Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Σε θολά νερά η Τουρκία


Ανησυχίες εκφράζει ο ΟΗΕ για τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν στη χώρα. Ένταση και χρήση χημικών στις σημερινές διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για τις μαζικές συλλήψεις και απολύσεις και για την ανανέωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, λέγοντας πως η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
AdTech Ad
«Είναι πολύ απίθανο οι απολύσεις και οι φυλακίσεις να έγιναν με βάση τη νόμιμη διαδικασία», δήλωσε ο Ζέιντ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μετά τον τελευταίο γύρο απολύσεων δημοσίων λειτουργών και συλλήψεων αστυνομικών στην Τουρκία.
Αναφορικά με την προφυλάκιση Τούρκων δημοσιογράφων, ο Ζέιντ δήλωσε: «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα στην Τουρκία, αυτό είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει πολύ».

Ένταση στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

Η τουρκική αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών που ήθελαν να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, παρά τη σχετική απαγόρευση των αρχών, έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Τουρκια γιορτάζει σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά σε συνθήκες έντασης, δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα που ενίσχυσε σημαντικά τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση που διαλύθηκε από την αστυνομία –κυρίως μέλη διαφόρων αριστερών οργανώσεων– κρατούσαν πλακάτ και πανώ όπου είχαν γράψει αντικυβερνητικά συνθήματα όπως "Ζήτω η Πρωτομαγιά, όχι στον δικτάτορα!". Τουλάχιστον ένας άνθρωπος συνελήφθη από αστυνομικούς.
Οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ και η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στην περιοχή αυτή που έχει εξελιχθεί σε σύμβολο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στην Τουρκία.
Πάντως πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν την ίδια ώρα στο Μπακίρκοϊ, κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Με πρόσχημα την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Φέτος και με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, τα μεγάλα συνδικάτα συμβιβάστηκαν με εορτασμό στην πλατεία όπου γίνεται η λαϊκή στο Μπακίρκιοϊ.
Τα μέτρα ασφαλείας και πάλι είναι δρακόντεια. Το μετρό δεν σταματάει σε 4 στάσεις που είναι σχετικά κοντά στην πλατεία Ταξίμ, ενώ έχουν αποκλειστεί και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία. Η πρόσβαση και από την θάλασσα έχει εμποδιστεί και παραμένουν κλειστές οι αποβάθρες Καμπάτας, Καράκιοϊ και Μπεσίκτας.
Στην αποκλεισμένη πλατεία Ταξίμ, επετράπη το πρωί σε μικρότερα συνδικάτα, με επικεφαλής το HAK-IS, να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του 1977. Μετά από σύντομη ομιλία του προέδρου του HAK-IS, η μικρή αντιπροσωπευτική ομάδα λίγων δεκάδων ατόμων έφυγε από την πλατεία, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.
Νωρίτερα, ωστόσο, είχαν προσαχθεί από την αστυνομία δύο γυναίκες που επιχείρησαν να φωνάξουν συνθήματα στην πλευρά το πάρκου Γκεζί της πλατείας Ταξίμ.
Χθες, η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές, σε εφόδους που έκανε μετά από πληροφορίες ότι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων θα αναμειχθούν στο πλήθος μεταξύ των εργατών για να προκαλέσουν επεισόδια.
Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: