Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΒΙΝΤΕΟ – ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ Ο ΑΛΛΟΣ… ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ…




Η «αλφαβήτα» της ανάπτυξης και οι «άξιοι άρχοντες»


Για να αναπτυχθεί ένας τόπος, χρειάζεται κάποια λίγα βασικά πράγματα. Αγνοώντας τις μεμονωμένες περιπτώσεις αυτών που ζουν εκμεταλλευόμενοι την φτώχια και την δυστυχία των άλλων και θεωρώντας δεδομένο ότι κάθε άνθρωπος θέλει την οικονομική ανάπτυξη του τόπου του, τα μόνα πράγματα που χρειάζονται είναι «πίστη» και «οργάνωση».


Η πίστη ότι «μπορώ» είναι ευθύνη του καθενός ατομικά και η πίστη ότι «μπορούμε» είναι ευθύνη των «αρχόντων». Την ευθύνη της «οργάνωσης» την έχουν οι «άρχοντες». Γι’ αυτό εκλέγονται άλλωστε. Φυσικά στην περίπτωση που «κάτι δεν προχωράει», πάντα οι πολλοί έχουν το δικαίωμα και την δυνατότητα να προσπαθήσουν και όποτε το προσπάθησαν, τις περισσότερες περιπτώσεις αντικατέστησαν άξια τους «άρχοντες».


Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνει ένας «άρχοντας» για να εμπνεύσει «πίστη», αυτό αφορά και «χάρισμα» και θέληση. Σε κάθε περίπτωση, όσο και «χαρισματικός» και να είναι, ή να μην είναι, ένας «άρχοντας», εάν θέλει να κάνει το καλύτερο σε αυτό το τομέα, θα προσπαθήσει και αυτό θα γίνει άμεσα αντιληπτό σε όλους. Και αυτό αναφέρεται διότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν και «άρχοντες» που πράττουν ιδιοτελώς εις βάρος των πολλών «υπηκόων τους», ξεπουλώντας τους σε κάποιους λίγους πονηρούς που κερδίζουν από την μιζέρια και την φτώχια τους. Λόγοι και τρόποι για τους «λίγους πονηρούς» πολλοί και πολυσυζητημένοι.


Ο πιο γνωστός λόγος, το να αρπάξουν τον τοπικό πλούτο τσάμπα όταν οι ντόπιοι βρεθούν σε απόγνωση. Ο πιο γνωστός τρόπος, να πληρώνουν ακριβά και να προωθούν στην τοπική «πολιτικοί σκηνή», «άρχοντες» που «διαλύουν» και «αποκαρδιώνουν» αντί να «οργανώνουν» και να «εμψυχώνουν». Π.χ. το εθνικό παράδειγμα της εποχής. Επένδυσαν δύο τρείς - δεκαετίες στους κατάλληλους και τώρα θέλουν να εισπράξουν.


Και οι Έλληνες «άρχοντες» τις εποχής κάνουν το «μεγάλο φινάλε» προσπαθώντας να πείσουν τον Ελληνικό λαό, ότι είναι ανίκανος και άχρηστος να ζήσει χωρίς δανεικά και προστάτες στο πιο ευλογημένο χωράφι και το πιο προνομιακό οικόπεδο Ευρώπης και Μεσογείου (Πόσο άξιο να είναι άραγε οι άλλοι λαοί που ζουν στους δύσκολους νοτιότερους και βορειότερους τόπους;).


Το πρώτο «γράμμα» στην «αλφαβήτα» της «οργάνωσης» που θα οδηγήσει μία τοπική οικονομία σε ανάπτυξη, λέγεται «αναπτυξιακός σχεδιασμός». Να αποφασίσει η τοπική κοινωνία ποιες δραστηριότητες θα αναπτύξει, πόσο και πού την κάθε μία και τι θα κάνει με τις δραστηριότητες που δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Ναι, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιες δραστηριότητες δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Αν λοιπόν μία περιοχή προσδοκά σοβαρή ανάπτυξη στον τουρισμό, είναι επιβεβλημένο να «σχεδιάσει» πολύ καλά το πού, πώς και πόσο θα αναπτυχθούν οι ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Ο λόγος αυτονόητος. Αν όπου ήδη υπάρχει ένα ξενοδοχείο, επιτραπεί δίπλα να κατασκευαστεί μία βιοτεχνία ή βιομηχανία που ασχημαίνει το περιβάλλον του ξενοδοχείου, σύντομα αυτό θα κλείσει από έλλειψη πελατών. Αν σε μία περιοχή επιτρέπεται να κατασκευαστεί μια τέτοια βιοτεχνική ή βιομηχανική μονάδα, ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα βάλει τα λεφτά του να φτιάξει ξενοδοχείο.


Το ξεκαθάρισμα των «χρήσεων γης» σε μία περιοχή που το κυριότερο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι στην ανάπτυξη τουρισμού «π.χ. Δήμος Δελφών» είναι απαραίτητο. Αυτό είναι που οι «σπουδαγμένοι» του χώρου ονομάζουν «ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον». Αλλά να μην μπούμε σε δυσνόητα μονοπάτια που πρέπει να είσαι και «σπουδαγμένος» για να μπορείς να τα καταλάβεις μην κάνουμε και κανένα λάθος.


Αυτό που σίγουρα μπορεί να πει κανείς είναι πως χωρίς «πίστη» και χωρίς «οργάνωση» δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη σε μία περιοχή, γιατί όσο άξια και προνομιούχα και να είναι, πάντα κάποιοι μπορεί να έχουν συμφέρον στην υποβάθμιση και απαξίωση και να της κόβουν την «τύχη». Παρακολουθώντας δύο βίντεο, δύο περιπτώσεων πού δύο αυτοδιοικητικοί άντρες, μιλούν δημόσια στα πλαίσια της «οργάνωσης» και «ανάπτυξης» του τόπου του οποίου άρχονται και βρίσκονται μπροστά στο αποκαλυπτικό θέμα της διευθέτησης ανταγωνιστικών και «καυτών» δραστηριοτήτων του , μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει πολλά.


Νομάρχης Φωκίδας, (ΤΟΤΕ) Ημερίδα ΤΕΕ «ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες» 13-1-2010 στην Αθήνα. Απαντήσεις σχετικά με την Μεταλλευτική Δραστηριότητα βωξίτη στην Φωκίδα (ιδιαίτερο χρονικό σημείο 04:59) .

 



Δήμαρχος Αλεξανδρούπολής. Συνάντηση μετά από αίτημα του Πρέσβη του Καναδά. Πρόθεση του, να δηλώσει στον Δήμαρχο ότι η Κυβέρνηση του Καναδά εγγυάται για την «προσεκτική» άσκηση της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Θράκης από Καναδική Εταιρία.

 


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΓΔΙΤΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΔΕΛΦΩΝ ....

Ανώνυμος είπε...

Και όμως αυτός ο άνθρωπος θέλει να εκλεγεί και βουλευτής Φωκίδας . . .

Ανώνυμος είπε...

Δεν φταίει ο Φουσέκης για τίποτα! Ας πρόσεχαν αυτοί που ακολούθησαν και εμείς που παρασυρθήκαμε και τώρα τους ....καμαρώνουμε

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ. ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΤΥΠΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ;
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΥΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. ΣΤΟ ΚΌΛΠΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ Ή ΠΟΝΤΙΕΣ ΠΟΡΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΞΑΝΑΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΤΟ «ΤΙ» ΚΑΝΕΙ.
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΟΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ (ΟΣΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ) ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΤΙ Η ΙΤΕΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΑΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ …………….. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΟΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΛΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ (ΜΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΩΝ) ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ. ΕΝΑΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΒΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ.
ΤΟ ΟΤΙ 2000 ΒΛΑΚΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΚΠΛΗΞΗ. ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΑΝΑΝ «ΠΡΟΚΟΠΗ» ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΧΑΖΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΗΛΙΘΙΩΝ. ΟΣΟΙ ΘΕΩΡΟΥMΕ ΟΤΙ ΔΕΝ EIMΑΣΤΕ ΒΛΑΚΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΙΡΟ;

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ Ο ΚΟΛΛΙΑΣ ΠΟΥ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ ΦΟΥΣΕΚΗ ΕΡΧΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ Ή ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ. ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ; XA XA,ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ, ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΕ;