Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

2o Οικονομικό Forum Δελφών

Λυδία Κονιόρδου: Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης της χώρας

Λυδία Κονιόρδου: Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης της χώρας


Στην εκδήλωση που οργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών,την τρίτη μέρα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, δήλωσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει μοχλό για βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς, όπως εξήγησε, σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ ο πολιτισμός συμβάλει στην ευημερία των πολιτών με μετρήσιμα οφέλη.

Η Λυδία Κονιόρδου μίλησε για την εξέχουσα θέση που θα πρέπει να έχει ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο στη χώρα μας, έθιξε το θέμα της σωστής ανάδειξης των μνημείων, ακόμη και με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας.


Κατέληξε λέγοντας ότι «Το ποτάμι της παγκοσμιοποίησης δε γυρίζει, δεν πηγαίνει άνω ποταμών, πρέπει να στρίψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά προς όφελός των πολλών και όχι των λίγων».

«Η πολιτική που παράξαμε από το 2012 έως το 2015 αποδίδει και σήμερα, παρά την αδυναμία να επικαιροποιηθεί», είπε η πρώην υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Υποστήριξε επίσης ότι η πολιτιστική κληρονομιά, το χθες και το σήμερα της Ελλάδας, είναι το μεγαλύτερο αγαθό που διαθέτει η χώρα μας και τόνισε ότι το ερώτημα είναι πώς θα την αξιοποιήσουμε. Όπως είπε, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να συνειδητοποιήσουμε την αξία της, στη συνέχεια να την προστατέψουμε και τρίτον να βρούμε τον τρόπο να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την αξιοποίησή της.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη κατέληξε τονίζοντας: «Η Ελλάδα για να προχωρήσει χρειάζεται μία νέα εθνική ενότητα και ο πολιτισμός παράγει συνθέσεις».

Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Γιάννης Θωμάτος, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε την σημασία των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών για την ανάπτυξη της χώρας.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Georgia Albertino, Διευθύντρια του Cultural Institute της Google, η οποία, σε πλήρη συμφωνία με τις δύο πολιτικούς, υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός μπορεί μόνο να ενώσει.

Η Georgia Albertino παρουσίασε την πλατφόρμα Arts & Culture της Google και εξήγησε ότι στόχος της εταιρείας είναι να “δημοκρατικοποιήσει” τον πολιτισμό, δηλαδή να έχουν όλοι πρόσβαση στα μεγαλύτερα μνημεία και τα σημαντικότερα έργα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όπως εξήγησε, «Η τεχνολογία πλέον μας επιτρέπει να δούμε πράγματα, τα οποία δε θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να δούμε. Μέσω της ψηφιακής εικονικής περιήγησης, μπορεί όποιος θέλει από οποιοδήποτε μέρος τους κόσμου να επισκεφτεί αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και να ενημερωθεί για την τέχνη.» Παράλληλα τόνισε ότι η αύξηση του πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό, θα ωθήσει την ανταγωνιστικότητα και θα ενδυναμώσει τον τουρισμό.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και ιδρυτής της κίνησης πολιτών, ΔΙΑΖΩΜΑ, Σταύρος Μπένος, έκανε έκκληση να γίνουν συνέργειες και κάλεσε τα υπουργεία, τους αρμόδιους φορείς, τους ιδιώτες και όλους τους ενδιαφερόμενους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αναλάβουν δράση.

Ο κ. Μπένος έριξε ευθύνες στην ελληνική Πολιτεία και τόνισε, «δεν συνεργάζεται αυτό το κράτος με κανέναν, ούτε με τις περιφέρειες, ούτε με τους πολίτες, ούτε με κανέναν. Έχει ενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα».

Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, Κώστας Καρράς, τόνισε ότι εκτός από τα λάθη, θα πρέπει να μιλάμε και γι’αυτά που έχει πετύχει η Ελλάδα, καθώς όπως είπε, από τη δεκαετία του ’50, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αρχαιολογικοί χώροι. Όμως παρατήρησε ότι πλέον έχει έρθει η ώρα να κάνουμε περισσότερα, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να αναδειχτούν μνημεία και να αναβιώσουν κάποιες περιοχές.

Ο Καθηγητής της Έδρας Σπουδών για το Σεφέρη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Παναγιώτης Ροΐλος, παρατήρησε ότι οι κοιτίδες πολιτισμού είναι ζωντανές και πρέπει να αξιοποιηθούν, με όλα τα μέσα που υπάρχουν, ακόμη και με τη βοήθεια ομογενών, ώστε να αναδειχθούν οι τοπικοί θησαυροί.

Υποστήριξε μάλιστα ότι στη χώρα μας έχει παραμεληθεί ο θρησκευτικός τουρισμός.

Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Αθανασία Ψάλτη, ανέδειξε το έργο της εφορίας που έχει υπό την εποπτεία της και υπογράμμισε κάποιες λειτουργικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα τις ελλείψεις προσωπικού.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της προσβασιμότητας και ανέφερε ως παράδειγμα την ύπαρξη πινακίδων με γραφή Μπράιγ για άτομα με μειωμένη όραση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιβάλλεται να δημοσιοποιείται η ενεργή πηγή στην αντιγραφή άρθρων και να μην τα οικειοποιούμαστε !...

http://www.huffingtonpost.gr/2017/03/05/eidiseis-politiki-oikonomiko-forum-delfwn-politismos-moxlos-anaptyxhs_n_15165400.html?utm_hp_ref=greece