίπου 60 πιτσιρίκια για να τα φέρει στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας.
Κι εκεί έγινε ένας ωραίος σαματάς, τέτοιος που μόνο τα χαρούμενα μικρά ξέρουν να κάνουν, ακόμα κι όταν δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα, πολύ περισσότερο ίσως όταν δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα.

Γιορτή παραμονή Πρωτοχρονιάς

ΠροσφυγόπουλοΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
«Στο City Plaza μένουν 160 παιδιά, από βρέφη ελάχιστων ημερών μέχρι έφηβοι», μας λέει ο Νασίμ. «Τα παιδιά αυτά ζουν μια κανονική ζωή μέσα στην πόλη, μέσα στη γειτονιά. Κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από όσα μεγαλώνουν απομονωμένα μέσα στα camps.
Οταν δυσκολεύεσαι για τα αυτονόητα, όταν πρέπει να σταθείς σε ατελείωτες ουρές για το φαγητό ή για τον γιατρό, δεν έχεις όρεξη για παιχνίδι.
ΠροσφυγόπουλοΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Τα παιδιά μας είναι χαρούμενα. Διοργανώνουμε μια μεγάλη γιορτή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς - να έρθετε. Μέσα από τέτοιες κινήσεις, που έχουν βαθύ συμβολικό χαρακτήρα, κάνουμε πράξη το σύνθημα «ζούμε μαζί»».
«Είναι μια μέρα χαράς, αλληλεγγύης, γιορτής. Η σκέψη μας είναι σε όλους όσοι υποφέρουν και ειδικά στους σύγχρονους κολασμένους αυτής της Γης, που είναι οι πρόσφυγες και κυρίως τα παιδιά», λέει ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Αρης Βασιλόπουλος.
ΠροσφυγόπουλοΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Βαγγέλης Κουμαριανός, τόνισε ότι «αυτά τα δύσκολα χρόνια δεν αντιμετωπίζουμε μόνο στέρηση υλικών αγαθών, αλλά και στέρηση ξενοιασιάς. Αυτή τη χαρά θέλαμε να δώσουμε και στα παιδιά που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους».
Τα πιτσιρίκια το Σάββατο έμοιαζαν με εικόνα από ένα χαμογελαστό μέλλον: έδωσαν τα χέρια και τραγούδησαν όλα μαζί το ίδιο τραγούδι σε τρεις γλώσσες. «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» - στα ελληνικά, τα φαρσί, τα αραβικά.
Κι επειδή εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους, αρχίστε την εξάσκηση: «agar shadi o miduni das bezan, agar shadi o miduni o mihoi, neshun bedi».

Συντάκτης: 
 (efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: