Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ενεργειακοί κολοσσοί και traders διεκδικούν το 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.

Οι όμιλοι Vitol και Glencore φέρονται να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Πληροφορίες θέλουν και τη Socar να κατεβαίνει σε κοινοπραξία. Τουλάχιστον τρεις οι ενδιαφερόμενοι. Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων για το 50,1% του ελληνικού ομίλου.





Ενεργειακοί κολοσσοί του trading αργού πετρελαίου, αλλά και ενδεχομένως και μία γνώριμη από τα παλιά εταιρία χτυπούν την πόρτα των Ελληνικών Πετρελαίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις αναμένεται να είναι οι ενδιαφερόμενοι για το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου του ελληνικού ομίλου στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, για τον οποίο η πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να λήξει σήμερα το απόγευμα.
Πηγές θέλουν να συμμετέχουν, εκτός απροόπτου, η ολλανδική Vitol, η ελβετική Glencore, ένα κοινοπρακτικό σχήμα με αμερικανική εταιρία και fund, καθώς και κοινοπραξία στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετέχει και η Socar του Αζερμπαϊτζάν.
Η Vitol ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το 1966 και το 2017 είχε έσοδα πωλήσεων 181 δισ. δολαρίων. Είναι εταιρία ενέργειας και commodities. Καθημερινά εμπορεύεται 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και άλλων προϊόντων για λογαριασμό κρατικών εταιριών διύλισης, βιομηχανικών, χημικών αλλά και αεροπορικών εταιριών. Μετρά 6.500 θαλάσσιες μεταφορές ετησίως, ενώ 250 δεξαμενόπλοιά της είναι στη διάθεσή της οποιαδήποτε στιγμή. Διαθέτει 40 γραφεία παγκοσμίως, με τις μεγαλύτερες λειτουργίες της να πραγματοποιούνται στη Γενεύη, στο Χιούστον, στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη.
Η Glencore είναι ελβετική εταιρία με πολυσχιδή δραστηριότητα στην ενέργεια, στα ορυκτά και στα μέταλλα. Ιδρύθηκε το 1974 και παράγει και εμπορεύεται περισσότερα από 90 commodities. Στα εμπορεύματα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κάρβουνο, το φυσικό αέριο, αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, ζάχαρη, ηλιέλαιο κ.λπ.) αλλά και η εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων. Στα 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου υπολογίζονται οι καθημερινές συναλλαγές της. Τα προσαρμοσμένα EBITDA του κολοσσού ήταν το 2017 στα 14,8 δισ. δολάρια, διαθέτει 150 assets και 146.000 εργαζόμενους και εργολάβους σε 50 χώρες παγκοσμίως.
Το ενδιαφέρον των προαναφερόμενων εταιριών είναι κατά κύριο λόγο οι εγκαταστάσεις διύλισης και αποθήκευσης των ΕΛ.ΠΕ, με τη γεωγραφική τους θέση να προσδίδει ιδιαίτερη γεωστρατηγική αξία στους συγκεκριμένους κολοσσούς.
Πηγές θέλουν, όπως προαναφέρθηκε, να συμμετέχει και κοινοπραξία με τη Socar, η οποία ως γνωστόν είχε συμμετάσχει στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ. Η αζέρικη εταιρία είναι παραγωγός φυσικού αερίου και μία εκ των μετόχων του αγωγού TAP.
Άλλες πληροφορίες θέλουν επίσης και την ισπανική Repsol, εταιρία διύλισης και ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να έδειχνε το προηγούμενο διάστημα ενδιαφέρον συμμετοχής. Η Repsol μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ έχουν υποβάλει πρόταση για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ενώ η ισπανική έχει συστήσει και κοινοπραξία με την Energean Oil & Gas για τα «οικόπεδα» των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: