Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Γιατί οι φωτιές γίνονται πυρκαγιές - κείμενο αναγνώστη


Στον παρόντα χρόνο θα ασχοληθούμε με το γιατί δε σβήνουν οι φωτιές, με το γιατί πιάνουν θα ασχοληθούμε ετέρα φορά. Υπάρχουν θέματα ταμπού που κανείς δεν αγγίζει για ψηφοθηρικούς
λόγους.

Έτσι αντί να προσαρμόσουμε το προσωπικό στις ανάγκες - μέτρα της Υπηρεσίας, προσαρμόσαμε αυτή στις ανάγκες του προσωπικού.

Η πρόληψη ανήκει στην Δασική Υπηρεσία και η καταστολή – κατάσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ανταγωνισμό των στελεχών των φορέων που προσπαθούν να υφαρπάξουν ο ένας την επιτυχία του άλλου. Αντιθέτως την αποτυχία προσπαθεί να την μετακυλήσει ο ένας στον άλλον. Με τον τρόπο αυτό οι ευθύνες δεν έχουν σαφή καθορισμό.
Από τον βαθμό  του Αντιπυράρχου για να γίνει κάποιος Πύραρχος γίνεται κατόπιν επιλογής, με αποτέλεσμα να απαιτείται πολιτική υπόδειξη. Έτσι ο νεότερος προσπερνάει τον αρχαιότερο και διαταράσσεται η ιεραρχική τάξη. Είναι πολλές οι φορές που ο μέχρι εχθές υφιστάμενος γίνεται αύριο προϊστάμενος του πρώην προϊσταμένου του. ο παραλειπόμενος χάνει κάθε ενδιαφέρων και περιορίζεται στο να πράττει τα άκρως τυπικά. Ας μην ασχοληθούμε με τα «απωθημένα» που βγάζει ο ένας στον άλλον και την νοοτροπία, «ας δουλέψει αυτός που έγινε –εγώ θα το κάνω ήρωα;». 

Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι, το φαινόμενο να προσπερνάει ο προσπερασμένος αυτόν που τον προσπέρασε, και στην συνέχεια να γίνεται η ιεραρχία «λάστιχο».

Η στρεβλή εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου, εφευρίσκοντας αιτιάσεις ανύπαρκτες, με αυτοσκοπό να τεθούν οι μη αρεστοί στο περιθώριο, που κατά κανόνα είναι και οι ποιο εργατικοί.

Μείωση των θέσεων των ανωτάτων αξιωματικών, καθώς έχει δημιουργηθεί το φαινόμενο της αντι-οικονομίας κλίμακος και έχει ξευτελισθεί ο βαθμός του Ταξιάρχου, του Υποστρατήγου και του Αντιστράτηγού. Δεν απαιτούνται στο ΠΣ τρεις Αντιστράτηγοι (Αρχηγός και δύο Υπαρχηγοί, με τα πληθωρικά επανδρωμένα γραφεία τους από οκνούς ημετέρους)  για 10.000 άτομα, 5 Υποστράτηγοι και πληθώρα ταξιαρχών. Το αποτέλεσμα αυτών είναι ο ένας να φθονεί – ζηλεύει τον άλλον και να απεργάζεται πως θα τον εκθέσει, για να τον εξουδετερώσει προς όφελος του. 

Έτσι δημιουργείται μία βιομηχανία παραγωγής Στρατηγών με μόνο σκοπό την ικανοποίηση της ματαιοδοξία κάποιων. Εκτός των άλλων ευτελίζοντας και οι βαθμοί. (Έτσι γέμισαν τα κουδούνια των κατοικιών με την επιγραφή Στρατηγός ε.α. ) ενδεικτικό παράδειγμα είναι το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο ΠΣ που διοικηταί από Υποστράτηγο, έχει ταξίαρχο για Υποδιοικητή. Στην πραγματικότητα ένα σχετικά μεγάλο τηλεφωνικό κέντρο είναι. Συνειρμικά το 11880 θα έπρεπε να διοικείται από Αυτοκράτορα.

 Να δημιουργηθεί Γενικό Επιτελείο Σωμάτων Ασφαλείς, με Αρχηγό και Υπαρχηγό, κάτω από την ομπρέλα της ΕΛΑΣ, που θα περιλαμβάνει ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΕΛΑΚΤ – ΛΣ και ΕΥΠ. Αυτός ο φορές θα ανήκει απευθείας στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, χωρίς ενδιάμεσους Γενικούς Γραμματείς.

Περιορισμός του αυτοσχεδιασμού. Διότι όταν κάθε αδαείς παρατρεχάμενος, αναλαμβάνει θέση ηγήτορος, κάτω από αυτές τις συνθήκες που λόγω έλλειψης βασικών γνώσεων και μειωμένης κρίσης αναγκάζεται, ή να εξυπηρετήσει συμφέροντα συμβουλατόρων ή να αυτοσχεδιάζει «στο γάμο του Καραγκιόζη» με το αποτέλεσμα να είναι πάντα ίδιο στα δύσκολα, απογοήτευση. Μετά αρχίζει το δεν είπα αυτό που καταλάβατε, ... αλλά ήθελα να πω ...., σύμφωνα με το πνεύμα της διαταγής ..... Στις διαταγές δεν υπάρχει πνεύμα, υπάρχει γράμμα. 

Το πνεύμα ευφραίνεται με το οινόπνευμα και καταλήγουμε στις λεγόμενες «Μεθυσμένες δουλειές». Λέμε ότι οι θεσμοί βασίζονται στις θέσεις. Ορθώς. Αλλά να γνωρίζει τι κάνει αυτός που βρίσκεται στην ανάλογη θέση, βάσει των ενδεδειγμένων διαδικασιών και όχι, ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί και δεν μπορεί να εξηγήσει, να το θεωρεί μεταφυσική.  
Συνδικαλισμός, μια «πονεμένη ιστορία». 

Ο κάθε πικραμένος δημιουργεί ένα σωματείο και κράζει και εκβιάζει μέσω του Ίντερνετ, όποιον πάει να θίξει τη βολή τους σπιλώνοντας την υπόληψη εκείνων που πάνε να σπρώξουν το σώμα ένα βήμα εμπρός. Εκτός των άλλων δημιουργούν προβλήματα με έτοιμες λύσεις, για να έχουν λόγο ύπαρξης και για να στρέφουν τα φώτα σε ελάσσονα πράγματα, αρκεί αυτή να είναι στο απυρόβλητο. Μέσο αυτού πέρασε και η γονική άδεια των πατεράδων, για 9 μήνες, σε κάθε νεογέννητο παιδί.  Ως γνωστόν όταν σε ένα πλοίο, κάθε «βούρτσα καπετάνιος» το πλοίου πάει σε ξέρα.

Έρχομαι τώρα στο κατώτερο προσωπικό. Για να μην παραπονιέται κι αυτό, εφαρμόσθηκε κατόπιν συνδικαλιστικών πιέσεων ο ορισμός σε 24ωρη Υπηρεσία για * φορές το πολύ των μήνα. (3 8ωρα / μέρα επί  8 φορές / μήνα => 24 ώρα. Λαμβάνει τον μισθό του συν 4 αποζημιώσεις πενθημέρου.) Έχει Δημιουργηθεί στράτευμα από νυσταλέους ελεύθερους αιχμαλώτους πυροσβέστες, που έρχονται βαριεστημένοι κι αποχωρούν κουρασμένοι από την ακινησία. 

Προς θραύση της ανίας τους κατά τη διάρκεια του ωραρίου έχουν κάνει πράξη ότι έχουν δει στις εκπομπές του Μαμαλάκη, μαγειρεύοντας και ψήνοντας μετατρέποντας το χώρο της υπηρεσίας οινομαγειρείο. Για εκπαίδευση ούτε λόγος καθώς όταν νιώθουν την ανάγκη για να εκπαιδευτούν, ξαπλώνουν και τις περνάει, αν πάλι δεν τους πέρασε παραγγέλνουν καφέ ντιλιβερί για να κερδίσουν χρόνο μέχρι να προλάβουμε το μετανιώσουν. Με το πρόσχημα ότι είναι μακρύς ο χρόνος εργασίας κυκλοφορούν ντυμένη όπως θέλει ο καθένας και η εικόνα που παρατηρείται είναι αντίστοιχη του hot spot. Με το πρόσχημα του μεγάλου χρόνου εργασίας μειώνουν το ωράριο με ολιγόωρες άδειες, οι άτυπες άδειες προς εξυπηρέτηση αναγκών που προγραμματισμένα προέκυψαν έκτακτος. 

Λίγο να πάω το παιδί σχολείο, λίγο να πάω να πάρω το παιδί από το σχολείο, ΄λίγο να πάω να πάρω μεσημεριανό φαγητό, λίγο να πάω να πάρω βραδινό φαγητό, άντε και λίγο ύπνο πέρασε η υπηρεσία. Έτσι δημιουργούνται ερασιτέχνες πυροσβέστες και οι επαγγελματίες εταίρων επαγγελμάτων με διδακτορικό στη μαύρη εργασία, τη φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή με ότι συνεπάγεται αυτό βλέπε φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία. Το άρθρο 10 του ΚΕΥΠΣ, που αναφέρει ότι ο υπάλληλος διαμένει στην πόλη έδρα της υπηρεσίας καταστρατηγείται εξ ορισμού αφού, ελάχιστοι διαμένουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εφεδρικές δυνάμεις σε άμεσο χρόνο σε περίπτωση επιφυλακής.
Άτακτη διασπορά Δυνάμεων σε κλιμάκια που δημιουργήθηκαν με Δημαρχιακά κριτήριά και όχι την επιχειρησιακή δράση. 

Αυτά τα κλιμάκια έχουν μετατραπεί σε υπέρογκες κατακόμβες, που όποιος πάει εκεί εξαφανίζεται από την επιχειρησιακή δράση και αφιερώνεται στη μαγειρική και το σερφάρισμα. Αυτό αποδεικνύεται από τα σχεδόν μηδενικά στατιστικά στοιχεία συμβάντων που παρουσιάζουν.

Προτείνω ίδρυση ένστολου φορέα, Διαχείρισης Δασών και υπαίθρου, με τις αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας και της Αγροφυλακής. Η πυροσβεστική Υπηρεσία θα συνδράμει αυτόν τον φορέα, με εξοπλισμό και προσωπικό όταν αυτό απαιτείται, στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές.


Συντάκτης
ΜΠΟΥΚΑΤΣΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: