Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

ΑΙΦΝΙΔΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ... Γιατί η Φώφη βάζει το δίλημμα "Ή έχω τη στήριξη της βάσης ή φεύγω"

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε εκδήλωση του κόμματοςΟι αποφάσεις που θα λάβει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα κρίνει εν πολλοίς και το μέλλον του ΚΙΝΑΛ. Η επικεφαλής του κόμματος έχει ουσιαστικά στόχο την επικύρωση της θητείας της έως το 2021, αλλά και το “τέλος της εσωστρέφειας”.


Και ξαφνικά, με αφορμή το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η εσωκομματική αντιπαράθεση στη Χαριλάου Τρικούπη “παίρνει φωτιά”.
Η Φώφη Γεννηματά σηκώνει αίφνης το γάντι των διαφωνούντων και θέτει ευθέως δίλημμα ηγεσίας, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο διαρχίας, κάθε δηλαδή περίπτωση να είναι άλλος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
“Ή έχω τη στήριξη της βάσης ή φεύγω” διαμήνυσε, μάλιστα, με δήλωσή της στα “Νέα”, πετώντας ουσιαστικά τη μπάλα στο γήπεδο των εσωκομματικών της αντιπάλων.
Είναι σαφές πως η Φώφη Γεννηματά δεν θέτει καν υπό συζήτηση τη βασική στρατηγική της, που είναι η επιλογή του ΚΙΝΑΛ ως του πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς, με τα κόμματα και τις κινήσεις που το απαρτίζουν να περνούν σε δευτερεύοντα μη ουσιαστικό, ρόλο και με τα όργανά τους να εξασθενούν όλο και περισσότερο.
Ταυτόχρονα, εφόσον πραγματοποιηθεί Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και λάβει απόφαση για τροποποίηση του Καταστατικού του κόμματος, ώστε να μην εκλέγεται ηγεσία και ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να είναι αυτοδικαίως και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εφόσον προέρχεται από αυτό, η Φώφη Γεννηματά επεκτείνει τη θητεία της έως το 2021, οπότε και είναι προγραμματισμένο το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, σε μεγάλο βαθμό, εξασφαλίζει την εσωκομματική ηρεμία και πηγαίνει με άλλο αέρα στη Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 6-8 Δεκεμβρίου, αφού το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα έχει σε μια τέτοια περίπτωση απορροφήσει τους εσωκομματικούς κραδασμούς.
Οι χειρισμοί, πάντως, που έγιναν έως τώρα από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προκαλούν απορίες ακόμα και σε φιλικά προς αυτή στελέχη, καθώς αντί να κλείσουν μέτωπα, ίσως τα μεγέθυναν, με δεδομένο, βεβαίως, ότι κάποια κορυφαία στελέχη επενδύουν στην αντιπαράθεση και σπεύδουν να σηκώσουν το γάντι.
Η αλήθεια είναι πως χωρίς “καθαρή λύση” στα διλήμματα της ηγεσίας, της φυσιογνωμίας και της ιδεολογικής επιλογής, η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία μείζονα θέματα που είναι μπροστά της, όπως πχ ο εκλογικός νόμος, η στάση έναντι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κα.
Υπ’ αυτή την έννοια, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη και της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου την Παρασκευή, προπάντων όμως οι αποφάσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον τόσο του ΚΙΝΑΛ, όσο και της κεντροαριστεράς συνολικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: