Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - Ληξιπρόθεσμα ΟΤΑ προς ΔΕΗ: δυνατότητα κρατικής αποπληρωμής με παρακράτηση ΚΑΠ


Κατετέθη χθες τροπολογία Τσακαλώτου - Χουλιαράκη που προβλέπει δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης (Φ.Γ.Κ.)προς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, από το Υπουργείο Οικονομικών με εν συνεχεία μείωση των εγγεγραμμένων πιστώσεων για μεταβιβαστικές πληρωμές προς τους Φορείς αυτούς.
Η ρύθμιση αφορά οφειλές ληξιπρόθεσμεςμέχρι και την 30η Απριλίου2018 και αναφέρεται γενικώς στους Φ.Γ.Κ.χωρίς ρητή εξαίρεση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι οι εν λόγω οφειλές δύναται να εξοφλούνται για λογαριασμό των Φ.Γ.Κ. από τον κρατικό π/υ, ειδικότερα από τις πιστώσεις του π/υ του Υπουργείου Οικονομικών, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης. 
Τα ποσά που θα καταβληθούν από τον κρατικό π/υ για την ανωτέρω εξόφληση δύναται ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ κατά περίπτωση τις εγγεγραμμένες ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ προς τους Φ.Γ.Κ.

Υπενθυμίζουμε ότι ενδεχόμενη εφαρμογή της εν λόγω διάταξης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με οριζόντια γενική επιβάρυνση των ΚΑΠεκάστου ΟΤΑ για λογαριασμούς ρεύματος, εκτός του ότι θα ήγειρε προφανή ζητήματα αντισυνταγματικότητας δεδομένης της οικονομικής τους αυτοτέλειας, θα αποτελούσε πλήρη αλλοίωση της έννοιας της ανταποδοτικότητας μέρους των ιδίων εσόδων των ΟΤΑ.
Με απλά λόγια, οι οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας Δήμων αφορούν και καταναλώσεις για ανταποδοτικές υπηρεσίες.  Το κόστος αυτών των υπηρεσιών καλύπτεται από τα ανταποδοτικά έσοδα και όχι από τους ΚΑΠ.  Ενδεχόμενη πληρωμή τους από το ΥπΟικ με, εν συνεχεία, μείωση των ΚΑΠ, θα αποτελούσε ανατροπή των στοιχειωδώνδεδομένων δημοτικής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Όλα αυτά τα έχει αναλυτικά επισημάνει η μείζων αντιπολίτευση στην ΚΕΔΕ, το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” στηναπό 12/1/2018παρέμβασηhttp://www.airetos.gr/nees-aytodioikitikes-pliges-anoigei-to-polynomosxedio.aspxτου Επικεφαλής της, Απ. Κοιμήση, όταν είχε κατατεθεί το νυν άρθρο352 του ν.4512/2018. 
Ένα άρθρο που προβλέπει αντίστοιχες διαδικασίες αποπληρωμής από το Υπουργείο Οικονομικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.  Άρθρο που είναι σήμερα σε ισχύ και προβλέπει ότι εάν Φ.Γ.Κ. καθυστερεί την εξόφληση λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας πέραν των(2) μηνών, η εξόφληση μπορεί να πραγματοποιηθεί από το Υπ.Οικ. σε βάρος πιστώσεων που μεταφέρονται με Απόφαση Υπ.Οικ., χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου διατάκτη, στον π/υ του ΥπΟικ.Άρθρο που υπενθυμίζουμε ότι είχε ψηφιστεί θετικά μόνον από το ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων.

Η χθεσινή τροπολογία, το πλήρες κείμενο της οποίας μπορείτε να δείτε ΕΔΩhttps://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10731756.pdf χρήζει συμπλήρωσης, με ρητή εξαίρεση των Ο.Τ.Α. από τη δυνατότητα μείωσης μεταβιβαστικών πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: