Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ: 14+1 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ!


Αλέξανδρος Κυριακίδης


Η Φωκίδα δεν είναι γνωστός και συνηθισμένος προορισμός ούτε για την Πρωτοχρονιά ούτε για τα Χριστούγεννα, παρόλο που έχει μια μοναδικότητα, που κανένας άλλος νομός της Ελλάδας δεν έχει. Διαθέτει τέσσερεις διαφορετικούς ορεινούς όγκους, τη Γκιώνα, τα Βαρδούσια, τον Παρνασσό και την Οίτη. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, στη Φωκίδα υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρετικές χειμερινές διαδρομές και προορισμοί. Θα προτείνουμε σε έναν «ανήσυχο» ταξιδιώτη 14 + 1 λόγους για να επισκεφθεί  την Φωκίδα την Πρωτοχρονιά και το χειμώνα γενικότερα. Μια από της καλύτερες επιλογές διαμονής κοντά στη φύση και στην καρδιά της Γκιώνας είναι το Δασικό Χωριό Καψίτσα με ξύλινα σπιτάκια φινλανδικού τύπου και μεγάλο σαλέ.
ΟΙ 14+1 ΛΟΓΟΙ:
1.    Να κάνετε σκι στα τρία χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, Κελλάρια, Φτερόλακα και Γεροντόβραχο που γεωγραφικά (έκπληξη!) ανήκουν στη Φωκίδα.
2.    Εξαιρετική επιλογή να μείνει κανείς στο Πολύδροσο, Άνω Αγόριανη, Λιλαία, Γραβία ή Μαριολάτα με εύκολη πρόσβαση στον Παρνασσό και πολλές γαστρονομικές επιλογές, ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ιστορικό ενδιαφέρον (Χάνι της Γραβίας, Τοίχος της Αρχαίας Λιλαίας)

3.    Να επισκεφθεί τα χωριά των Βαρδουσίων τον Αθανάσιο Διάκο και την Αρτοτίνα, τοποθετημένα από δυο πλευρές των Βαρδουσίων/ που διεκδικούν τον τίτλο γενέτειρας του Εθνικού μας Ηρώα του 1821.

4.    Να δείτε το Λιδωρικί και τη λίμνη του Μόρνου με χειμερινά χρώματα.
5.    Να παρακολουθήσετε την λειτουργία στην ιστορική Βυζαντινή Μονή Κοίμησης Θεοτόκου  Βαρνάκοβας κτισμένη το 1077 και να περπατήσετε στο χιονισμένο μοναστηριακό δάσος.

6.    Να επισκεφθείτε τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού , που και αυτό ( έκπληξη ξανά!) κατά 1/3 σχεδόν ανήκει στη Φωκίδα!

7.    Μια εκδρομή στα μαρτυρικά χωρία Βουνιχώρα και Αγία Ευθυμία (γενέτειρα  του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα) και τα Πεντεόρια με εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα.
8.    Κάντε μια βόλτα στους πρόποδες της Γκιώνας , στο φαράγγι του Ρεκά και στα χωρία Προσήλιο, Βίνιανη, Δροσοχώρι και μοναστήρι Παναγίας Τριβολούς.

9.    Μην ξεχάσετε να πάτε στους Πενταγιούς, ορεινό χωριό , γενέτειρα της Μαρίας Πενταγιώτισσας και στο Κροκύλειο, γενέτειρα του στρατηγού Μακρυγιάννη.

10.    Αν είστε έμπειρος ορειβάτης ( λόγω του χειμώνα) μπορείτε να κάνατε ανάβαση στη Γκιώνα, ξεκινώντας από τη Καλοσκοπή , μετά στο καταφύγιο του Αθηναϊκού ορειβατικού Λάκκα Καρβούνη και από εκεί στη ψηλότερη κορυφή του βουνού, τη Πυραμίδα , στα 2.510 μέτρα.

11.    Μην παραλείψετε να πάτε για φαγητό στη Βάργιανη, ένα χωριό στη καρδιά της Γκιώνας και μετά να επισκεφθείτε το μεταλλευτικό πάρκο « Vagonetto».

12.    Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή στους πρόποδες της Οίτης είναι στα ορεινά χωρία Στρόμη, Μαυρολιθάρι , Κατριώτισσα και στα Πυρά του Ηρακλέους με πανέμορφα δάση.

13.    Οπωσδήποτε να πάτε στο κεφαλοχώρι της Φωκίδας τη Δεσφίνα , για να δοκιμάσετε το φημισμένο δεσφινιώτικο κοντοσούβλι, να δείτε τις οικίες του Εθνικού Ήρωα του 1821 Επισκόπου Ησαία και του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά  και τη Παλιά Μονή Τίμιου Προδρόμου που πρωτομόνασε ο Επίσκοπος Ησαίας και ο Αθανάσιος Διάκος.

14.    Να επισκεφθείτε το Καλικάντζαρό Χωριό στην Άμφισσα, ένα πολύ διασκεδαστικό μέρος για μικρούς ταξιδιώτε


http://www.greekorbis.gr/greek/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1/921-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%86%CF%89%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B1,-14-1-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%81%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B5

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

gia thn itea tpt ee ok anti na peite gia thn omorfh paralia ths polhs tpt anaferate desfines kai alla xaza merh anti thn itea ainte!!!

Ανώνυμος είπε...

Πεστε για τις φολες κι αφησρε την δεσφινα εχει δικιο ο φιλος......

Ανώνυμος είπε...

Οι Δελφοί, η Ιτέα και το Γαλαξίδι δεν είναι στον Ν.Φωκίδος;

Ανώνυμος είπε...

Και προσοχη εκει στα βουνα που θα κανετε την επισκεψη σας μην χτυπησετε και μην αρρωστησετε γιατι δυστυχως το γ.ν.αμφισσας υπολειτουργει!!!!!εχουμε μεγαλη ομορφια σαν νομος και βουνα και παραλειες κ.τ.λ.Εχουμε δυστυχως και μεγααααλα προβληματα ομως,ας μην τα καλυπτουμε πισω απο την ομορφια του νομου μας ειναι κακο για ολους.Καλες γιορτες να εχει ολος ο κοσμος.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι Ιτιώτης και είμαι ευχαριστημένος να ακούω όλα αυτά τα ωραία για τον ορεινό όγκο της περιοχής μας για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά που έχουν συνδεθεί με τα χιόνια. Δικά μας είναι και αυτά τα βουνά και αυτά τα χωριά. Αν δε τις ημέρες που θα έχει έρθει κάποιος στην Φωκίδα κάνει λιακάδα και άπνοια, από μόνο του θα προκύψει να έρθει προς την παραλία. Όπως και το καλοκαίρι , αν έρθει κάποιος για τα παράλιά μας για πάνω από μία βραδιά, αποκλείεται την δεύτερη μέρα να μην ψάξει τα βουνά μας. Αν δε μείνει δέκα μέρες, είναι σίγουρο ότι τις πέντε τουλάχιστον θα ψαχτεί να κάνει μονοήμερες εξορμήσεις στα ορεινά χωριά μας. Δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε για την πολύ καλή ανάρτηση του Κου Κυριακίδη που είναι από τους συντοπίτες μας που έχουν δείξει αξιολογότατο προσωπικό έργο στην κατεύθυνση προβολής του τόπου μας .Το καλοκαίρι έγραψε για τα παραλιακά μέρη, θα έπρεπε τότε να διαμαρτύρονται οι ορεινοί; Αυτό είμαστε, και θάλασσα και βουνό. Και για καλοκαίρι και για χειμώνα. Το πρόβλημα για όλους μαζί εστιάζεται σε ένα και μόνο πράγμα. Τα πολλά λεφτά από τους επισκέπτες δεν τα έχουν οι Έλληνες που γίνονται και θα γίνονται κάθε χρόνο και φτωχότεροι. Τα έχουν οι ξένοι και αυτοί δεν θα έρθουν το χειμώνα παρά μόνο αν γίνει η περιοχή μεγάλο όνομα διεθνώς. Για να γίνει μεγάλο όνομα διεθνώς θα πρέπει να δουλέψει την θάλασσα και τις παραλίες τις οποίες οι άρχοντές μας τις προορίζουν για μεταλλεία και αιολικά. Αν θέλετε λοιπόν διαμαρτυρία και ελπίδα, ψάξτε σε αυτό. Πιέστε για αυτό και ας εξασφαλίσουμε όλοι μαζί, παράλιοι και βουνίσιοι, αυτό. Αλλιώς όλοι μαζί θα πάμε ακόμα χειρότερα.

Ανώνυμος είπε...

Χειμώνας είναι, χιόνια ψάχνει ο κόσμος, τι να πει ο άνθρωπος ; για παραλίες; Αν θέλετε τοπικισμό να σας πω και εγώ την γνώμη μου.

Η Ιτέα δεν έχει ταυτότητα, δεν έχει Ιτιώτες. Λίγοι νιώθουν Ιτιώτες και είναι φυσικό γιατί πριν εκατόν χρόνια δεν υπήρχε Ιτέα. Αποικία των ορεινών χωριών της γύρω περιοχής είναι. Λίγοι που νιώθουν Ιτεώτες και παλεύουν δεν αρκούν για να ξεφύγει η Ιτέα από τα χάλια της. Οι αιρετοί της παραδοσιακά αντάλλασαν την Ιτέα με ότι τους έδιναν τα κόμματα και όποιον έδινε τα περισσότερα. Από τα χάλια της δυτικής παραλίας της είναι εμφανές ότι όσοι την υπερασπίζονται δεν είναι αρκετοί.
Κάποιοι κολλημένοι Δελφιώτες ψήφιζαν τόσα χρόνια να γίνει η Ιτέα μεταλλεία γιατί πίστευαν ότι δεν έχουν τουρίστες επειδή τους κρατάνε οι Ιτιώτες. Πίστευαν πως αν κάνανε την Ιτέα χωματερή τότε όλοι οι τουρίστες θα πλημύριζαν και πάλι τους Δελφούς. Δεν είχαν καν το ελάχιστο μυαλό να κάνουν μια βόλτα στην Ιτέα να ανακαλύψουν ότι όταν βούλιαξαν αυτοί βούλιαξε και η Ιτέα. Δεν ανακάλυψαν ποτέ ότι έχουν κοινή μοίρα. Φτωχά μυαλά; Κομπλεξικοί; Ότι και να ήταν κόψανε τα ίδια τα δικά τους πόδια. Αντί να φωνάζουν προς κάθε κατεύθυνση για την θάλασσα και τις παραλίες τους στα 7 χιλιόμετρα από το χωριό τους, το έκρυβαν και ίσως το κρύβουν ακόμα και κατά τα άλλα δεν μπορούν να καταλάβουν τι φταίει. Πεινάνε και θα πεινάνε μέχρι να καταλάβουν πως λειτουργεί ο κόσμος. Και μαζί τους όλοι οι υπόλοιποι.
Κάποιοι κολλημένοι Γαλαξιδιώτες, ψήφιζαν τόσα χρόνια να γίνει η Ιτέα μεταλλεία με αντάλλαγμα να τους στηρίζουν οι Νομάρχες και Δήμαρχοι (που μας κατάντησαν όπως είμαστε σήμερα) ώστε να γίνουν αυτοί το λιμάνι των Δελφών. Το τουριστικό φυλλάδιο που έβγαλε ο Δήμος Δελφών το 2011 τα λέει όλα από μόνο του και έχει μείνει απόδειξη των όσων λέω όσα χρόνια και να περάσουν. Και να φτιάξουν και δικό τους λιμενικό Ταμείο και μπράβο τους και να το κρατήσουν και να είναι πάντα καλά να το χαιρόμαστε όλοι μαζί. Αυτό τους έφταιξε που μόλις πέθανε ο Έλληνας τουρίστας έφυγαν και οι λίγοι ξένοι που είχαν μαζευτεί και χρόνο με το χρόνο βουλιάζουν και αυτοί; Να μην φταίει πως το πιο απεχθές τουριστικά τοπίο των βωξιτών στο μέσον της διαδρομής από Γαλαξίδι προς Δελφούς δεν θα αφήσει ποτέ αυτά τα δύο να γίνουν ένα σύνολο; Να μην φταίει πως όποιος οδηγεί από το Γαλαξίδι προς τους Δελφούς επι έξι εφτά χιλιόμετρα έχει θέα τα μεταλλεία; Ξέρουν οι μεγάλοι και τρανοί κοσμογυρισμένοι Γαλαξιδιώτες πολλούς τουριστικούς τόπους που στο μέσον από το ένα άκρο στο άλλο κυριαρχεί μεταλλευτικό ή βιομηχανικό ή λατομικό τοπίο ή χωματερή ή κάτι από αυτά που χαρακτηρίζονται σε όλο τον κόσμο τα πιο αντιτουριστικά τοπία;
Για την Άμφισσα δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτα. Οι μισοί κάτοικοι Ιτέας είναι Αμφισσιώτες. Πολλοί από αυτούς βλέπουν την Ιτέα ανταγωνιστικά του χωριού τους της Άμφισσας !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ή αυτοί ή εμείς. Εδώ ακόμη και η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρι ψηλά. Πεινάγανε πεινάνε κι θα πεινάνε μέχρι να καταλάβουν και αυτοί ότι η Άμφισσα έχει καταπληκτική θάλασσα και παραλίες ΚΑΙ μοναδικά βουνά. Για την ώρα με χάπια ή χωρίς, όσο περιμένουν ότι θα ξεκινήσει κάποιος από τη βόρεια πλούσια χώρα τους με τα καταπληκτικά βουνά της, και θα έρθει στην Ελλάδα για να μείνει στην Άμφισσα μόνο για την Άμφισσα ή και για να πάει να δει τα βουνά μας, πείνα και ο θεός βοηθός.
Και τα είπα και ευγενικά γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ πιο χάλια.
Καλές γιορτές και καλά μυαλά γιατί δεν θέλει και πολύ να πεθάνεις από υπογλυκαιμία κολυμπώντας στο μέλι. Εμείς μέχρι στιγμής αυτό κάνουμε και σε λίγο θα είναι αργά για να αλλάξουμε στάση.

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητηρια στον κο κυριακιδη για την πολύ σωστη δουλεια που κανει. δεν τον γνωριζω αλλα παρακολουθω τα κειμενα του και αυτο που ειναι σιγουρο ειναι πως εχει πολυ ψηλοτερη αντιληψη περι αισθητικης και τουρισμου απο το μεσο ορο των κατοικων αιρετων και μη της φωκιδας. ας μην τον κακιζουμε για αυτό, ας τον εκμεταλλευτουμε. το καλοκαιρι ελεγε για τις παραλιες το χειμωνα για τα βουνα. αυτο ειναι ο τοπος μας. τα εχει ολα. μην πιανεστε λοιπον με ευκολα παραπονα. ή ολοι μαζι θα ζησουμε καλα ή ολοι μαζι θα πειναμε. ας ρωτησουμε παραπερα, ας παμε να δουμε παραπερα, ας ψαξουμε παραδειγατα για να δουμε αν ευσταθουν οι δικες μας οι αποψεις. ας ανοιξουμε επιτελους το μυαλο μας σε οσους λενε κατι διαφορετικο όταν το δικο μας εχει αποδειχτει αποτυχια. ποσο πιο αποτυχια από το να εισαι στον πατο της ελλαδας που είναι στον πατο του κοσμου. ελεος συνανθρωποι. ας σωσουμε τους εαυτους μας. μπορουμε,

δεσφινιωτης κι ας μας βριζετε είπε...

Οπως μας κανανε μονο αν προσπαθησουμε ολοι μαζι ενωμενοι μπορουμε να καταφερουμε κατι….

alkidi1 είπε...

Ευχαριστώ όλους για τα καλα λογια , πράγματι , ο τόπος μας εχει απο ολα! https://alexkyriakdiseurope.blogspot.gr/2016/05/14-1.html?m=1