Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Καρλομάγνος , 742 - 814 μ.Χ

Αποκαλούμενος "Πατέρας της Ευρώπης" (pater Europae)



O Καρλομάγνος ή Κάρολος ο Μέγας ( 2 Απριλίου 742 – 28 Ιανουαρίου 814) ήταν βασιλιάς των Φράγκων από το 768, και από το 800 ο πρώτος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκή αυτοκρατορίας μετά την κατάλυση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

Ο Καρλομάγνος γεννήθηκε κάπου στο σημερινό Βέλγιο και ο πατέρας του έγινε βασιλιάς των Φράγκων όταν εκείνος ήταν 10 ετών. Έμαθε αρκετές γλώσσες και καταλάβαινε και ελληνικά, περιγράφεται ως άνθρωπος υψηλόσωμος, δυνατός και λιτοδίαιτος, με σιδερένια υγεία και σιδερένια θέληση. Αγαπούσε τη σωματική άσκηση, την ιππασία, το κυνήγι και το κολύμπι. Το 768 όταν πέθανε ο πατέρας του έγινε βασιλιάς μαζί τον αδερφό του ο οποίος σύντομα πέθανε αφήνοντας τον μόνο στον φράγκικο θρόνο. Από την αρχή της εξουσίας του βάλθηκε να επεκτείνει την αυτοκρατορία του. 

Ο Καρλομάγνος ολοκλήρωσε τον πόλεμο του πατέρα του στην Ακουϊτανία (νοτιοδυτική Γαλλία), κατέκτησε τη Σαξονία, πολέμησε κατά των Δανών, κατέστρεψε το βασίλειο των Αβάρων στην Ουγγαρία, υπέταξε τους Βρετόνους, τους Βαυαρούς και διάφορους σλαβικούς λαούς. Η πιο σημαντική από τις εκστρατείες του αποδείχτηκε αυτή στην Ιταλία, όπου εκδίωξε τους Λοβαρδούς δίνοντας τα εδάφη που απελευθέρωσε στον Πάπα. Για την πράξη του αυτή ο πάπας Λέων Γ’ τον έχρισε , τα Χριστούγεννα του 800, Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο Καρλομάγνος έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αυτοκρατορία του, τόσο διοικητικές και δικαστικές όσο και οικονομικές (άλλαξε το νόμισμα και την οικονομία γενικότερα). Συγχρόνως προώθησε ενεργά την εκπαίδευση, την έρευνα και τις τέχνες, κάνοντας τους ιστορικούς να μιλούν για μια επανάσταση του πολιτισμού στη μέση του Μεσαίωνα. 
Κυβερνούσε την αυτοκρατορία του από διαφορετικές πόλεις χτίζοντας διαρκώς καινούργια παλάτια και κέντρα εκπαίδευσης. Η τεράστια αυτοκρατορία δεν χτίστηκε βέβαια αναίμακτα, στον πόλεμο ήταν αμείλικτος. Σε κάποια περίσταση, το 782, διέταξε την σφαγή 4.000 Σαξόνων για παραδειγματισμό και εκχριστιανισμό των υπόλοιπων. 

Στην προσωπική του ζωή, διέθετε πλήθος γυναικών και ερωμένων, οι οποίες του χάρισαν γύρω στα 18 παιδιά. Ήταν στοργικός πατέρας και ενθάρρυνε την καλή εκπαίδευση των παιδιών του, η δε αγάπη του για τις κόρες του εκφράστηκε με το να τους απαγορέψει τον γάμο όσο ζούσε. 

Πέθανε το 814 από υψηλό πυρετό και ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχε στέψει συναυτοκράτορα τον γιο του Λουδοβίκο. Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του η αυτοκρατορία διαμελίστηκε σε 3 βασίλεια, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που παραχωρήθηκαν σε 3 εγγονούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: