Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ποιο Survivor ; 1ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΙΤΕΑΣ εν Δράσει ! ΦΩΤΟ

Δυνατή Αρχή και για τους Προσκόπους μας!
Αστακοί - Γλάροι - Ξιφίες - Δελφίνια... Έτοιμοι για όλα!!!



Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ πιστεύω στην ομάδα προσκόπων της Άμφισσας γιατί χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν εφικτό !!!
Ενωμένοι μπορούμε πολλά τελικά!

Μύρκας.




Ο Προσκοπισμός, είναι, ίσως, το πιο όμορφο ταξίδι που μπορείς να προσφέρεις σε ένα παιδί.Και τα σημερινά παιδιά, περισσότερο από κάθε άλλη γενιά, το έχουν ανάγκη αυτό τα ταξίδι.






“ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΙΤΕΑΣ” ΛΙΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. 



Ο προσκοπισμός είναι μια εθελοντική και μη πολιτική παιδαγωγική κίνηση, για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους. Έχει σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά μέσω της αλληλεκπαίδευσης με έμφαση στην υπαίθρια ζωή. Η κίνηση δημιουργήθηκε το 1907 από τον Βρετανό Λόρδο Μπέηντεν Πάουελ.
Στη μεταπολεμική περίοδο, όταν η Ελλάδα άρχισε να βρίσκει ξανά το ρυθμό της, δεν θα μπορούσε να λείψει και η δημιουργία νέων Συλλόγων, Ομάδων, Σωματίων,  από οραματιστές και ανήσυχους για δημιουργία ανθρώπους. Έτσι και στην Ιτέα, μια πόλη παραλιακή, με μεγάλη ανάπτυξη την εποχή εκείνη και συγκεκριμένα το 1952 οργανώθηκε το Σώμα Ναυτοπροσκόπων.
Με πίστη στα έσο έτοιμος και αἰέν ἀριστεύειν το Σώμα Ναυτοπροσκόπων της Ιτέας προσέφερε πλούσιο έργο στα σαράντα χρόνια της παρουσίας του.
Οι Ναυτοπρόσκοποι μάθαιναν να αυτοπροστατεύονται, να παίρνουν αλλά και να προσφέρουν στη φύση, εκπαιδεύονταν για μικροτραυματισμούς, στο να βοηθούν τους συνανθρώπους τους και πολλά άλλα. Οι Ναυτοπροσκοποι φύτεψαν δέντρα στη Δυτ. πλαγιά του λόφου των Αγίων Αναργύρων, σε όλη την περιοχή που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αι Γιαννάκη (Δυτ. της Ιτέας) καθώς και στο νησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Τακτική τους ασχολία ήταν και ο καθαρισμός των ακτών. Οι Ναυτοπρόσκοποι πραγματοποιούσαν και εκπαιδευτικές εκδρομές σε βουνά, μοναστήρια και μουσεία, παρελάσεις  και κάθε χρόνο το καλοκαίρι κατασκήνωναν για μερικές ημέρες με άλλα προσκοπικά σώματα από την περιοχή (Άμφισσας, Χρισσού και Γαλαξιδίου) σε λόφο έξω από το Γαλαξίδι.
Το Σώμα των Ναυτοπροσκόπων Ιτέας, δυστυχώς σταμάτησε να υφίσταται στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.
---------------------
Οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική προσφορά του κου Ευστάθιου Δελή, που είχε διατελέσει και Αρχηγός των Ναυτοπροσκόπων Ιτέας. Τον ευχαριστούμε θερμά!
Τέλος, οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάστηκαν από το Σύλλογο Συνταξιούχων Ιτέας-Κίρρας-Τριταίας σε έκθεση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι στην Ιτέα, στα πλαίσια του φεστιβάλ “Λατέρνα, Φτώχια και Φιλότιμο”.

Παλαιά Ανάρτηση από το ΚΑΡΤΕΡΙΑ


































ΑΓΈΛΗ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ 










Δεν υπάρχουν σχόλια: