Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Τζεφ Μπέζος: Να στείλουμε τη βαριά βιομηχανία στο διάστημα και να κάνουμε αποικία στη Σελήνη

Το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας θα μεταφερθεί στο διάστημα, σε άλλους πλανήτες, σε αστεροειδείς και στη Σελήνη, όπου θα δημιουργηθεί μια μεγάλη αποικία, ενώ η Γη θα παραμείνει μόνο ως τόπος κατοικίας και δραστηριοτήτων της ελαφριάς βιομηχανίας. 



Αυτό είναι το όραμα του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτη της Amazon και της διαστημικής εταιρείας Blue Origin.   

«Η Γη δεν είναι πολύ καλό μέρος για να κάνει κάποιος βαριά βιομηχανία. Είναι αυτή τη στιγμή βολική για μας, αλλά στο όχι τόσο μακρινό μέλλον -μιλάω για μερικές δεκαετίες, το πολύ 100 χρόνια- θα αρχίσει να είναι πιο εύκολο να κάνουμε στο διάστημα πολλά πράγματα που σήμερα κάνουμε στη Γη, επειδή θα έχουμε πια διαθέσιμη πολλή ενέργεια», 

δήλωσε σε συνέδριο για το διάστημα, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ».   

«Θα πρέπει να αφήσουμε αυτό τον πλανήτη. Πρόκειται να τον αφήσουμε και αυτό θα κάνει τον πλανήτη μας καλύτερο. Θα πηγαίνουμε και θα ερχόμαστε και όσοι θέλουν να μείνουν εδώ, θα μείνουν», 
πρόσθεσε.   

Η Blue Origin, ανταγωνιστική της εταιρείας Space X του Έλον Μασκ, είναι πρόθυμη, όπως είπε, να συνεργασθεί με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) και με την ευρωπαϊκή (ESA) για να δημιουργηθεί αποικία στο φεγγάρι μας. Κάτι τέτοιο, ανέφερε, θα είναι σχετικά εύκολο, επειδή η Σελήνη δεν είναι μακριά, ενώ έχει και αποθέματα νερού, τα οποία, μεταξύ άλλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία καυσίμων.   

Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τόνισε ότι η διαστημική εταιρεία του έχει ως βασικό στόχο να μειώσει το κόστος των διαστημικών ταξιδιών και, μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιήσει πλοία ως εξέδρες εκτόξευσης πυραύλων. Αντίθετα με τον Μασκ και τη Space X, η Blue Origin, όπως είπε, δεν έχει καθόλου σχέδια για αποστολή στον 'Αρη, αλλά επικεντρώνεται σε πιο κοντινούς προορισμούς.   

Στρατηγική προτεραιότητα, διαβεβαίωσε, είναι οι πύραυλοί του μια μέρα να βοηθήσουν, ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν πια και να εργάζονται εκτός της Γης. Παράλληλα, είπε, όλη σχεδόν η βαριά βιομηχανία θα πρέπει να «εξοβελισθεί» έξω από τον πλανήτη μας και, αντί για ορυκτά καύσιμα, να δουλεύει πλέον με ηλιακή κυρίως ενέργεια.   

Για όλα αυτά, υπογράμμισε, το πρώτο αποφασιστικό βήμα και η «γέφυρα» για την περαιτέρω επέκταση στο διάστημα θα είναι η δημιουργία μιας αποικίας στη Σελήνη, κάτι για το οποίο πρέπει να συνεργασθεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα.   

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: