Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Αποτελέσματα 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Επιτραπέζια Ελιά








Ανεβαίνει στη διεθνή αγορά η ελιά Χαλκιδικής, πρόβλημα οι ελληνοποιήσεις φθηνότερων προϊόντων από Τουρκία-Αίγυπτο. Προκλήσεις λόγω κλιματικής αλλαγής.

Η επιτραπέζια ελιά, με ετήσιες εξαγωγές που σε αξία φτάνουν τα 450 εκατ. ευρώ, έχει τα τελευταία χρόνια αναριχηθεί στις πρώτες δύο θέσεις των ελληνικών εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων, με την ελιά Χαλκιδικής να ακολουθεί στη διεθνή αγορά, με μεγάλη επιτυχία, την πορεία της ελιάς Καλαμών, που είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα μεταξύ όλων των βρώσιμων ελιών.

Για να διατηρήσει και να ισχυροποιήσει τη θέση της η ελληνική επιτραπέζια ελιά, θα πρέπει να διαμορφωθεί μία έστω και άτυπη εθνική στρατηγική για την προώθησή της στην παγκόσμια αγορά, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο - παραγωγικά, ερευνητικά και εμπορικά - όπως προτάθηκε κατά το 1ο Διεθνές Συνέδριο Κέντρου Ελιάς που πραγματοποιείται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με διοργάνωση του Κέντρου Ελιάς Krinos - Perrotis College και χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

Η επιτραπέζια ελιά γράφει μία ιστορία επιτυχιών η οποία όμως πρέπει να διαφυλαχτεί από τις ελληνοποιήσεις, που την τελευταία διετία - τριετία έχουν επιτρέψει σε Αιγύπτιους και Τούρκους, που «κτυπάνε τις τιμές», να κάνουν χρυσές δουλειές, όπως είπε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και εισαγωγέας τροφίμων σε Καναδά και Αμερική, κ. Αλέξανδρος Γεωργιάδης.

«Δεν θα πρέπει με τη βρώσιμη ελιά να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε με το ελληνικό ελαιόλαδο στο παρελθόν. Δεν πρέπει να γίνονται βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά παιχνίδια με όπλο τις τιμές, τα διεθνή συμβόλαια απαιτούν σταθερή παραγωγή, σε ποσότητες, ποιότητες και σε καμία περίπτωση πρόσκαιρα παιχνίδια με τις τιμές. Η χαλκιδικιώτικη ελιά ανεβαίνει ακριβώς επειδή παραγωγοί και μεταποιητές αντιδρούν σωστά στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει στον ανταγωνισμό ανεβάζοντας τον πήχυ έναντι των άλλων χωρών.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrrotis College δρ. Πάνο Κανέλλη, την γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Rebacca Fong, τον διευθυντή των προπτυχιακών προγραμμάτων του Perrotis College κ. Κωνσταντίνο Ρότσιο, τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΤΕ κ. Νέλο Γεωργούδη και τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς κ. Γεώργιο Ντούτσια.

Προκλήσεις φέρνει η κλιματική αλλαγή

Η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8-2 βαθμούς Κελσίου στα επόμενα 20 - 40 χρόνια, στη λεκάνη της Μεσογείου παρότι οι επιπτώσεις για την ελαιοκαλλιέργεια δεν θα είναι τόσο σοβαρές όπως για άλλες καλλιέργειες, π.χ. το σιτάρι και το αμπέλι.

Τα παραπάνω επισήμανε ο δρ. Dan Flynn, διευθυντής του UC Davis Olive Center, της Καλιφόρνια. Η κλιματική αλλαγή θα «παράγει» ένα μεικτό αποτέλεσμα για την ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, την Τουρκία και τα Βαλκάνια, με μερικές περιοχές να κερδίζουν και άλλες να χάνουν από την αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ στους χαμένους της Μεσογείου προβλέπεται να είναι η Ιταλία. Μάλιστα, ειδικά για περιοχές της Μέσης Ανατολής, λόγω των επιπτώσεων στη παραγωγή, ο κ. Flynn προέβλεψε ως και μείωση κατά 80% στα κέρδη ανά εκτάριο.

Χαμένες θα είναι οι περιοχές που έχουν καλλιέργειες ελιάς, που βασίζονται μόνο στα όμβρια ύδατα κάτι όμως που δεν αφορά τις καλλιέργειες για επιτραπέζια ελιά, επειδή είναι όλες αρδευόμενες.

Για να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί τις νέες κλιματικές συνθήκες, που συνεπάγονται αυξημένες ανάγκες άρδευσης, αλλά και μεγαλύτερη αλατότητα υδάτων και εδαφών, θα πρέπει να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές προσαρμογής στα καινούργια δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να υιοθετήσουν όλα τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας εγκαθιστώντας ακόμη και αυτόνομους μετεωρολογικούς σταθμούς στις φυτείες τους, δημιουργώντας ως και «βιβλιάρια παρακολούθησης» της ....υγείας του κάθε δένδρου.

Γηγενείς ποικιλίες και ολοκληρωμένη διαχείριση

Σε αυτές τις νέες συνθήκες, κάποιες ποικιλίες θα αποδειχτούν πιο ανθεκτικές και κάποιες λιγότερο, αλλά όπως τόνισε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Γ. Κουμπούρης, περισσότερες πιθανότητες προσαρμογής έχουν οι γηγενείς ποικιλίες της χώρας που έχουν δοκιμαστεί σε ποικίλες κλιματικές αλλαγές στη διάρκεια των αιώνων.

Ο κ. Κουμπούρης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα 5ετών ερευνών σε φυτείες ελιάς στη Μεσσηνία και στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Λασήθι, ανέλυσε τους χάρτες που αφορούν τους τρεις μεγάλους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι καλλιέργειες, δηλαδή τη λειψυδρία, τη διάβρωση των εδαφών και τις πλημμύρες, που σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται δύο ή και τρεις μαζί, σε μία περιοχή.

«Αρκεί μία ημέρα θερμού αέρα (σ.σ του λεγόμενου αφρικανικού) στην φάση της ανθοφορίας, για να καταστραφεί η παραγωγή, όπως έχει συμβεί άλλωστε», είπε ο κ. Κουμπούρης προσθέτοντας ότι η αυξημένη ακτινοβολία UV- B (υπεριώδης), βλάπτει τον καρπό και... όχι μόνο το δέρμα μας, όπως οι περισσότεροι ξέρουμε.

Ο ερευνητής υποστήριξε την ανάγκη για την ολιστική διαχείριση των αγροκτημάτων, με την ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων των υγιών δένδρων ( σ.σ. κλώνων και κλαδιών) όπως και τη χρήση κομπόστ, προκειμένου να μειωθεί και να είναι απολύτως στοχευμένη η χρήση λιπασμάτων.

«Η ανακύκλωση θα συμβάλλει στη μείωση του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και θα μπορούσε και εμπορικά να αξιοποιηθεί, π.χ. με ειδικά αυτοκόλλητα στις συσκευασίες, αν προβληθεί ότι η ελληνική ελιά ειναι προϊόν που βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος».
Κατά την πρώτη συνεδρία τονίσθηκε ότι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υγεία των φυτειών, θα πρέπει να προτιμηθούν γηγενείς ποικιλίες και όχι παγκοσμιοποιημένες. Άλλωστε γίνεται προσπάθεια, στο Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων, να παραχθεί ελληνικό πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ώστε να μην εισάγονται αμφιβόλου υγείας δενδρύλλια.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/exagogiko-alma-me-450-ekat-apo-tin-epitrapezia-elia-foto

Αναγκαία η εθνική στρατηγική ποιότητας και προώθησης για την επιτραπέζια ελιά


      Η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς, αποτέλεσε ουσιαστική επισήμανση στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την επιτραπέζια ελιά, οι διήμερες εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Το συνέδριο, με θέμα “Επιτραπέζια ελιά: αναζητώντας την καινοτομία – ανακαλύπτοντας νέες τάσεις”, διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς “Krinos” - Perrotis College και στόχος του είναι να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά.
Οπως τόνισε, ειδικότερα, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης πρόεδρος της εταιρείας Krinos Foods Canada και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, “η ελληνική επιτραπέζια βρώσιμη ελιά βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις διεθνείς αγορές. Η ποικιλία “Καλαμών” κατέχει δεσπόζουσα θέση και ισχυρό brand name, ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνει και η ελιά “Χαλκιδικής”. Ομως, επιβάλλεται να την ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Οι ανταγωνιστές της, δηλαδή η τουρκική και η αιγυπτιακή ελιά, είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν κάθε στραβοπάτημα και ήδη έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά. Δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε με αφορισμούς και περιοριστικά μέτρα, αλλά με την περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς Γεώργιος- Θεόδωρος Ντούτσιας, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά καλή παρουσία της ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς στο εξωτερικό, την οποία όμως αγνοούν πολλά στελέχη της διοίκησης, που θα όφειλαν να γνωρίζουν.
Στις εργασίες του συνεδρίου, που ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα, συμμετέχουν ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς, τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα, με σημαντικές ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για την επιτραπέζια ελιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εργασίες του επικεντρώνονται στην πρακτική παραγωγής και διαχείρισης της επιτραπέζιας ελιάς, την επεξεργασία, τη διατροφή και τις παγκόσμιες αγορές. Είναι δε, το πρώτο σε μια σειρά διετών διοργανώσεων, τα οποία θα καλύψουν επιλεγμένα θέματα που σχετίζονται με την ελιά, όπως αγορές, προϊόντα, τεχνολογίες και πρακτικές.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα τιμηθεί “για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά του στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς” ο Αντόνιο Γαρίδο Φερνάντεθ ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου δε λα Γράσα της Σεβίλλης.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Χθες, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μεταποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς Νέλος Γεωργούδης χαρακτήρισε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την επιτραπέζια ελιά ως “όνειρο που έγινε πραγματικότητα, ενώνοντας κάτω από την ίδια στέγη αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς”.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College δρ Πάνος Κανέλλης, είχε εκφράσει την προσδοκία “οι συζητήσεις, οι νέες γνώσεις και οι καινοτόμες προσεγγίσεις να ξεπεράσουν τα όρια του συνεδρίου και να βρουν εφαρμογή στις καλλιέργειες και την έρευνα, ώστε ο κλάδος να οδηγηθεί σε περαιτέρω ανάπτυξη”. Ο ίδιος, εξ άλλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Ελιάς “Krinos”, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 με στόχο να καλύψει τις ανάγκες και να ενισχύσει τις δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου και των υποπροϊόντων τους στην Ελλάδα. “Συνεργάζεται με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα, φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ έχει συνάψει και συμφωνητικό συνεργασίας με το Κέντρο Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Davis, στις ΗΠΑ. Ο διευθυντής του Κέντρου του UC Davis Νταν Φλιν βρίσκεται σήμερα μαζί μας και τον ευχαριστούμε για την παρουσία του και την πολύτιμη συνεργασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας, τέλος, η Ρεμπέκα Φονγκ γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, θυμήθηκε ότι ήταν παρούσα στα εγκαίνια του Κέντρου Ελιάς “Krinos” και εξέφρασε τη χαρά της για την τόσο σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, επενδύοντας στην έρευνα.   

https://www.eleftheriaonline.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: