Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛ. ΚΩΣΤΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Φωτογραφία της Βαγγελιώ Μπεμπη.



Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί για ψήφιση από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης το νομοσχέδιο που θα δώσει λύση στην τηλεοπτική κάλυψη των λεγόμενων «Λευκών περιοχών» δηλ. των περιοχών που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα. Ανάμεσα σε αυτές και οι περιοχές της Φωκίδας.
Ήδη το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει καταγράψει τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης σε όλη την επικράτεια. Στους επισυναπτόμενους πίνακες Α και Β συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές που αφορούν αποκλειστικά στο Νομό Φωκίδας.
Στον πίνακα Α αναφέρονται οι περιοχές της Φωκίδας που εντάσσονται ΑΜΕΣΑ στο έργο της κάλυψης και θα επιχορηγηθούν κατευθείαν, ενώ όσες περιοχές είναι στον πίνακα Β θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μετά από βεβαίωση του Δήμου και έλεγχο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Τέλος αν υπάρχουν χωριά της Φωκίδας που δεν έχουν τηλεοπτική κάλυψη και δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους Α και Β, οι Δήμοι, οι τοπικές κοινότητες αλλά και μεμονωμένοι κάτοικοι μπορούν να το δηλώσουν μέχρι τη Δευτέρα 4/6/2018 στην δημόσια διαβούλευση: http://www.opengov.gr/digitalandbrief/?p=966.
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο διασφαλίζει ότι η διαμόρφωση του καταλόγου είναι και θα παραμείνει μια ανοιχτή διαδικασία, με σκοπό την κάλυψη όλων των οικισμών της Φωκίδας που δεν πιάνουν σήμα τηλεόρασης.
Σημειώνεται ότι ο ακριβής προσδιορισμός των οικισμών που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα και η κατάρτιση του σχετικού καταλόγου αποτέλεσε μια ιδιαίτερα επίπονη και απαιτητική εργασία, τόσο λόγω του αριθμού των οικισμών (13.354 οικισμοί σε όλη την Ελλάδα) όσο και λόγω του ιδιαίτερου γεωγραφικού ανάγλυφου που παρουσιάζει η χώρα μας (πληθώρα μικρών και απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών οικισμών με διάσπαρτο αριθμό μόνιμων κατοίκων).
Η εξάλειψη των ανισοτήτων και η καθολική κάλυψη των "λευκών περιοχών" από την Πολιτεία είναι για εμάς ζήτημα δημοκρατίας. Τα κενά που άφησε ο διαγωνισμός παρωδία για το σήμα της DIGEA (2012-2014), που αγνόησε το μεγαλύτερο μέρος της Φωκίδας επειδή δεν συνέφερε επιχειρηματικά την κοινοπραξία των καναλαρχών, είναι έργα των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αντιμετωπίζει με διαφάνεια και αποφασιστικότητα την αδικία σε βάρος των ορεινών περιοχών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και ενώ οι κάτοικοι Σώταινας και Μακρυνής μέχρι σήμερα έπιαναν μόνο 2 ή 3 τηλεοπτικούς σταθμούς απο μεθαύριο θα ενημερώνονται κατευθείαν απο το CNN και το BBC.
Αυτή και αν είναι πρωτοπωριακή ανανέωση της αριστεράς!!!