Η προεκλογική στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και οι μετεκλογικές κινήσεις του πρωθυπουργού δυσκολεύουν το κυβερνών κόμμα σε μια αξιόπιστη στάση ακόμα και στις Βρυξέλλες.
Το ψήφισμα-καταδίκη της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στο να μην ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, για το οποίο σας είχαν ενημερώσει από την Τετάρτη τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία- με 412 υπέρ, 136 κατά και με 30 αποχές.
Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν “στρατηγικό λάθος” την απόφαση των ηγετών των χωρών-μελών και τάσσονται υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα, ενώ βλέπουν και θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ψήφισμα, με άλλα λόγια, υπήρξε ιδιαίτερα θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα- υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής, αν και δεν είχε λάβει σχετικές πρωτοβουλίες, τάχθηκε υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό προκαλεί εντύπωση ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν υπερψήφισαν την απόφαση! Δυο ευρωβουλευτές, η Μαρία Σπυράκη και ο Γιώργος Κύρτσος, έμειναν στη συνεδρίαση και ψήφισαν “αποχή”, ενώ οι υπόλοιποι δεν συμμετείχαν καν, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους ότι ...υπάρχει κίνδυνος να χάσουν το αεροπλάνο επιστροφής στην Ελλάδα! Είναι σαφές, βεβαίως, πως η πτήση ήταν μια δικαιολογία, καθώς η αποχή μάλλον επιλέχθηκε ως λύση για τις διαφωνίες που υπάρχουν στο “γαλάζιο στρατόπεδο” ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η προεκλογική στάση της ΝΔ δεν επιτρέπει σε πολλούς να “καταπιούν” τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού -πώς πχ θα μπορούσε να συμφωνήσει η Άννα Ασημακοπούλου ή ο Αντώνης Σαμαράς;
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΝΔ αυτοαπομονώθηκε και στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αν και παρασκηνιακά προσπάθησε να μην υπάρξει αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών το ψήφισμα, το ψήφισε σε ποσοστό πάνω ίσως από 80%. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως το αεροπλάνο για την Αθήνα, αντί της ψηφοφορίας, επέλεξαν και οι δυο ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Εύα Καϊλή, πλην όμως η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει να είναι αντίθετη στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ καταψήφισαν οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές, με το κάθε κόμμα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Χρυσή Αυγή) να έχουν διαφορετικό σκεπτικό.
Υ.Γ.:Τελικά, όσοι έμειναν στην ψηφοφορία, ταξίδευσαν για την Αθήνα με το ίδιο αεροπλάνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου