Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ESM: Ομόλογο – μαμούθ το «κλειδί» για συμφωνία ΔΝΤ και Βερολίνου

ESM: Ομόλογο – μαμούθ το «κλειδί» για συμφωνία ΔΝΤ και Βερολίνου


Μια ομολογιακή έκδοση «μαμούθ» από τον ESM που θα χρησιμοποιηθεί για να διασφαλιστούν χαμηλά επιτόκια για το ελληνικό χρέος είναι το κλειδί της συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, για το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές που έχουν επικοινωνία με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι δανειστές είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, η οποία θα βασίζεται στη διασφάλιση χαμηλών χρηματικών ροών για την πληρωμή των τόκων. Εάν οι ετήσιες πληρωμές της Ελλάδας για το χρέος δεν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ύψος, το χρέος θα είναι βώσιμο, ακόμα και εάν δεν αλλάξουν τα ποσά.
Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι το ύψος των επιτοκίων, τα οποία είναι μεν χαμηλά σήμερα, αλλά το αργότερο σε 2-3 χρόνια θα είναι αρκετά ψηλότερα, οπότε θα ανέβει και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Η λύση η οποία συζητείται μεταξύ των δανειστών για να διασφαλιστεί ένα χαμηλό επίπεδο επιτοκίων σε βάθος χρόνου είναι να παρέμβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ο οποίος θα εκδώσει νέα μακροχρόνια ομόλογα, της τάξης των 100 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για να γίνουν στην συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων οι οποίες θα στηρίζουν το ελληνικό χρέος διασφαλίζοντας ένα σχεδόν κλειδωμένο κόστος χρήματος.
Δεδομένου ότι όλοι οι χειρισμοί θα γίνουν στην αγορά, χωρίς κρατική παρέμβαση, το κόστος δεν θα επιβαρύνει τις δανείστριες χώρες κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποδεχθεί η Γερμανία.
Τη λύση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν μπορεί να παρέμβει ευθέως, καθότι η νομισματική χρηματοδότηση κρατικού χρέους απαγορεύεται, αλλά δεν διαφωνεί με τη διαδικασία.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι βασική μέριμνα της γερμανικής πλευράς είναι ότι σε κάθε περίπτωση η λύση για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να συνδεθεί με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά.
Γ. ΣΩΖΟΣ
george.sozos01@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: