Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Πανάγιος Τάφος: Σε 50 χρόνια θα είχε γίνει άμμος, λέει η Αντ. Μοροπούλου. ΦΩΤΟ και VIDEO

katia moropoulou panagiostafos
Την αποκάλυψη ότι σε 50 χρόνια ο Iερός Bράχος στο Ναό της Αναστάσεως, θα είχε μετατραπεί σε άμμο, εάν δεν είχαν ξεκινήσει άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου, κάνει η κ. Τώνια Μοροπούλου επιστημονικά υπεύθυνη της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.


Video: Η Αντ. Μοροπούλου στο CNN Greece για τις εργασίες στον Πανάγιο Τάφο


Σε συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Μοροπούλουστο CNN Greece, επισημαίνει ότι έγινε συντήρηση του Ιερού Βράχου η οποία, όπως λέει χαρακτηριστικά, ήταν η καρδιά του όλου έργου.


Και αυτό γιατί όπως εξηγεί, «εάν άνοιγαν μετά από 50 χρόνια το Ιερό Κουβούκλιο, στη θέση του Ιερού Βράχου, θα έβρισκαν άμμο».


Η κ. Μοροπούλου μιλά για τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι εργασίες που γίνονται στον Πανάγιο Τάφο και εξηγεί τις αλλεπάλληλες επεμβάσεις, που έγιναν από τον 11ο αιώνα μέχρι και την περίοδο των Σταυροφοριών.
CNN Greece



Οι εργασίες στον Πανάγιο Τάφο

Ο Πανάγιος Τάφος, λέει η κ. Μοροπούλου στο CNN Greece, είναι μια κλίνη πάνω στο βράχο αυτό, η οποία αποκαλύφθηκε όταν ανοίξαμε τη μαρμάρινη πλάκα. Είναι λαξευμένη σε ένα ευρύτερο ταφικό μνημείο, σε ένα λατομείο της Ιερουσαλήμ, το οποίο στη συνέχεια εγκλείστηκε μετά στο Ναό της Αναστάσεως και έπειτα εγκιβωτίσθηκε στο Ιερό Κουβούκλιο για να προστατευτεί.

«Δεν προστατεύθηκε όμως», εξηγεί η Μοροπούλου, «τα ενέματα που κάναμε ήταν απαραίτητα για να διατηρηθεί ο Ιερός Βράχος και να ενοποιηθεί με όλη την τοιχοποιία που την αποκαλύψαμε όταν βγάλαμε τα φατνώματα του Ιερού Κουβουκλίου. Η τοιχοποιία, αποκαταστάθηκε και σήμερα είναι έτοιμο το εσωτερικό του Ιερού Κουβουκλίου. Οι δε οικοδομικές φάσεις έχουν ενοποιηθεί και συντηρηθεί ώστε να επαναφέρουμε τα φατνώματα».

enemata newsΤα ενέματα. CNN Greece/Kάτια Τσιμπλάκη

Η απομάκρυνση της ταφικής πλάκας

Η κ. Μοροπούλου μιλά με δέος για την απομάκρυνση της ταφικής πλάκας του τάφου του Ιησού. «Ήταν μεγάλη στιγμή η απομάκρυνση της ταφικής πλάκας γιατί αφαιρώντας την είχαμε να λύσουμε ζητήματα τεχνικά και διαχείρισης ώστε να μην υπάρχει αστοχία. Ήταν τεχνικό και ανθρώπινο θαύμα το ότι δεν υπήρχε αστοχία.
Κάτω από τη μαρμάρινη πλάκα υπήρχε και μια άλλη Σταυροφορική, όπως τεκμαίρεται από το σταυρό, που υπήρχε πάνω της. Κάτω από αυτή υπήρχε η λαξευμένη κλίνη που εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού μετά την Αποκαθήλωση. Εκείνη την ώρα, δεν κλίναμε μόνο εμείς το γόνυ στον Πανάγιο Τάφο, αλλά όλη η ανθρωπότητα.
Φαντάζεστε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, από όλες τις Ηπείρους από όλες τις εκκλησίες όχι μόνο τις χριστιανικές. Ιουδαίοι, μουσουλμάνοι, άθεοι, έρχονται κάθε χρόνο κατά εκατομμύρια στον Πανάγιο Τάφο. Εκείνη την ώρα ήταν όλοι μαζί».
Η κ. Μοροπούλου εκτιμά ότι μέχρι το Πάσχα του 2017 θα έχει παραδοθεί το έργο προκειμένου να γίνει η Αφή του Αγίου Φωτός, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα αποκατάστασης του έργου είναι πολλά.

«Είδαμε ότι ο υπόγειος χώρος έχει τούνελ, έχει κανάλια, έχει ανασκαφές, έχει κενά και αυτό διερευνήθηκε με μη καταστροφικές μεθόδους.... Μπήκαν τα ρομπότ στους αγωγούς και διερευνήσαμε τι ακριβώς συμβαίνει σε όλο το μήκος των αγωγών, είδαμε λοιπόν ότι υπάρχει ανερχόμενη υγρασία στο Ιερό Κουβούκλιο και άρα όσο και να είναι αειφόρα τα υλικά που χρησιμοποιούμε, εάν δεν γίνει επέμβαση στον υπόγειο χώρο η οποία θα διασφαλίσει το έργο... τότε αυτό θα έχει μικρό χρόνο ζωής».

Τα αρχαιολογικά ευρήματα

Σε ερώτηση του CNN Greece, εάν οι εργασίες έφεραν στο φως νέα ευρήματα, η κ.Μοροπούλου απάντησε:

«Η αποκάλυψη των εσωτερικών οικοδομικών φάσεων όταν απομακρύναμε τα φατνώματα, δείχνουν αλλεπάλληλη επέμβαση από την αναστήλωση του 11ο αιώνα μέχρι όλη την περίοδο των Σταυροφόρων.
Βρήκαμε τα κυμάτια** των Σταυροφόρων σε σπασμένα κομμάτια από μάρμαρο, τα οποία με τη σειρά του είχε εγκιβωτίσει ο Κομνηνός στο σκυρόδεμα που εφάρμοσε στα φατνώματα. Επίσης, βρήκαμε κεραμικά στοιχεία από υδρορροές της εποχής των Σταυροφόρων».

Η αποκατάσταση του μνημείου και η Αριστερή πρακτικήΡωτήσαμε την κ. Μοροπούλου πως ασχολήθηκε με την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου, δεδομένου ότι η προσωπική της ιστορία έχει συντεθεί με το Πολυτεχνείο και με αριστερή πρακτική.
Η απάντησή της ήταν αφοπλιστική: «Αυτά που έκανα στη ζωή μου ήθελα να με εκφράζουν. Όταν με ρώτησε ο Πατριάρχης σε ποιο Θεό πιστεύω του απάντησα στο «Θεό της ψυχής του Ανθρώπου». Πολλοί με ρωτάνε εάν αυτό είναι ένα καινούργιο μήνυμα. Εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν προδώσαμε, δεν εγκαταλείψαμε δεν απεμπολήσαμε τις παραδόσεις μας.

Είχα βγει από το ΕΑΤ –ΕΣΑ μετά το Πολυτεχνείο και πήγα στην Ανάσταση

...Θυμάμαι ότι είχα βγει από το ΕΑΤ –ΕΣΑ μετά το Πολυτεχνείο και πήγα στηνΑνάσταση. Δεν είμαστε ένας διασπασμένος εαυτός είναι ένας ενιαίος. Η Ελλάδα και η Ορθοδοξία ήταν πάντα μαζί, αλλά εγώ δεν μεταφέρω εδώ κάποια θεωρητικοποίηση της ιστορίας μας, απλώς λέω ότι με εκφράζει αυτό που κάνω γιατί αυτός ο Τάφος είναι ζωντανός, δίνει ένα μεγάλο μήνυμα Ανάστασης και Ελπίδας».

Το CNN Greece στον Πανάγιο Τάφο

Το CNN Greece, είναι το πρώτο ΜΜΕ που ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ, μπήκε στονΠανάγιο Τάφο και κατέγραψε σε αποκλειστικότητα μια προς μια τις εργασίες αποκατάστασης που γίνονται στο σπουδαιότερο μνημείο του Χριστιανισμού. 
 Μπήκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μίλησε με τονΠατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ' ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του μνημείου σε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο για την πάντα εύφλεκτη Μέση Ανατολή.
Συνάντησε, επίσης, την επιστημονικά υπεύθυνη αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, καθηγήτρια κ. Αντωνία Μοροπούλου, η οποία έχει ασχοληθεί και με την αντισεισμική προστασία της Αγιάς Σοφιάς.Στο εργοτάξιο συνάντησε επί τω έργω και τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ, τον αναστηλωτή και ακοίμητο φύλακα του Παρθενώνα.
*Τα ενέματα είναι μεγάλης ρευστότητας οικοδομικά μείγματα που εφαρμόζονται κυρίως για την αποκατάσταση τοιχοποιίας που έχει υποστεί ρωγμές σχετικά μεγάλου βάθους.

**Διακοσμητικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής. Εμφανίζεται συνήθως οριζόντιο σε βάση κτιρίου, σε κιονόκρανο, στη βάση ενός κίονα ή ενός αγάλματος και έχει κυματοειδή μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: