Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

"Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μάη στην Άμφισσα η πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ για τον βωξίτη και την αξιοποίησή του προς όφελος του λαού"


Από την εκδήλωση για τον βωξίτη στη Φωκίδα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μάη στην Άμφισσα η πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ για τον βωξίτη και την αξιοποίησή του προς όφελος του λαού.
Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι από τα μεταλλεία βωξίτη και το εργοστάσιο αλουμίνας της περιοχής, άνοιξε ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπή Δρόσος Τσελές. Αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία και σημασία του βωξίτη στη βιομηχανία και γενικά στην οικονομία της περιοχής και της χώρας. Τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει και έδινε ιστορικά το ΚΚΕ στον κλάδο της εξόρυξης και του μετάλλου. Στη συνέχεια ανέδειξε τα  βασικά ερωτήματα που μπαίνουν από πολύ κόσμο. Όπως, ποιο το όφελος διαχρονικά για τους εργαζομένους και συνολικά την περιοχή, από τη γιγάντωση του μονοπωλίου εξόρυξης βωξίτη; Ποιος στην ουσία έφτιαξε το μονοπώλιο, οι κατά καιρούς εργοδότες ή οι εργαζόμενοι με τον ιδρώτα τους; Υπάρχει άλλη λύση, άλλος τρόπος στην παραγωγή και εκμετάλλευση του βωξίτη προς όφελος των εργαζομένων, του λαού; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντήθηκαν στη συνέχεια της εκδήλωσης και αναδείχτηκε ότι υπάρχει άλλη λύση.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας. Ξεκίνησε με την απόρριψη της λογικής της ψωροκώσταινας που καλλιεργούν στο λαό τα αστικά κόμματα για μια περιοχή και μια χώρα πλούσια σε ορυκτούς πόρους, ενεργειακά κοιτάσματα, με σημαντική γεωστρατηγική θέση της οποίας ωστόσο οι εργαζόμενοι, είτε σε καιρό κρίσης, είτε σε καιρό καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Επεσήμανε  πως ο βωξίτης της Φωκίδας είναι ένας τέτοιος ορυκτός πόρος, τον οποίο όμως οι εργάτες της περιοχής που τον παράγουν δε μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους, την ώρα που οι μέτοχοι των μεταλλείων έχουν βγάλει εκατομμύρια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη σπατάλη των αποθεμάτων με τους τρόπους εξόρυξης που χρησιμοποιούν, μιας και το μόνο κριτήριο είναι το καπιταλιστικό κέρδος.  
Αντέταξε σ’ αυτόν τον μίζερο “υπαρκτό” καπιταλισμό που ζούμε και παράγει κρίσεις, πολέμους, αλλοτρίωση, τη λύση που προτείνει το ΚΚΕ σήμερα. Με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, μεταφοράς, από το ορυχείο βωξίτη, την παραγωγή αλουμίνας-αλουμινίου, τα φορτηγά & πλοία που τον μεταφέρουν ως την παραγωγή ενέργειας που απαιτείται. Με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό όλων των κλάδων της οικονομίας, με γνώμονα της παραγωγής την κάλυψη των δικών μας αναγκών. Με εργατική εξουσία και εργατικό έλεγχο, όπου τα πλεονεκτήματα και στον κλάδο του βωξίτη για τους εργαζόμενους, για το περιβάλλον, είναι ασύγκριτα. Ανέφερε πως μια τέτοια λύση δεν είναι ανέφικτη, δεν αποτελεί “φαντασιοπληξία”, μιας και δοκιμάστηκε και δούλεψε στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, απ’ όπου έφερε και παραδείγματα.
Προϋπόθεση για όλα αυτά υπογράμμισε, είναι η αντίσταση και η πάλη ενάντια σε νέα και παλιά μέτρα με ένα εργατικό κίνημα που έχουμε ανάγκη σήμερα. Ικανό να αποκαλύπτει τα αίτια, όχι απλώς να καταγγέλλει μεμονωμένους καπιταλιστές ή κυβερνήσεις και να προβάλει την ανάγκη σύγκρουσης με τα μονοπώλια και το κράτος τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις, κυρίως εργαζομένων στα μεταλλεία και πλούσιο διάλογο.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΑΜΑ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΝΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ, ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ???