Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2012 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

Γεώργιος ΔΡΑΚΑΚΗΣ

Ο Προυπολογισμός του Δήμου Δελφών για το 2012 είναι ένας Προυπολογισμός ο οποίος όπως είχαμε προβλέψει βυθίζει ακόμη περισσότερο τον Δήμο στην ανασφάλεια στην αναξιοπιστία και στα χρέη αφού οι πελατειακές πρακτικές καλά κρατούν αφενός με την μη Είσπραξη των Εσόδων αφετέρου με τις Ανεξέλεγκτες Δαπάνες . Επίσης όσον αφορά τις διαδικασίες σύνταξης του προυπολογισμού δυστυχώς έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα !!! Ο Δημοτικός Κοινοτικός Κώδικας έχει Βανδαλιστεί !!! Εκτός του ότι έχουν παραβιαστεί συνηδειτά όλες οι ημερομηνίες κατάρτισής του - μήνας Απρίλιος 2012 και ακόμα δεν έχουμε εγκεκριμένο προυπολογισμό η δημοτική αρχή έχει προβεί σε μία σωρεία παραβάσεων και παραλείψεων:


--  Συνηδειτά και σκοπίμως έχουν παραλείψει να συντάξουν έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προυπολογισμού 2011 ( οι οποίες εκθέσεις πρέπει να υποβάλονται κάθε τρίμηνο ) . Και το έχουν κάνει συνηδειτά για να μην διαπιστωθούν τα υπερεκτιμημένα έσοδα που δεν επρόκειτο να εισπραχθούν και φυσικά δεν έχουν εισπραχθεί !!! Σύμφωνα με άρθρο 72 παρ. 1 Ν.3852/2010 δεν έχει γίνει έλεγχος υλοποίησης του προυπολογισμού του 2011 και σύνταξη και υποβολή τριμηνιαίων καταστάσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο βασική προυπόθεση για την σύνταξη του νέου προυπολογισμού του 2012 . Κατά συνέπεια ο νέος προυπολογισμός δεν έχει συνταχθεί με πραγματικά δεδομένα αλλά με πλασματικά στοιχεία που προέρχονται από την υπερεκτίμηση των εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν . Ουσιαστικά έχει καταρτιστεί ένας ελλειματικός προυπολογισμός πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τον νόμο .

 -- Σύμφωνα με το άρθρο Αρθρο 86 παρ 1. Ν.3852/2010 το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να έχει καθορίσει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων. Δυστυχώς ουδεμία απόφαση του ΔΣ. είχε διαβιβαστεί στα συμβούλια των δημοτικών και κοινοτικών κοινοτήτων !!!

-- Σύμφωνα με άρθρο 86 παρ 2-3. Ν.3852/2010 οι δημοτικές κοινότητες θα έπρεπε να είχαν καταρτίσει προυπολογισμούς και να τους είχαν αποστείλει προς έγκριση στην οικονομική επιτροπή . Δυστυχώς ουδεμία κατάρτιση έγινε και συνεπώς ουδείς έλεγχος από την οικονομική επιτροπή . Από δε το σχέδιο του συνολικού προυπολογισμού απουσιάζουν παντελώς ιδιαίτερα κεφάλαια για τις δημοτικές τοπικές κοινότητες . Ετσι καταργήθηκε και τυπικά και ουσιαστικά η συμμετοχή και αντιπροσώπευση των δημοτικών ενοτήτων (πρώην καποδιστριακών δήμων) όσον αφορά την κατάρτιση του προυπολογισμού !!!



Επίσης σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη :


 
Η δημοτική αρχή για να δικαιολογήσει την ανικανότητά της να διαχειριστεί και να διοικήσει τον Δήμο αναφέρεται συνεχώς ότι για όλα τα δεινά στον Δήμο ευθύνεται είτε ο Καλλικράτης είτε η πολιτεία είτε κάποιο Υπουργείο κ.λ.π.



Εξετάζοντας όμως προσεκτικά τον προυπολογισμό και ειδικότερα το σκέλος των χρηματοδοτήσεων που προέρχονται από την πολιτεία αμέσως εξάγεται το συμπέρασμα ότι η πολιτεία το κράτος απέδωσε κανονικότατα αυτά που υποσχέθηκε και που όφειλε . Συνεπώς η πολιτεία ήταν καθόλα συνεπής σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις !!! Τα χρήματα (από ΣΑΤΑ του 2011) τα απέδωσε κανονικά !!! Οι χρηματοδοτήσεις από τους ΚΑΠ εισπράττονται από τον Δήμο ανελλειπώς και μία ενδεχομένη μείωση του 15 % στα πλαίσια μιας γενικότερης οικονομίας στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν είναι το ζητούμενο !!! Οι πόροι του ΕΣΠΑ έχουν πιστωθεί και αναμένουν την υλοποίηση των έργων και τα οποία έργα είτε καθυστερούν είτε κινδυνεύουν να απενταχθούν λόγω της ολιγωρίας του Δήμου . Ολες οι αρμοδιότητες που έχει αναλάβει ο Δήμος από το Κράτος συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους !!! Αρα δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία !!!

Αντίθετα όσον αφορά το σκέλος που κρίνεται η διαχείριση και αποτελεσματικότητα του Δήμου και όχι της πολιτείας η κατάσταση είναι τραγική !!!


· Όσον αφορά το σκέλος των Εσόδων του Δήμου από ιδίους πόρους αποκλειστικής ευθύνης του Δήμου παρουσιάζεται ένα έλλειμα της τάξεως του 50 % (σχέση προυπολογισθέντων το 2011 και βεβαιωθέντων τέλος χρήσης 2011) . Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί είναι ανείπαρκτοι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δαπάνες χωρίς έσοδα με φυσικό επακόλουθο την διόγκωση του χρέους !!!

· Οσον αφορά το σκέλος των εξόδων η Δημοτική αρχή προβαίνει σε ασύστολες δαπάνες !!! Συμβάσεις παροχής υπηρεσιών αμφιβόλου ποιότητας που δεν χρειάζονται !!! Δαπάνες προμηθειών που πάλι δεν χρειάζονται !!! Δαπάνες για ειδικούς συνεργάτες , συμβούλους που πάλι δεν χρειάζονται !!! Δαπάνες για εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις που πάλι δεν χρειάζονται !!! Ετσι με αυτόν τον τρόπο διογκώνεται το ήδη μεγάλο έλλειμα του Δήμου και αναγκάζονται και θα αναγκαστούν και στο μέλλον να προβούν σε συνεχείς δανεισμούς !!! Ηδη έχουν προυπολογίσει για το 2012 νέο δάνειο περίπου 5 .000.000 ευρώ . Όταν με μία άμεση περιστολή δαπανών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί .

· Επίσης όσον αφορά το ΕΣΠΑ καμμία απορροφητικότητα δεν έχουν να επιδείξουν όταν μάλιστα έχουν κληθεί να διαχειριστούν έργα τα οποία σε μεγάλο βαθμό είχαν ωριμάσει και ξεκινήσει από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους !!!

 
Δυστυχώς για την δημοτική αρχή με προεξάχοντα τον Δήμαρχο και ο οποίος έχει και την τελική ευθύνη οι αριθμοί ομιλούν μόνοι τους και αντικατοπτρίζουν την τραγική κατάσταση .. βεβαίως το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι ότι τα λάθη τους και την ανικανότητά τους καλείται να πληρώσει για πολλοστή φορά ο Δήμος και οι πολίτες .


 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: