Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

15 περίεργα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Φεβρουάριος 1943, 330.000 στρατιώτες...


Φεβρουάριος 1943, 330.000 στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας στο Στάλινγκραντ παραδίνονται και λήγουν την πολιορκία των έξι και πλέον μηνών.

Τα βιβλία της ιστορίας στην προσπάθεια καταγραφής ενός πολέμου επιμένουν στα «μεγάλα γεγονότα». Πόσο μάλλον όταν οι ιστορικοί έχουν να αναμετρηθούν με τα γεγονότα του μεγαλύτερου και πιο πολύνεκρου Παγκόσμιου Πολέμου στην ανθρώπινη ιστορία. Δηλαδή του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως είναι φυσικό πολλές μικρές ιστορίες ξεχνιούνται ή δεν λέγονται ποτέ. Κάποιες μάλιστα που καταφέρνουν να επιβιώσουν συχνά παραποιούνται σημαντικά. 
Το Business Insider συγκέντρωσε κάποιες από αυτές τις μικρές ιστορίες, γεγονότα και περίεργες πληροφορίες για τις οποίες κάποιοι ιστορικοί μπορεί ακόμη και σήμερα να καταθέτουν διαφορετικές απόψεις. Κάποιες από αυτές είναι και όσες ακολουθούν με παραπομπές και σε διαφορετικές ερμηνείες που έχουν δοθεί κατά καιρούς ή σε διορθώσεις κάποιων σύγχρονων αστικών μύθων.

1. Ο πρώτος Γερμανός στρατιώτης που σκοτώθηκε στον πόλεμο σκοτώθηκε από τους Ιάπωνες στην Κίνα το 1937 (δηλαδή από τους μετέπειτα Συμμάχους τους). 


WORLDWAR2DATABASE
Γερμανός στρατιώτης πέφτει νεκρός.

2. Ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από τους Ρώσους στην Φινλανδία το το 1940 (δηλαδή επίσης από τους σύμμαχους τους).

(Φυσικά η απάντηση για το πώς συνέβησαν δεν είναι τόσο απλή και υπάρχουν αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις από ιστορικούς. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.). 

3. Η Πολωνέζα καθολική μαία Stanisława Leszczyńska έφερε στον κόσμο 3.000 μωρά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στην κατεχόμενη Πολωνία.


WIKIMEDIA COMMONS
Η θρυλική μαία του Άουσβιτς.

4. Το 1941, κατασκευάστηκαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Μόνο 139 άλλα έγιναν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πολέμου. 

5. Κατά το Β ’Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Βρετανοί στρατιώτες λάμβαναν τρία φύλλα χαρτί υγείας την ημέρα. Οι Αμερικανοί 22.


WIKIMEDIA COMMONS
wikimedia commons

6.Στο Ανατολικό Μέτωπο πέθαναν οι 4 από τους 5 Γερμανούς στρατιώτες που στάλθηκαν να πολεμήσουν. 

7.Μόνο το 20% των ανδρών που γεννήθηκαν στη Σοβιετική Ένωση το 1923 επέζησαν από τον πόλεμο.


ULLSTEIN BILD DTL. VIA GETTY IMAGES
Γερμανοί στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν από Σοβιετικούς στο Ανατολικό Μέτωπο.

8.Κατά τον Β ’Παγκόσμιο Πόλεμο, ο νεότερος στρατιώτης στον αμερικανικό στρατό (και ίσως και γενικότερα) ήταν ο Calvin Graham - ηλικίας 12 ετών. Είχε πει ψέμματα την ηλικία του κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Η πραγματική του ηλικία δεν αποκαλύφθηκε παρά μόνο αφού τραυματίστηκε.


WIKIMEDIA COMMONS
wikimedia commons

9.Η πολιορκία του Στάλινγκραντ κόστισε περισσότερες ανθρώπινες ζωές (στρατιώτες και πολίτες ) από ό,τι κόστισε όλος ο Β′ Παγκόσμιος Πόλεμος για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.  

10.Οι Αμερικανοί άλλαξαν το όνομα του χάμπουργκερ γιατί ακουγόταν πολύ γερμανικό. Τα χρόνια του πολέμου το έλεγαν «Liberty Steak» (μπριζόλα της ελευθερίας). 

11.Ο ανιψιός του Χίτλερ, Γουίλιαμ Χίτλερ υπηρέτησε στο ΠΝ των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.


YOUTUBE
youtube

12. H συχνότητα θνησιμότητας των αιχμαλώτων πολέμου στα στρατόπεδα της ΕΣΣΔ έφταναν το 85%.  

13.Ο Χίρου Ονόντα, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας δεν παραδόθηκε το 1945. Μέχρι το 1974 διατηρούσε το αξίωμα του στις...Φιλιππίνες. Ο πρώην διοικητής του αναγκάστηκε να ταξιδέψει από την Ιαπωνία στις Φιλιππίνες για να του δώσει προσωπικά τις διαταγές του που τον απάλλασσαν από τα καθήκοντά του. 


JIJI PRESS VIA GETTY IMAGES

14.H πρώτη βόμβα που έπεσε στο Βερολίνο από τους Συμμάχους σκότωσε τους 7 από τους 8 ελέφαντες του Ζωολογικού Κήπου της πόλης. Έκτοτε ο 8ος αποκαλείται ως «Σιάμ, ο τελευταίος ελέφαντας».  Ωστόσο μέχρι σήμερα πολλοί συνεχίζουν να αναπαράγουν διαφορετικά την ιστορία υποστηρίζοντας πως η πρώτη βόμβα των Συμμάχων σκότωσε τον μοναδικό ελέφαντα στον ζωολογικό κήπο. 

15.Εάν είχε κριθεί απαραίτητο να πληγεί και τρίτη ιαπωνική πόλη από ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν το Τόκιο.

Πρόσθετη πηγή: Business Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: