Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Οι τρεις αρνητικές προτεραιότητες του δήμου Δελφών


Τα τρία ΟΧΙ
Δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο και Δημοτική Αρχή δε δικαιούνται να παραβιάσουν τρεις, σχεδόν βιβλικές, εντολές.
Μέλη της Δημοτικής Αρχής δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι υπερβολές και τα ψευδή επιχειρήματα διχάζουν και θυμώνουν την κοινωνία.

 Στους ΟΤΑ και κυρίως, τους δήμους, κάποιες φορές, όχι πολλές ευτυχώς, οι αυτοδιοικητικοί είναι αναγκασμένοι να λάβουν υπόψιν τους αρνητικές προτεραιότητες για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολλών και μια τέτοια στιγμή είναι τώρα για το δήμο Δελφών. 
Η εμπειρία
Ο συγκεκριμένος Δήμος δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται «με το πιστόλι στον κρόταφο», καθώς δεν έχει περάσει μια διετία σχεδόν από τότε που η ΕΥΔΑΠ Παγίων (σ.σ. το καθαρά κρατικό κομμάτι της ΕΥΔΑΠ) ως τον πιο στυγνό καπιταλιστή έκανε κατάσχεση στους λογαριασμούς του δήμου, επιχειρώντας να «απαλλοτριώσει» ποσό 3,5 εκ ευρώ, αδιαφορώντας αν δεν θα σηκώσει τα απορρίμματα και αν πάθει χολέρα ο πληθυσμός που ανέχεται, στερείται και υποφέρει από την ύπαρξη της λίμνης τους. 
Εκείνη την τραυματική εμπειρία, εκτός από τον τότε δήμαρχο έζησαν και πάρα πολλοί σημερινοί σύμβουλοι και μέλη της Δημοτικής Αρχής, αν και κάποιοι πραγματικά δε στάθηκαν τότε στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων. Αν και ο τότε Βουλευτής κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου στην αρχή δεν θέλησε να μεσολαβήσει για την εξομάλυνση της κατάστασης, στην πορεία και μετά από πολλά δημοσιεύματα εξαναγκάστηκε να πράξει το καθήκον του, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στο πλευρό της τότε Δημοτικής Αρχής συνάχθηκαν και όλες εκείνες οι δυνάμεις που αποδεικνύουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, αδέσμευτες και ακηδεμόνευτες. 
Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, όταν έχεις ζήσει τη δέσμευση των λογαριασμών για 3,5 εκ ευρώ, έχεις την εμπειρία να αντιμετωπίσει τα 960.000 ε της πλατείας Θεάτρου. 
Οι απόλυτες προτεραιότητες
Αν και η κατάσταση στρίμωξε αρκετά τη Δημοτική Αρχή, η οποία δεν είχε την εμπειρία, ούτε τη γνώση των πραγματικών οικονομικών μεγεθών, ούτε και το χρόνο, μιας που βρισκόταν μερικές μέρες στο τιμόνι του δήμου. Παρόλα αυτά επέδειξε καλά αντανακλαστικά και σήμερα δείχνει να αφήνει πίσω την περιπέτειά της και φαίνεται να το ξεπερνά σιγά – σιγά, αν και με μπλοκαρισμένο το 1 εκ στο ταμείο.
Ωστόσο, εκείνο που είναι σαφές και ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής φαίνεται να το εμπεδώνει είναι ένα βασικό τρίπτυχο, που αφορά την αποφυγή επιτροπείας, την διάσωση όλων των έργων και να θιγεί η επιβίωση επιχειρήσεων προμηθευτών του δήμου.
Η Επιτροπεία. Νομίζω ότι δε χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση και ανάλυση, ο ισχυρισμός ότι πάση θυσία δεν πρέπει να ρισκάρουμε την επιβίωση του δήμου και να βάλουμε ελεγκτές στο ταμείο μας. Είναι ξεκάθαρο ότι να συμβεί κάτι τέτοιο, πράγμα που δεν θέλουμε ούτε καν να σκεφτούμε, γιατί θα σημάνει την χρεοκοπία του δήμου και θα εγκρίνονται μόνο οι απαραίτητες δαπάνες. 
Τα έργα. Σε περιόδους κρίσεων ούτε ένα ευρώ δεν περισσεύει. Πολύ δε περισσότερο τα εκατομμύρια έργα που προγραμματίζονται, είναι συμβασιοποιημένα, είναι προκηρυγμένα ή εκτελούνται. Κάθε μεροκάματο που κατευθύνεται στην περιοχή του Δήμου Δελφών ή την Φωκίδας είναι ξεκάθαρο πως συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της. 
Οι προμηθευτές του. Η τρίτη αρνητική προτεραιότητα είναι να μη ρισκάρουν την επιβίωση των ντόπιων, αλλά και μη, επιχειρήσεων που ανήκουν στους αποκαλούμενους ως «προμηθευτές» του δήμου. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται εκατοντάδες τοπικές επιχειρήσεις, τις οποίες ο δήμος έχει μετατρέψει σε σπόνσορές του, οφείλοντάς τους χιλιάδες ευρώ σε κάθε μία. 
Η αλλαγή των συνθηκών, οι συμπεριφορές, η στάση των παρατάξεων και οι συμβιβασμοί
Για να τεθούν όμως αυτές οι προτεραιότητες και να διαφυλαχτούν θα πρέπει να το πιστεύουν πολλοί, τόσοι που να εξασφαλίζεται ευρεία πλειοψηφία. Είναι καλό να μην ξεχνάμε ούτε για ένα λεπτό ότι έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί. Με τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική η παράταξη του κ. Ταγκαλή που κέρδισε με άνετη πλειοψηφία δεν την εξασφαλίζει όμως εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρέπει η πλειοψηφία να προσαρμόσει τον τρόπο που κινείται, να λογοδοτεί και να κάνει συμμέτοχη τη μειοψηφία. Παλαιότερα ο Δήμαρχος πέταγε το γνωστό «εμάς ψηφίσανε, αφήστε μας να διοικήσουμε» και καθάριζε, αφού χρειαζόταν τα μέλη της παράταξής του για να υλοποιήσει το όραμά του. Τώρα όμως, δεν υπάρχει το όραμα κανενός. Για να ψηφιστούν κορυφαία θέματα, όπως Τεχνικό πρόγραμμα, προϋπολογισμός και άλλα, θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή να τα επεξεργαστεί, για να φέρει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.  Η διχαστική και εγωιστική στάση του παρελθόντος, η οποία στόχευε στην πώρωση και υψηλή συσπείρωση, είτε θα αποτελέσει παρελθόν, είτε ο δήμος δεν θα μπορέσει να διοικηθεί με απλή αναλογική.   
Δεν είναι μόνο η έλλειψη πλειοψηφίας όμως που απαιτεί συναίνεση και συνεννόηση, αλλά και ο κόσμος που έχει κουραστεί από ανώφελες και ανούσιες κοκορομαχίες. Στην κατεύθυνση αυτή όμως δεν βοηθούν κάποιοι σύμβουλοι ανεξαρτήτως παράταξης που έχουν μπερδέψει τα πράγματα και νομίζουν ότι είναι σε ριγκ. Ειδικά από την πλευρά της παράταξης Ταγκαλή, οι ανεύθυνες τοποθετήσεις που στιγματίζουν όλη τη Δημοτική Αρχή και όλους τους κατοίκους του δήμου, όπως και  οι κατηγορίες που εξαπολύουν για αντιπάλους ή και για προμηθευτές του δήμου. Φυσικά και η μειοψηφία οφείλει να έχει ως πρώτο και βασικό μέλημα την επιβίωση του δήμου. Ειδικά η παράταξη του κ. Παναγιωτόπουλου που έχει ασκήσει διοίκηση θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτική ή ακόμη και να υποδεικνύει λύσεις. Για παράδειγμα έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για τα αποθεματικά των 2 εκ ευρώ που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδας, σχετικά με το αν μπορούν ή όχι να χρησιμοποιηθούν. Δεν είναι κακό ο νύν με τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών να έρθουν σε μια συνεννόηση. Άλλωστε κανένας από τους δυο δεν φαίνεται να κανιβαλίζει. 
Οι Δημοτικές παρατάξεις έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία. Όλες τους έχουν γράψει χρόνια αυτοδιοικητικής πορείας και όλοι οι επικεφαλής γνωρίζουν τη λειτουργία του δήμου, τη δημόσια διοίκηση και την τοπική πραγματικότητα. Μένει να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές τους, τις εντυπώσεις και να κάνουν την υπέρβαση. Να μην ξεχνάμε όμως ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει ο Δήμαρχος. 

Εφημερίδα " Η ΏΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: