Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικές διαδικασίες και για χρέη στην εφορία

Τον δρόμο για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και για οφειλές προς την εφορία ανοίγει διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. 




Από τους πλειστηριασμούς δεν θα γλιτώσει ούτε η πρώτη κατοικία αφού για οφειλές προς το Δημόσιο δεν προβλέπεται κανένα δίχτυ προστασίας. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Η κατάσχεση είναι το πρώτο βήμα των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνουν οι φορολογικές Αρχές για να διασφαλίσουν την είσπραξη της οφειλής.   

Το επόμενο βήμα είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων οι οποίοι θα γίνονται ευκολότερα ηλεκτρονικά μακριά από τις εντάσεις και τα επεισόδια που θα εξακολουθούν να καταγράφονται έξω από τα ειρηνοδικεία από τις διάφορες συλλογικότητες και τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών.    

Η ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης όταν ήδη μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει να περάσει νομοθετική ρύθμιση για προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.    

Την ίδια ώρα, οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία θα συνεχιστούν και το 2018 έως ότου τεθεί σε πλήρη ισχύ η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη του 2018 η πλειονότητα των πλειστηριασμών να γίνεται με την καινούρια διαδικασία.   

Για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα Νέα, έχουν προγραμματιστεί 26 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στα γραφεία συμβολαιογράφων σε Αθήνα και Πειραιά.   Το crash test θα γίνει την Τετάρτη, καθώς η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών θεωρείται δεδομένο ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο επεισοδίων έξω από τα ειρηνοδικεία.   

Αναλυτικά οι πλειστηριασμοί   Στην ηλεκτρονική ειδική πλατφόρμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου έχουν «ανέβει» περισσότεροι από 3.000 πλειστηριασμοί που αφορούν ακίνητα κάθε μορφής.   

Πάντως, είναι αβέβαιο πόσα ακίνητα θα φτάσουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί», καθώς οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους πριν φτάσει η ημέρα του πλειστηριασμού.   

Αναλυτικότερα, είναι προγραμματισμένα να βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό την Τετάρτη στην Αθήνα, μεταξύ των άλλων, τα εξής:   
1)Από την Τράπεζα Πειραιώς, το ακτοπλοϊκό πλοίο «Αίολος Κεντέρης Ι» έναντι του πόσου των 6,5 εκατ. ευρώ   
2)Από την Τράπεζα Eurobank, διαμέρισμα 6ου ορόφου πολυκατοικίας μετά δώματος συνολικής επιφάνειας 380 τμ στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Αμαλίας του Δήμου Αθηναίων, έναντι του ποσού του 1.310.000 ευρώ   
3)Από την Τράπεζα Eurobank, ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Βούλας του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Ανατολικής Αττικής, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, έκτασης 628 τ.μ., έναντι του πόσου των 423.000 ευρώ,   
4)Από την Τράπεζα Eurobank, ένα αγροτεμάχιο 5.156 τ.μ., εκτός σχεδίου μετά διώροφης αυτοτελούς κατοικίας με υπόγειο, σοφίτα και ένα εκκλησάκι περίπου 45 τ.μ., στην περιφέρεια του Δήμου Μαρκόπουλου, έναντι του πόσου των 375.000 ευρώ,   
5)Από την Alpha Τράπεζα, ένα αγροτεμάχιο έκτασης 13.510 τ.μ. στην εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Ασπροπύργου Δυτικής Αττικής, έναντι του ποσού των 541.221 ευρώ. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: