Κυριακή 27 Μαΐου 2018

«Κίνδυνος να μείνουν οι παραλίες χωρίς την κάλυψη ναυαγοσωστών» , επίκαιρη παρέμβαση του τομεάρχη τουρισμού της Ν,Δ , στην βουλή.



ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Κινδυνεύουμε να έχουμε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες. Να αποσυρθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που δημιουργεί προβλήματα στους Δήμους»


            Αθήνα, 25 Μαΐου 2018
Αρ.Πρ.: 6244 / 25.5.2018


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Κίνδυνος να μείνουν οι παραλίες χωρίς την κάλυψη ναυαγοσωστών»

Κύριε Υπουργέ,

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα 31/2018 για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους Δήμους που στα όρια τους υπάρχουν παραλίες, αφού οι διατάξεις και οι προβλέψεις του δεν εδράζονται σε ρεαλιστική βάση.
Τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί είναι τα εξής:
1ον: Μειώνεται η απόσταση από τα 300 στα 200 μέτρα για το χώρο ευθύνης ναυαγοσωστών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσλήψεις, τη στιγμή που πολλές από τις θέσεις ναυαγοσωστών που προκηρύσσονται, δεν καλύπτονται.
2ον: Μειώνεται ο αριθμός της μέσης ημερήσιας προσέλευσης λουομένων, για να χαρακτηριστεί μια παραλία ως πολυσύχναστη από 500 σε 300 άτομα. Αυτό σημαίνει περισσότερες θέσεις ναυαγοσωστών, αλλά και πρόσθετο διοικητικό βάρος, αφού θα πρέπει να ανακληθούν και να επανεξεταστούν όλες οι περιπτώσεις χαρακτηρισμού παραλιών από την αρμόδια επιτροπή.
3ον: Με δεδομένο ότι το Προεδρικό Διάταγμα τέθηκε σε ισχύ από τις 5 Μαΐου, είναι αδύνατον να ολοκληρώσουν εγκαίρως οι Δήμοι τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη ναυαγοσωστών. Πολλοί Δήμοι, που είχαν προκηρύξει διαγωνισμούς για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, σύμφωνα με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει να τους ακυρώσουν. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, δεν θα μπορούν να προσληφθούν εγκαίρως ναυαγοσώστες και πολλές παραλίες θα μείνουν ακάλυπτες.
4ον: Όλο το κόστος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη μετακυλίεται στους Δήμους, αφού θα πρέπει να καλύψουν με ναυαγοσώστες, όχι μόνο τις παραλίες που διαχειρίζονται οι ίδιοι, αλλά και αυτές που παραχωρούνται σε τρίτους από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας οφείλουν να δουν την πραγματικότητα και να προχωρήσουν στην προσωρινή αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος 31/2018, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα επίμαχα σημεία που περιέχονται σε αυτό και δημιουργούν προβλήματα στους Δήμους.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος 31/2018, με δεδομένο ότι πολλοί Δήμοι είναι αδύνατον να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες σε όλες τις παραλίες με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί από το Π.Δ.


Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: