Προτιμούν κλειστούς κόλπους, όπως είναι ο Κορινθιακός, ο Παγασητικός και ο Σαρωνικός, για να αναπαραχθούν
Ο θρυλικός λευκός και άλλα 35 είδη καρχαριών ζουν στα ελληνικά πελάγη. Αυτοί οι παρεξηγημένοι κυνηγοί των θαλασσών μας, όμως, κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση. Η αλιεία για τα πτερύγια τους (finning), η μη ηθελημένη αλιεία τους, η μείωση τροφής λόγω της υπεραλίευσης, η καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους, οι κλιματικές αλλαγές αλλά και οι χαμηλοί ρυθμοί αναπαραγωγής τους έχουν φέρει τους καρχαρίες στα όρια της επιβίωσης τους.
Στη χώρα μας οι καρχαρίες ζουν κατά κύριο λόγο στις ανοιχτές θάλασσες, πολλοί από αυτούς όμως, εισέρχονται συχνά και σε κλειστούς κόλπους, όπως είναι ο Κορινθιακός, ο Παγασητικός και ο Σαρωνικός, για να αναπαραχθούν.
«Η παρουσία πολλών διαφορετικών ειδών καρχαριών σε μια περιοχή αποτελεί ένδειξη ενός αδιατάραχτου οικοτόπου. Ως κορυφαίοι θηρευτές, οι καρχαρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιοποικιλότητα μιας περιοχής, καθώς η αλληλεπίδραση με άλλα είδη κρατά τους πληθυσμούς των άλλων ειδών υπό έλεγχο. Η τροφή των καρχαριών αποτελείται γενικά από μεγάλα θηράματα, όπως μεγάλα ψάρια (τόνοι, μαγιάτικα κ.α.), άλλους καρχαρίες και σελάχια, θαλάσσιες χελώνες, μεγάλα χταπόδια, γαρίδες, καβούρια», λέει ο υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων WWF Γιώργος Παξιμάδης.
Τα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν για την προστασία των καρχαριών σχετίζονται με τη διεθνή νομοθεσία και την εφαρμογή της στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα. Πολλά είδη καρχαριών δεν προστατεύονται ούτε από την ελληνική νομοθεσία, αλλά ούτε και διεθνώς.
Συγκεκριμένα, από τα 35 είδη που παρατηρούνται στις ελληνικές θάλασσες, προστατεύονται ο ρυγχοκαρχαρίας, η λάμια, ο γαλάζιος καρχαρίας, ενώ ο λευκός καρχαρίας και ο σαπουνάς προστατεύονται και από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (απαγορεύεται αυστηρά η αλιεία, η εκφόρτωση και η πώληση τους). Παρόλα αυτά, ούτε αυτή η νομοθεσία εφαρμόζεται.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου