Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Τρεις υπουργοί στο «κόκκινο»


Η «ετοιμότητα» και η «αριστεία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει εκεί που σταματά η επικοινωνία και αρχίζει η πραγματική πολιτική. Και επ’ αυτής της πολιτικής πραγματικότητας το Μαξίμου μετρά εσχάτως ανοιχτά και δύσκολα διαχειρίσιμα μέτωπα που προσωποποιούνται ήδη και σε τρεις υπουργούς: τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
Η περίπτωση Γεωργιάδη αποτελεί ίσως και το πιο βαθύ  πολιτικό πρόβλημα για το Μαξίμου για λόγους που υπερβαίνουν κατά πολύ το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου του. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αποτυπώνεται πλήρως στα αλλεπάλληλα επεισόδια των τελευταίων δύο εβδομάδων, από την ομολογία Αδωνι στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης ότι «η Novartis μπορεί να χρημάτιζε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές» έως την επακόλουθη, και εκτός κάθε μέτρου, «ρουκέτα» του υπουργού Ανάπτυξης περί πιθανού… χρηματισμού του Αλέξη Τσίπρα και του Παύλου Πολάκη.
Ηταν ένα κρεσέντο στο οποίο οδήγησε η διαρκώς εντεινόμενη νευρικότητα που επιδεικνύει ο Αδωνις Γεωργιάδης όσο αποκαλύπτονται νέα στοιχεία στο σκάνδαλο της Novartis και όσο η δικαστική έρευνα γύρω από το πρόσωπό του παραμένει ανοιχτή. Και μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να έσπευσε να τον καλύψει επικαλούμενος ακριβώς την… συναισθηματική φόρτιση του υπουργού, ήταν όμως ένα κρεσέντο που ενόχλησε σφόδρα το Μέγαρο Μαξίμου.
Η – ηχηρή – απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Βουλή στην συζήτηση του περίφημου αναπτυξιακού νόμου, αρμοδιότητας Γεωργιάδη, δεν ήταν καθόλου τυχαία, όπως δεν ήταν τυχαία και η άμεση ανασκευή στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει ο υπουργός σε σχέση με τα περί «χρηματισμού» Τσίπρα και Πολάκη.
Ο όλος θόρυβος ήρθε να αναδείξει την ιδιότυπη ομηρία στην οποία έχει θέσει τον πρωθυπουργό η συμμαχία του με τον Αδωνι Γεωργιάδη από την εποχή της εκλογής του στην προεδρία της ΝΔ. Όπως και η – αναγκαστική - κάλυψη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήρθε να δείξει πως είναι ένα πολιτικό πρόβλημα από το οποίο δεν θα απεγκλωβιστεί εύκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο Αδωνις είναι γραμμάτιο που θα το πληρώσει ο Μητσοτάκης μέχρι τέλους», λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνοντας στο προς... εξόφληση πολιτικό τίμημα και το σκάνδαλο της Novartis.
Σε διαφορετικό επίπεδο, αλλά με έντονες εσωκομματικές – και όχι μόνον – επιπτώσεις, απασχολεί το Μαξίμου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Ο πολιτικός τραγέλαφος των αστυνομικών εφόδων στις κινηματογραφικές αίθουσες με το Τζόκερ ήταν η αφορμή για να «σκάσει» η εντός ΝΔ δυσαρέσκεια για τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, για το Μαξίμου όμως όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, το βαθύ και δομικό πρόβλημα είναι το προσφυγικό. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή το προσφυγικό ως την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης – μια «αχίλλειο πτέρνα» που, κατά τα στελέχη του πιο σκληρού μπλοκ της ΝΔ επιδεινώνει η διαχείριση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η αδυναμία να εφαρμοστεί το δόγμα της αστυνόμευσης και της καταστολής, όπως και να περάσει στις τοπικές κοινωνίες η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά χρεώνεται – δικαίως ή αδίκως – από πολλά γαλάζια στελέχη στην ανεπαρκή διαχείριση Χρυσοχοίδη, και σ΄ένα βαθμό η άποψη αυτή φαίνεται πως έχει περάσει και στο Μαξίμου. Εξ αυτού εκπορεύεται και η τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού να αφαιρέσει την αρμοδιότητα της μετεγκατάστασης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να την αναθέσει στον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.
Το τρίτο πρόσωπο της κυβέρνησης που συγκεντρώνει θερμή εσωκομματική κριτική είναι η Νίκη Κεραμέως. Εδώ, η κριτική έρχεται από την έτερη πλευρά της ΝΔ, την φιλελεύθερη και κεντρογενή, στελέχη της οποία ρωτούν καυστικά εάν το πρώτο και βασικό σκέλος του χαρτοφυλακίου της υπουργού «είναι η Παιδεία ή… τα Θρησκεύματα;».
Δεν είναι μόνο η υπερσυντηρητική, έως… θεοκρατική ενίοτε, προσέγγιση της σε ζητήματα Παιδείας, αλλά και οι ακραίες, πολύ συχνές πλέον, παρεμβάσεις της. Το τελευταίο κρούσμα ήρθε με το επιεικώς ανιστόρητο μήνυμά της για την 28ης Οκτωβρίου με το οποίο πληροφόρησε τους μαθητές ότι η τιμώμενη επέτειος αφορά «τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», ο οποίος όμως είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Στο ίδιο μήνυμα υπήρχε πλήρης απουσία κάθε αναφοράς στον φασισμό και τον ναζισμό, με την υπουργό να μιλά γενικώς για αγώνες κατά του… λαϊκισμού . Ηταν ένα μήνυμα το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει την, επαναλαμβανόμενα, ιδεοληπτική προσέγγιση της Νίκης Κεραμέως σε μια σειρά από ζητήματα – από το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών έως τις αντιεπιστημονικές και σκοταδιστικές δηλώσεις περί αξιοποίησης της διδασκαλίας της ιστορίας προς διαμόρφωση εθνικής συνείδησης.
Μαρίνα Αλεξανδρή


Δεν υπάρχουν σχόλια: