Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ «ΚΟΥΡΕΨΕ» ΧΡΕΟΣ ΑΝΕΡΓΟΥ ΚΑΤΑ 74%

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης) ανακοίνωσε νέα σημαντικότατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου που «κούρεψε» κατά 74% τις οφειλές υπερχρεωμένου ανέργου, πατέρα δύο παιδιών. Ο υπερχρεωμένος πολίτης κατέφυγε στο νομικό τμήμα της Ένωσης λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στις δανειακές υποχρεώσεις του μετά τη δραματική μείωση των εισοδημάτων του. Βεβαίωση αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Η παρουσίαση της περίπτωσης έχει ως εξής:

Προφίλ δανειολήπτη
Έγγαμος, πατέρας δύο τέκνων, άνεργος από το 2010, όταν και απολύθηκε από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Η σύζυγος του δημόσιος υπάλληλος με μηνιαία εισοδήματα 1.170 ευρώ, εκκρεμεί και η δική της αίτηση ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου.

Τραπεζικές Απαιτήσεις
1) Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E (2 στεγαστικά δάνεια & 1 καταναλωτικό). Είχε εξασφαλιστεί με εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης στο ακίνητο του αιτούντος.

2) Τράπεζα Κύπρου (καταναλωτικό δάνειο και προσωπικό δάνειο)

3) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (πιστωτική κάρτα)

Σύνολο οφειλών 151.749,93 €

Μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του μια κατοικία επιφάνειας 70,30 τ.μ, που βρίσκεται στο Ηράκλειο, στην οποία ο αιτών είναι κύριος κατά ποσοστό 1/2 εξ αδιαιρέτου και η οποία αποτελεί την κύρια κατοικία της οικογένειάς του. Η εμπορική αξία του εκτιμήθηκε από το Δικαστήριο στο ποσό των 60.000 ευρώ, (ότι είχε προταθεί και στην αίτησή του) και στο ποσοστό συγκυριότητας που του αναλογεί, ήτοι το ½ εξ αδιαιρέτου στο ποσό των 30.000 ευρώ.

Απόφαση
Επί 4ετία, που θα αρχίσει από την κοινοποίηση στον αιτούντα της απόφασης, μηνιαία καταβολή του ποσού των 300 ευρώ (στο σχέδιο διευθέτησης από το νομικό μας τμήμα προσφερόταν το ίδιο ποσό) συμμέτρως κατανεμημένο προς τους πιστωτές του.

Επίσης, για την προστασία της κύριας κατοικίας ο αιτών θα πρέπει να καταβάλει το 85% της εμπορικής αξίας αυτής (60.000 : 2 = 30.000 x 85% = 25.500 ευρώ) σε χρόνο εξόφλησης τα 15 χρόνια.

Η αποπληρωμή του ποσού αυτού θα ξεκινήσει τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της απόφασης και θα γίνει εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, με το κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα ικανοποιηθεί προνομιακά η Τράπεζα Eurobank Ergasias που έχει εξασφαλιστεί με την εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης.

Με βάση την απόφαση αυτή ο δανειολήπτης καλείτε να καταβάλει το ποσόν των 39.900 αντί του ποσού των 151.749 ευρώ. Γλυτώνει συνεπώς 111.849 ευρώ, δηλαδή το 74% του αρχικού χρέους του.
Συνολικό ποσό κουρέματος: 111.849 ευρώ, ήτοι το 74% του αρχικού χρέους. Συνολικό ποσό υποχρέωσης για την επόμενη 20ετία: 39.900 ευρώ.

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου, στην ανακοίνωσή της, ευχαριστεί θερμά το νομικό της τμήμα και τη δικηγόρο Χρύσα Σπανάκη για την τεκμηρίωση και επιτυχή έκβαση ακόμη μιας υπόθεσης υπερχρέωσης.

Συμβουλεύει, δε, τους καταναλωτές οι οποίοι παρουσιάζουν ανάλογη οικονομική κατάσταση με την περίπτωση που αναφέρεται να έρθουν σε επαφή μαζί της για πληροφορίες και συμβουλές.

Πηγή: cretalive.gr
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη 

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: