Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΣΥΝ∆ΕΛΦΥΣ: Τέσσερις εταιρίες από την Άμφισσα εξάγουν παραδοσιακά προϊόντα στις διεθνείς αγορές




Την ώρα που η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, στους ∆ελφούς τέσσερις νέοι άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας ένα άκρως ευνοϊκό δίκτυο προβολής και διάθεσης των προϊόντων τους.







Μέλι, λάδι, τσίπουρο και σαπούνια, που παράγονται στην Άμφισσα, διατίθενται πλέον και στο εξωτερικό, ενώ έχουν δημιουργηθεί ειδικοί επισκέψιμοι χώροι όπου Ελληνες και ξένοι τουρίστες ζουν την όλη προσπάθεια από κοντά.
Οι ιδιοκτήτες των εταιριών «Πύθιο» (λάδι), «Ρακαριό» (τσίπουρο), «Μέλλην» (μέλι), «Αγνός Σάπων Ελαίου ∆ελφών» αποφάσισαν να συνεργαστούν στήνοντας τη «ΣΥΝ∆ΕΛΦΥΣ» το 2014. (από τὴν λέξη «δελφύς» ποὺ σημαίνει τὴν μήτρα)

 «Μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή για όλους έπρεπε κάτι να κάνουμε για να δημιουργήσουμε τη βάση προκειμένου να αποκτήσουν υπεραξία τα προϊόντα μας στην παραγωγή, αλλά και να κάνουμε ευρύτερα γνωστή την περιοχή μας», λέει ο 33χρονος Κώστας Ρέλλος, τοπογράφος μηχανικός στο επάγγελμα, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με τα μελίσσια και την παραγωγή μελιού.



Ηδη υπήρχε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, η οποία απλώς συμπλήρωνε το εισόδημα. Οταν αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μέλι, διαπίστωσε πως το προϊόν του, όσο καλή τιμή μπορεί να πετύχει, δεν γίνεται να διατίθεται χύμα. Ως πρώτο βήμα δημιούργησε το δικό του τυποποιητήριο, το «Μέλλην», στο Μαλανδρίνο, και παράλληλα άρχισε να παράγει βιολογικό μέλι, το οποίο, πριν από λίγο καιρό, σε ειδική έκθεση στην Ιταλία, τιμήθηκε με δύο ασημένια μετάλλια για την ποιότητά του.
Στη συνέχεια προσπάθησε και πέτυχε την εξαγωγή μελιού σε Γερμανία και Γαλλία και τώρα θα επεκταθεί στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Μα δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Τόσο ο ίδιος όσο και οι παραγωγοί λαδιού, τσίπουρου και σαπουνιών αποφάσισαν να συνεργαστούν. Το μοντέλο συνεργασίας που ακολουθήθηκε είναι απλό: «Ο καθένας λειτουργούσε αυτόνομα, αλλά καταφέραμε να έχουμε κοινή παρουσία στις εκθέσεις, γεγονός που μας έκανε ευρύτερα γνωστούς πιο εύκολα.
Τώρα συνυπάρχουμε στον ειδικό χώρο-εκθετήριο που έχει δημιουργηθεί στον ελαιώνα στο Σερνικάκι, τον οποίο επισκέπτονται κυρίως ξένοι τουρίστες που τους γίνεται ξενάγηση, παρουσίαση αλλά και διάθεση των προϊόντων από μας τους ίδιους», επισημαίνει ο κ. Ρέλλος. 





Οι τέσσερις συμμετείχαν και σε εκθέσεις στην Ελλάδα, χάρη στη βοήθεια της Περιφέρειας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άμφισσας.




Τα αποτελέσματα, αν και η προσπάθεια είναι στην αρχή ακόμη, είναι καλά. Από τότε που δημιουργήθηκε η «ΣΥΝ∆ΕΛΦΥΣ» πολλοί νέοι έδειξαν ενδιαφέρον για να μάθουν πώς λειτουργεί η ομάδα και ήδη κάποιοι που ασχολούνται με τυροκομικά αλλά και την παραγωγή τρούφας θα ενταχθούν σε αυτή. Προς το παρόν, οι τέσσερις εστιάζουν την προσπάθειά τους στην προσέλκυση τουριστών.
Ηδη έχουν έρθει σε επαφή με τουριστικά γραφεία και φαίνεται πως έχουν εξασφαλίσει να φτάνουν ως τον ελαιώνα επισκέπτες στους οποίους προβάλλεται βίντεο που έχουν ετοιμάσει για το πώς παράγονται τα προϊόντα τους που διατίθενται προς πώληση στον ίδιο χώρο. Μέσα στους στόχους της ομάδας είναι να προβάλουν και την ευρύτερη περιοχή, την κουζίνα της και τα αξιοθέατα ώστε να υπάρξουν οφέλη για όλους.
Από το ένθετο του Ελεύθερυ Τύπου «Αγροτικός Τύπος»








http://www.eleftherostypos.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας!!!!

Greek-gourmet είπε...

Θα ήταν ενδιαφέρουσα μία συνεργασία με το greek-gourmet.gr που έχουμε όλους τους Έλληνες παραγωγούς και παραδοσιακά προϊόντα

Greek-gourmet είπε...

Θα μας ενδιέφερε να συνεργαστούμε στο greek-gourmet.gr. Ένα site που περιλαμβάνει όλους τους παραγωγούς και παραδοσιακά προϊόντα