Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΑΥΞΗΣΗ ΣΟΚ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ!

Κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού των πολιτών που καταφεύγουν στα συσσίτια, η οποία έφθασε το 85% μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, τεράστια προβλήματα ανεργίας, φαινόμενα υποσιτισμού μεταξύ μαθητών και ανασφάλεια στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, συνθέτουν αυτή τη στιγμή την εικόνα της κοινωνίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο το σύνολο των σιτιζόμενων από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ήταν 2.445 άνθρωποι, σήμερα ο αριθμός τους έφτασε τους 4.178, ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν μόλις 1.387.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι τα εντονότερα κοινωνικά προβλήματα παρατηρούνται στην περιοχή του Ευόσμου.

Την ίδια στιγμή, η Μητρόπολη έχει λάβει μέριμνα για την εξασφάλιση του σχολικού κολατσιού περίπου 200 παιδιών, έπειτα από συνεννόηση των υπευθύνων της με τις οικογένειες των μαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι οικογένειες αυτές προμηθεύονται τα τρόφιμα από την ενορία τους, με διακριτικό τρόπο και χωρίς να το γνωρίζουν τα παιδιά.

«Καμιά φορά νομίζουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης μένει δυτικά, εκεί που βρίσκεται ο νεότερος πληθυσμός της» ανέφερε, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αμέτρητοι άνθρωποι της εκκλησίας συμμετέχουν καθημερινά στη διαδικασία προετοιμασίας των 4.178 γευμάτων, ενώ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος, σημείωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι που πριν συμμετείχαν εθελοντικά και με έντονη διάθεση προσφοράς στην παρασκευή του φαγητού και σήμερα, άνεργοι πλέον και χωρίς εισοδήματα, σιτίζονται και οι ίδιοι από αυτό».

Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζει, όμως, και η τρίτη ηλικία, καθώς οι άνθρωποι που βιώνουν σήμερα τα γηρατειά νιώθουν εγκαταλελειμμένοι και χρήζουν φροντίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μητρόπολης, για την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, δυναμικότητας 99 κλινών, σε χώρο 10 στρεμμάτων στο Φίλυρο.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: