Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ"

Αποτέλεσμα εικόνας για μεταλλεια βωξιτη
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ
«ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟ»

Την 21/3/2017 συνεδρίασε το ΔΣ του σωματείου μας και εξέτασε κείμενο υπογεγραμμένο από 42 συναδέλφους μας με βάση το οποίο ζητούν επι της ουσίας από το σωματείο να προκηρύξει εκλογές για ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.
Αφού συζητήσαμε το παραπάνω θέμα στη συνεδρίαση μας ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους για τις αποφάσεις μας.
1.    Δεν συντρέχει λόγος για τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε εκλογές καθώς δεν έχει λήξει η θητεία του συμβουλίου. Ούτε το καταστατικό του σωματείου, αλλά ούτε και ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982 προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών όταν αυξάνεται ο αριθμός των μελών του σωματείου. Αλίμονο, αν με κάθε νέα εγγραφή συναδέλφου μας προχωρούσαμε σε εκλογές με την αιτιολογία ότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος δεν εκπροσωπείται από το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο επειδή δεν ήταν μέλος του σωματείου όταν έγιναν οι αρχαιρεσίες.
2.    Οι συνάδελφοι που υπογράφουν το κείμενο επικαλούνται το άρθρο 7 παρ. 1 και 2 του π.δ/τος 178/2002 για να προκαλέσουν εκλογές. Είναι γεγονός ότι δεν είχαμε υπόψη μας το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα το οποίο όμως αναγκαστήκαμε να το διαβάσουμε. Διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα αναφέρουν οι συντάκτες του κειμένου. Το μόνο που αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο – και ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ να μας διαψεύσει με νομικά επιχειρήματα – είναι ότι απολαμβάνουν της προστασίας του Νόμου οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων όλων των συγχωνευομένων εταιρειών. ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΑΛΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ! Καλούμε τους συναδέλφους μας που βάζουν την τζίφρα τους σε κείμενα υπογραφών, να τα μελετούν καλύτερα γιατί αλλιώς εκτίθενται.
3.    Μέλη του σωματείου δεν γίνονται γενικώς και αορίστως όλοι οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση. Γίνονται μέλη, όσοι ελεύθερα το επιλέξουν, με προϋπόθεση τη συμφωνία τους με τους σκοπούς του σωματείου, με βάση το καταστατικό του, απόφαση την οποία παίρνουν μακριά από την επιρροή ή την υπόδειξη της εργοδοσίας. Να θυμίσουμε ότι όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της εταιρίας η σημερινή διοίκηση του μεταλλείου, το σωματείο μας ξεκίνησε καμπάνια εγγραφής των συναδέλφων μας που δούλευαν στην τότε ΕΛΜΙΝ. Τότε πολλοί συνάδελφοι είχαν αρνηθεί την εγγραφή τους και την οποιαδήποτε ανάμειξη τους με συνδικαλιστικά ζητήματα. Τις μέρες εκείνες είχαμε αντικρίσει το φόβο και την εργοδοτική τρομοκρατία στα μάτια πολλών νέων συναδέλφων. Τις επόμενες μέρες καταλάβαμε από πρώτο χέρι από πού προερχόταν αυτός ο φόβος. Το τι ακολουθήσε τους επόμενους μήνες με την παρέμβαση της εργοδοσίας στη λειτουργία του σωματείου είναι γνωστό σε όλους.
Στο δια ταύτα,
Ότι δεν κατάφερε η εργοδοσία με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά του σωματείου, γεγονός το οποίο έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει ακόμα και στην εισαγγελική αρχή, το προσπαθούν ορισμένοι από τους υπογράφοντες «συναδέλφους». Αφού είδαν ότι το σωματείο δεν τρομοκρατείται και συνεχίζει το αγώνα του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στα μεταλλεία, προσπαθούν με νομικίστικά τερτίπια να προκαλέσουν εκλογές πιστεύοντας ότι θα εκλέγουν στο διοικητικό συμβούλιο οι εκλεκτοί της εργοδοσίας. Νομίζουν ότι με αυτά τα τερτίπια θα φιμώσουν όσους αντιστέκονται και αποκαλύπτουν:
·       την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στις υπόγειες στοές
·       την καταπάτηση της εργατικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας
·       τις μεθοδεύσεις της εταιρίας για να έχει σωματείο του χεριού της
Έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει τα παραπάνω και στις αρμόδιες αρχές, όπως την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας, την Επιθεώρηση Εργασίας, τα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης αλλά και στον εισαγγελέα.
Τα ίδια ζητήματα θέσαμε από κοινού με την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή στη συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας. Καμία απάντηση, καμία δέσμευση δεν λάβαμε για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Για όλα αυτά, ορισμένοι υπογράφοντες-πρωτοστατούντες συνάδελφοί που κάθε λίγο και λιγάκι κυκλοφορούν με κείμενα υπογραφών δεν έχουν να πουν κάτι. Όπως δεν είχαν να πουν τίποτα όταν οι συνάδελφοί μας κατήγγειλαν τις συνθήκες γαλέρας στις υπόγειες στοές, όταν απολύονταν ένας-ένας ή κατά ομάδες οι συνάδελφοι μας, όταν η εργοδοσία μας έδινε υποχρεωτικές άδειες κατά το πώς τη σύμφερε, ούτε όταν γίνονταν αλλεπάλληλες μειώσεις στις αποδοχές πολλών εργαζομένων.
Φανταστείτε τι σωματείο επιδιώκουν να φτιαχτεί για να ζητούν εκλογές!! Σωματείο που δεν θα βγάζει άχνα. Αυτό ακριβώς που επιδιώκει η εργοδοσία.
Καλούμε τους συνάδελφους μας, ιδιαίτερα αυτούς που εμφανίζονται κάθε τρεις και λίγο οι υπογραφές τους στα διάφορα κείμενα να μη δίνουν πάτημα στην εταιρία να βρίσκει προθύμους συμμάχους στις επιδιώξεις της. Θεωρούμε προσβλητικό και αναξιοπρεπές για έναν εργάτη να δίνει την εντύπωση στην εργοδοσία ότι τον έχει στο τσεπάκι της. Η εμπειρία δείχνει ότι όποτε οι εργάτες στοιχίζονταν πίσω από τα συμφέροντα του εργοδότη είχαν αρνητικά αποτελέσματα για τους ίδιους και την εργασία τους.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η Διοίκηση του Σωματείου


Δεν υπάρχουν σχόλια: