Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΚΑΨΟΝΙΑ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ!



Αλαλούμ με τα ακριβά φάρμακα! Η ταλαιπωρία δεν έχει τέλος για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταμόσχευση νεφρού και άλλες σοβαρές ασθένειες, καθώς από τις αρχές του μήνα δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τα νοσοκομεία, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν. Αιτία για τον γολγοθά των ασθενών ήταν η απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 2 Απριλίου και όριζε ότι... τα ακριβά φάρμακα δεν θα διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία, πάρα μόνο στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Αποτέλεσμα της παραπάνω απόφασης ήταν χιλιάδες πολίτες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας ή οι συγγενείς τους να τρέχουν αλλόφρονες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να βρουν τα φάρμακά τους, καθώς πολλά από τα δημόσια θεραπευτήρια, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται σκευάσματα υψηλού κόστους σε μεγάλες ποσότητες.

Υστερα από καταγγελία που έκαναν χθες το πρωί οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με ανακοίνωσή της ανέστειλε προσωρινά την απόφαση, χωρίς ωστόσο να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών. «Οι ασφαλισμένοι μπορούν να προμηθεύονται τη θεραπευτική τους αγωγή από τα ιδιωτικά φαρμακεία, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση» ανεφέρε η ανακοίνωση και πρόσθετε: «Στις συγκεκριμένες συνταγές θα πρέπει να υπάρχει η ένδειξη “στερούμεθα” από τα φαρμακεία του νοσοκομείου ή από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ». Δηλαδή οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να σφραγίζονται οι ιατρικές συνταγές με την ένδειξη «στερούμεθα» και μετά να πηγαίνουν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους για να το αγοράσουν! Έλεος πια….


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΑΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ?