Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ ΣΤΗΝ «CARREFOUR- ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»!



Από τον Παναγιώτη Στάθη

Κατηγορίες-σοκ που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, τη Carrefour-Μαρινόπουλος να συμμετέχει σε ένα πολυδαίδαλο κύκλωμα εικονικών τιμολογίων ώστε να μην αποδίδει ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο περιλαμβάνονται σε πόρισμα-καταπέλτη του ΣΔΟΕ.
Η Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, με το πολυσέλιδο αυτό πόρισμα, αποκαλύπτει ένα πολυπλόκαμο σύστημα αποφυγής καταβολής του ΦΠΑ, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχει η εταιρία Orbicom η οποία φέρεται να πρωταγωνιστεί σε φοροδιαφυγή εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα αναφέρεται σε απάτη τύπου Καρουζέλ, η οποία αφορά συναλλαγές μέσα σε ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε. (στις οποίες χρεώνεται ο ΦΠΑ) που συνδυάζονται με εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές (στις οποίες δεν χρεώνεται ΦΠΑ μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών). Ως μια από τις εταιρείες στις οποίες καταλήγει η έρευνα εμφανίζεται στο πόρισμα η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερ μάρκετ στη χώρα, η Carrefour-Μαρινόπουλος, για την οποία το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Μια από τις επιχειρήσεις προς τις οποίες εξέδιδε η «Orbicom ΑΕ» τα εν λόγω εικονικά τιμολόγια είναι και η Καρφούρ-Μαρινόπουλος στις χρήσεις 2007-2008 με συνολικές πωλήσεις καθαρής αξίας 894.421,81 ευρώ πλέον ΦΠΑ 169.940,28 ευρώ….

Από την επεξεργασία των κατασχεθέντων στοιχείων και την συσχέτισή τους με την υπόθεση Καρουζέλ, όπως αυτό έχει καταγραφεί με την παρούσα έκθεση, διαπιστώνεται ότι όλα τα φορολογικά στοιχεία διακίνησης και αξίας που έλαβε η Καρφούρ-Μαρινόπουλος από την Orbicom για τη φερόμενη αγορά εμπορευμάτων που η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να έχει αγοράσει από τις εταιρείες (παρατίθενται οι επωνυμίες 4 εταιρειών)… είναι εικονικά κατά την έννοια του άρθρου 19 παρ.4 του ν.2523/97, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ανύπαρκτες πωλήσεις αφού η «Orbicom» ποτέ δεν είχε τα εμπορεύματα αυτά ώστε στη συνέχεια να τα διαθέσει σε άλλες επιχειρήσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Καρφούρ Μαρινόπουλος».

«Οι συναλλαγές έγιναν, δεν υπάρχει κανένα αδίκημα»
Στις έγγραφες εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει η εταιρεία Carrefour-Μαρινόπουλος ανταποκρίθηκε άμεσα και μάλιστα ανέλυσε ένα προς ένα τα 41 φερόμενα ως εικονικά τιμολόγια. Με κάθετο τρόπο απορρίπτει τις αιτιάσεις του ΣΔΟΕ, υποστηρίζοντας πως και οι συναλλαγές έγιναν και ο προμηθευτής πληρώθηκε με δίγραμμες επιταγές σε τράπεζα και τα ηλεκτρικά είδη πουλήθηκαν λιανικά σε πελάτες.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία: «Ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας για καθένα από τα έτη 2007 και 2008 ανήλθε σε ποσό ευρώ μεγαλύτερο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε το σύνολο της αξίας των υπό έλεγχο τιμολογίων (και συναλλαγών), εκ ποσού 1 εκατομμυρίου ευρώ να ανέρχεται μόλις σε ποσοστό 0,5 τοις χιλίοις επί του συνόλου των ετήσιων αποτελεσμάτων μας….Το ύψος του συνολικού ποσού των ληφθέντων από την εταιρία μας τιμολογίων σε σύγκριση με τον ετήσιο τζίρο μας, αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδεμία ανάμειξη θα μπορούσε να έχει αλλά και ουδεμία γνώση , ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που ήθελε κριθεί ότι τα εν λόγω τιμολόγια ήταν εικονικά ως προς το πρόσωπο του εκδότη , το οποίο και σε αυτό το σημείο αρνούμαστε πλήρως».

Κεντρικό ρόλο
Κεντρικό ρόλο στην όλη υπόθεση φέρεται να παίζει η εταιρεία Orbicom η οποία δεν βρίσκεται σε λειτουργία (υφίσταται μόνο ως νομικό πρόσωπο) και ήδη της έχουν επιβληθεί σημαντικού ύψους χρηματικές και νομικές ποινές, ενώ η φοροδιαφυγή εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε για την υπόθεση, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην Orbicom εντοπίστηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στη καταβολή ΦΠΑ μεταξύ των χωρών από τις οποίες πραγματοποιούσε αγορές και εν συνεχεία στην εισαγωγή των προϊόντων αυτών στην Ελλάδα. Πρόκειται, αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, για μια κλασική απάτη τύπου “Καρουζέλ ΦΠΑ” (Missing trader Intra-Community fraud- Carousel fraud), δηλαδή συναλλαγές μέσα σε ένα κράτος μέλος (στις οποίες χρεώνεται ο ΦΠΑ) που συνδυάζονται με εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές (στις οποίες δεν χρεώνεται ΦΠΑ μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών). Ως μέρος του σχεδίου, μια τουλάχιστον επιχείρηση από όσες εμπλέκονται «εξαφανίζεται» και δεν αποδίδει το ΦΠΑ που εισέπραξε, ενώ από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που μετέχουν στην αλυσίδα της απάτης εκπίπτουν πλασματικά ποσά του ΦΠΑ εισροών ή λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ.

Με την απάτη τύπου «Καρουσέλ» τα προϊόντα της εταιρείας – κυρίως κινητά τηλέφωνα, εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεις – “κυκλοφορούσαν” από το ένα κράτος στο άλλο χωρίς να καταλήξουν σε κάποιο χρήστη για να βρεθούν υπερτιμολογημένα στην Ελλάδα. Με το τρόπο αυτό εμφάνιζαν υψηλή αξία αγορών και κόστος πωληθέντων, ενώ περιορίζονταν η τελική φορολογική τους επιβάρυνση

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: